Medicamentele pentru slăbit, din ce în ce mai populare. Cine ar trebui să le ia și ce riscuri aduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu arată că 93 de milioane de oameni doar din SUA ar putea beneficia de noul medicament pentru slăbit, Wegovy. O analiză pe un număr de 3.999 de adulți estimează că o doză de 2,4 miligrame de Wegovy ar putea fi potrivită pentru cei care sunt obezi sau supraponderali.

Medicamentele pentru slăbit nu sunt pemtru toată lumea
Medicamentele pentru slăbit nu sunt pemtru toată lumea

Medicamentele pentru pierderea în greutate, inclusiv Wegovy și medicamentele similare cu semaglutide Ozempic și Mounjaro, au fost legate nu numai de pierderea în greutate, ci și de un risc mai mic de atac de cord și accident vascular cerebral, ceea ce face să pară că acestea sunt medicamente minune - pentru o vreme, cel puțin. Dar au existat rapoarte cu privire la anumite medicamente care au dus la complicații grave pentru utilizatori, inclusiv paralizie gastrică și vărsături ciclice. Multe dintre studiile care arată progrese mari în ceea ce privește pierderea în greutate au fost efectuate de către producătorii de medicamente, ceea ce face ca rezultatele să fie mai puțin fiabile decât studiile conduse de entități independente. Există, de asemenea, acuzații potrivit cărora medicii prescriu aceste medicamente pentru persoane care nu sunt supraponderale sau obeze.

Medicamente controversate

Cu toate aceste controverse, este de înțeles confuzia care s-a creat în jurul lor. Multă lume se întreabă dacă aceste medicamente sunt dăunătoare sau dacă sunt utile. Cercetările au descoperit un răspuns la aceste întrebări.

O mulțime de date indică faptul că aceste medicamente - care se încadrează de obicei într-o clasă cunoscută sub numele de agoniști ai receptorilor GLP-1 - pot duce la o pierdere semnificativă în greutate. Dar, din nou, astfel de studii sunt realizate în mare parte de către companiile care produc medicamentele.

Ozempic, care a primit multă atenție pentru pierderea în greutate, dar care, din punct de vedere tehnic, a fost aprobat de FDA doar pentru tratarea diabetului de tip 2, a ajutat persoanele dintr-un studiu să piardă până la 14 kilograme, potrivit site-ului oficial al medicamentului. Novo Nordisk, care produce Ozempic, notează, de asemenea, că cercetările au constatat că persoanele care au luat Ozempic au pierdut în medie 8 kilograme cu 0,5 miligrame de medicament și 10 kilograme cu 1 miligram de medicament (comparativ cu 3 kilograme cu un placebo). Un alt studiu a constatat că oamenii au pierdut 12 kilograme cu 1 miligram de Ozempic și 14 kilograme cu 2 miligrame, potrivit companiei.

Mounjare, un alt medicament util pentru pierderea în greutate

Un alt medicament cu semaglutide, Mounjaro, a dus la o pierdere în greutate de 15,7% în 72 de săptămâni la persoanele care au luat 15 miligrame de medicament, a anunțat în aprilie Eli Lilly, care produce acest medicament. Participanții la studiu care au luat 10 miligrame de Mounjaro au pierdut până la 13,4% din greutatea lor corporală în această perioadă, în timp ce persoanele din grupul placebo au pierdut în medie doar 3,3%, a precizat compania.

Novo Nordisk, compania care produce Wegovy, a declarat într-un comunicat de presă emis la începutul lunii august că un studiu clinic recent a constatat că Wegovy a redus riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și deces cardiovascular cu 20% în comparație cu persoanele care au folosit un placebo. Studiul, care nu a fost încă revizuit de colegi sau publicat, a fost un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, efectuat pe 17.604 adulți cu vârsta de 45 de ani sau mai în vârstă care erau supraponderali sau obezi și care aveau boli cardiovasculare stabilite, potrivit Novo Nordisk.

Wegovy, legat de scpderea riscului de boli cardiovasculare

Pacienților li s-au administrat fie injecții o dată pe săptămână de Wegovy, fie un placebo, alături de tratamentul standard pentru a preveni evenimentele cardiovasculare majore pe parcursul a cinci ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au luat Wegovy au avut o „reducere semnificativă din punct de vedere statistic și superioară” a riscului de evenimente cardiovasculare majore în comparație cu cei care au luat placebo, precizează Novo Nordisk.

Beneficiile medicamentelor pentru pierderea în greutate

Experții subliniază că aceste medicamente nu sunt pentru toată lumea. „Nu toată lumea are nevoie de medicamente pentru a-și trata obezitatea”, spune pentru Yahoo Life Dr. Fatima Cody Stanford, instructor de medicină și pediatrie la Harvard Medical School și medic specialist în medicina obezității la Massachusetts General Hospital. „Unii pacienți pot avea nevoie de modificări comportamentale și de stil de viață, în timp ce alții pot avea nevoie de chirurgie metabolică și bariatrică. Mulți pacienți pot avea nevoie de o combinație de stil de viață, comportament, medicație și intervenție chirurgicală”, mai spune ea.

Eficiente pentru pacienții eligibili

Tratamentul potrivit pentru o persoană „ar trebui să fie adaptat la fiecare persoană în parte, pe baza unei varietăți de factori, care includ afecțiuni cardiovasculare, obezitate, boli asociate, familie, istoric, genetică și o mulțime de altele”, spune Stanford.

Dar cei care se califică pentru aceste medicamente pot vedea rezultate semnificative, spune Dr. Dina Peralta-Reich, director al New York Weight Wellness Medicine, pentru Yahoo Life.Sunt un grup fabulos de medicamente atunci când sunt utilizate corect - dar trebuie să fii candidatul potrivit”, spune ea.

Fiecare medicament este ușor diferit, dar Wegovy, de exemplu, este destinat a fi utilizat de către adulți și copii cu vârste de până la 12 ani care au obezitate.

Aceste medicamente vin cu un beneficiu semnificativ pentru cei [care se califică], cu efecte secundare minime sau deloc”, spune Stanford. „Ele realizează o pierdere medie de 15% din greutatea corporală totală, ceea ce este benefic pentru reglarea greutății. S-a demonstrat că această clasă de medicamente reduce evenimentele coronariene adverse majore la pacienții cu și fără diabet.

Beneficii pentru inimă

Nathan D. Wong, profesor, cercetător și director al Programului de prevenire a bolilor de inimă de la Universitatea din California, Irvine, a declarat pentru Yahoo Life că potențialele beneficii pentru inimă nu ar trebui să fie neglijate. „Semaglutida, în special, precum și alți agoniști ai receptorilor GLP-1 pot îmbunătăți nu numai greutatea, ci și alți factori de risc cardiovascular. Este mult mai mult decât o simplă pierdere în greutate, iar pacienții cu supraponderalitate sau obezitate trebuie să știe că prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale, bolile arteriale periferice și insuficiența cardiacă. Efectele de reducere a riscului cardiovascular ale acestor terapii pot avea un impact benefic asupra riscului lor viitor de boli cardiovasculare”, spune medicul.

Riscurile medicamentelor pentru scăderea în greutate

Aceste medicamente vin cu un risc de anumite efecte secundare. Deși acestea variază în funcție de medicament, ele includ, în general, greață, vărsături, diaree, arsuri la stomac și dureri abdominale, spune Christina Inteso, farmacist clinic la Corewell Health, pentru Yahoo Life.

Au fost raportate cazuri de paralizie stomacală - în care stomacul se golește într-un ritm anormal de lent - și vărsături ciclice - crize bruște de vărsături severe și repetate - cu unele dintre aceste medicamente.

Acestea ar putea să nu fie singurele efecte secundare grave de care utilizatorii potențiali ar trebui să țină cont. Autoritățile de sănătate din Regatul Unit investighează în prezent și o legătură între Ozempic și Wegovy și sinucidere, după ce unii pacienți care au luat medicamentele au declarat că au avut gânduri de sinucidere sau de automutilare. Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate din Marea Britanie a declarat că a primit rapoarte cu privire la cinci reacții adverse la persoane care au utilizat semaglutide care au fost legate de „comportament suicidar și de autoagresiune”, potrivit Reuters. De asemenea, studiile clinice nu au stabilit această legătură.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite