Tipuri de alimente pe care să le eviți atunci când iei Ozempic sau Wegovy. Unele îți pot face mult rău

0
Publicat:

Pierderea în greutate este un efect secundar celebru al Ozempic, medicamentul pentru diabet de tip 2, dar pacienții constată adesea că trebuie să evite anumite alimente în timpul tratamentului. Același lucru este valabil și în cazul Wegovy, forma de Ozempic aprobată pentru pierderea în greutate.

Medicamentul pentr diabet, Ozempic  FOTO Tania Baboi
Medicamentul pentr diabet, Ozempic FOTO Tania Baboi

Ambele medicamente conțin semaglutide, o versiune sintetică a unui hormon cunoscut sub numele de GLP-1, pe care organismul îl eliberează în intestin atunci când consumăm alimente, a relatat anterior Today.com.

Hormonul îi transmite creierului semnal că am consumat alimente, ceea ce duce la reducerea apetitului și a foamei. Dar, de asemenea, încetinește golirea stomacului, ceea ce poate duce la simptome neplăcute.

Alimentele rămân în stomac pentru o perioadă mai lungă de timp. Acesta este unul dintre mecanismele care contribuie la pierderea în greutate cu această clasă de medicamente - persoanele care le folosesc au o senzație prelungită de sațietate și un control mai mare al porțiilor”, a declarat dr. Christopher McGowan, medic specialist în medicina obezității și fondator al True You Weight Loss din Cary, Carolina de Nord.

„(Dar) acesta este exact motivul pentru care mulți pacienți experimentează greață și chiar vărsături cu medicamentele GLP-1”, mai spine el.

Unele alimente pot rămâne în stomac timp de mai multe ore sau chiar zile, sub admnistrarea acestui medicament, notează el.

Ce alimente te pot îmbolnăvi, atunci când iei Ozempic

  • Alimentele grase, bogate în grăsimi

Acestea sunt mai greu de digerat și tind să rămână în stomac cel mai mult timp, spune McGowan.

Cu cât alimentele rămân mai mult timp în stomac, cu atât este mai probabil ca o persoană să experimenteze greață și alte simptome neplăcute, cum ar fi eructații, plenitudine excesivă și vărsături, adaugă el.

  • Fructele și legumele

Fructele și legumele conțin o cantitate semnificativă de nutrienți, sau partea nedigerabilă a alimentelor. McGowan spune că și acestea ies greu din stomac și pot fi problematice. Lista include fructele și legumele crude fibroase, cum ar fi ananasul sau țelina, și cele cu o coajă dură, cum ar fi un măr.

  • Legumele care formează gaze

Printre acestea se numără broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles, ceapa și sparanghelul pot duce, de asemenea, la gaze excesive și neplăcute, adaugă el.

Cele mai frecvente efecte secundare ale Ozempic și Wegovy includ greață, diaree, vărsături, dureri de stomac și constipație, potrivit Novo Nordisk, compania care produce ambele medicamente.

Patru tipuri de alimente pe care să le eviți în timp ce iei Ozempic

Pe lângă evitarea alimentelor prăjite sau grase, pacienții ar trebui să renunțe și la alimentele dulci dacă au grețuri, recomandă Novo Nordisk.

Dieteticianul autorizat Emily Rubin, care lucrează la Thomas Jefferson University Hospital din Philadelphia, Pennsylvania, a oferit, de asemenea, aceste sfaturi pentru a reduce greața:

  • Nu mâncați și nu gătiți alimente cu miros puternic.
  • Nu mâncați prea repede și nu beți o cantitate mare de băutură mare la masă.
  • Nu vă întindeți imediat după ce ați mâncat.
  • Nu purtați haine strâmte în jurul taliei

Care sunt alimentele cele mai sigure, în timp ce iei Ozempic

Pacienții care se confruntă cu greață ar trebui să mănânce alimente fade, cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi biscuiți, pâine prăjită și orez sau alimente care conțin apă, cum ar fi supe, sfătuiește Novo Nordisk.

Dar nu există o listă oficială de alimente „sigure” sau „nesigure” pentru a mânca în timpul tratamentului cu medicamentul - este doar o chestiune de a afla care alimente vor provoca mai multe simptome pentru un pacient și de a le limita, spune McGowan.

Înțelegând că porțiile generale sunt mai mici pentru cei care iau aceste medicamente, dorim să optimizăm aportul nutrițional și să consumăm cele mai <bune> calorii disponibile”, notează el. „Accentul ar trebui să fie pus pe proteine slabe, fructe și legume sănătoase, fibre adecvate și un aport adecvat de lichide”, mai spune el.

Situația cea mai ideală ar fi să abordați o dietă mai sănătoasă atunci când sunteți sub tratamentul cu Ozempic, deoarece semaglutida reduce foamea și pofta de alimente nesănătoase, a declarat anterior dr. Zhaoping Li, profesor de medicină și șef al diviziei de nutriție clinică de la Universitatea din California, Los Angeles.

Ozempic ne „strică” gustul mâncării?

Unii pacienți pot experimenta o scădere a poftei, a foamei și a plăcerii de a mânca anumite alimente, în special atunci când încep să ia Ozempic sau Wegovy, a declarat dr. Ania Jastreboff, profesor asociat la Școala de Medicină Yale și medic-cercetător în medicina obezității.

Acest lucru se datorează în parte faptului că semaglutida, ingredientul activ din Ozempic și Wegovy, îi face pe oameni să se simtă ca și cum ar fi mâncat deja, a declarat anterior dr. Louis Aronne, medic specialist în medicina obezității și director al Centrului de control cuprinzător al greutății de la Weill Cornell Medicine și NewYork-Presbyterian.

Este ca și cum ți-aș da cina de Ziua Recunoștinței și apoi te-aș ruga să mănânci o altă cină. Vei spune: 'Nu este posibil să o mănânc'. Tocmai am mâncat o cină întreagă'”, spune Aronne, care este consilier științific pentru Novo Nordisk.

Dar, pe măsură ce pacientul se apropie de o greutate mai sănătoasă pentru corpul său, plăcerea de a mânca poate reveni, spune Jastreboff.

Unii pacienți constată, de asemenea, că se gâ desc mai puțin la mâncare.

Apoi, există impactul pe care greața îl poate avea asupra plăcerii mâncării. „Îi spunem efect secundar, dar, cu adevărat, așa ar putea funcționa medicamentul - făcându-te să simți că nu vrei să mănânci”, a spus Li.

Cinci alimente care pot avea un impact nedorit sub tratamentul cu Ozempic

  • Puteți mânca brânză sub tratamentul cu Ozempic?

Brânza ar trebui să fie limitată la porții mai mici, deoarece este bogată în grăsimi și calorii, ceea ce poate contribui la senzația de senzație de sațietate excesivă, spune McGowan. Brânză poate, de asemenea, exacerba constipația la unele persoane, adaugă el.

  • Puteți mânca pâine sub tratmentul cu Ozempic?

Unii pacienți pot experimenta o senzație de sațietate excesivă de la pâine din cauza unui „grad de expansiune” care are loc după ce o mănâncă, notează McGowan.

  • Puteți bea cafea sub tratamentul cu Ozempic?

În general, cafeaua este perfect bună de consumat, dar pentru unele persoane poate duce la iritații ale stomacului”, explică el. „Prin urmare, recomand consumul de cafea cu moderație, cum ar fi una sau două cești pe zi. De asemenea, pacienții ar trebui să fie atenți la aditivii cu conținut caloric ridicat, cum ar fi smântâna și zahărul.”

  • Puteți mânca ouă sub tratamentul cu Ozempic?

Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, dar conținutul lor de grăsimi și proteine poate duce, de asemenea, la o digestie mai lentă, așa că pacienții ar trebui să fie atenți la mărimea porțiilor și la metoda de preparare, spune McGowan. Gătitul ouălor în unt, uleiuri grase sau și grăsime de șuncă ar crea în mod evident o potențială problemă, adaugă el.

  • Puteți mânca unt de arahide sub tratamentul cu Ozempic?

Untul de arahide poate fi o opțiune excelentă pentru o gustare sănătoasă bogată în proteine sau o masă mică, dar conținutul său de grăsimi înseamnă că pacienții ar putea avea probleme dacă mănâncă prea mult din el, spune McGowan.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite