Medicamentele de slăbit ar putea trata și alte afecțiuni precum dependența de alcool și demența

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicamentele cu semaglutidă, cum ar fi Ozempic și Wegovy, sunt studiate pentru a vedea dacă pot fi de ajutor și în cazul altor afecțiuni.

Pastilele de slăbit, posibil benefice și pentru alte afecțiuni FOTO Arhivă
Pastilele de slăbit, posibil benefice și pentru alte afecțiuni FOTO Arhivă

Pastilele de slăbit au luat cu asalt lumea mondenă și au devenit un instrument vital pentru gestionarea diabetului de tip 2. Acum, medicamentele precum Ozempic au intrat în vizorul oamenilor de știință pentru a se verifica dacă ar putea ajuta la afecțiuni: de la abuzul de alcool până la demență, notează The Guardian.

Ozempic, un medicament pentru diabetul de tip 2 și Wegovy, care este autorizat pentru pierderea în greutate, conțin semaglutidă, în timp ce un compus similar, liraglutida, este disponibil pentru ambele scopuri și se află în compoziția mai multor medicamente de marcă.

De la pierderea în greutate, la tratarea demenței

Aceste medicamente au devenit extrem de populare, în principal, pentru că pot ajuta oamenii să piardă mai mult de 10% din greutatea corporală. Cercetătorii speră însă că ar putea aduce beneficii suplimentare.

Știm că medicamentele din această clasă sunt remarcabil de eficiente pentru mai multe aspecte importante ale sănătății - dintre care multe pot influența longevitatea și calitatea vieții. Într-un fel, există un sentiment că unele dintre acestea ar putea fi prea bune pentru a fi adevărate. Cred că orice beneficii potențiale ar trebui investigate”, spune dr. Christian Hendershot, director al programului de cercetare clinică și translațională a dependenței de la Universitatea din Carolina de Nord.

Dr. Harshal Deshmukh, endocrinolog și lector clinic principal la Universitatea din Hull, a adăugat: „Greutatea excesivă a fost identificată ca un factor de risc semnificativ pentru o serie de comorbidități, inclusiv ficatul gras, diferite tipuri de cancer, demență și boli cardiovasculare. Având în vedere aceste asocieri, nu este surprinzător faptul că numeroase studii clinice investighează, în prezent, impactul potențial al semaglutidei asupra lor.

Luna aceasta, compania care produce Wegovy, Novo Nordisk, a anunțat că pe lângă pierderea în greutate, medicamentul poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord, cu 20% la persoanele supraponderale sau care trăiesc cu obezitate.

Dar oamenii de știință spun că nu este clar dacă rezultatele se datorează numai scăderii în greutate, observând că este posibil ca medicamentul să aibă efecte directe asupra vaselor de sânge sau a inimii.

Experții speră, de asemenea, că medicamente semaglutida ar putea face o diferență asupra sindromului ovarului polichistic (PCOS). Tulburarea, despre care se crede că afectează aproximativ 8-13% dintre femeile de vârstă reproductivă și poate provoca menstruații neregulate, dezechilibre hormonale și infertilitate. Afecțiunea este, de asemenea, corelată cu rezistența la insulină și un risc mai mare de dezvoltare a diabetului de tip 2.

Scăderea în greutate este esențială pentru gestionarea PCOS”, a spus Deshmukh, care conduce un studiu despre efectul semaglutidei asupra greutății, reducerii androgenilor și calității vieții la femeile cu PCOS.

Unele studii analizează chiar și ipoteza că aceste medicamente ar putea aduce beneficii pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Dr. Tiffany Cortes, de la Universitatea din Texas, conduce un astfel de studiu. Ea a spus că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au tendința de a pierde masa corporală slabă și de a câștiga grăsime corporală. În mod esențial, obezitatea și rezistența la insulină alimentează afecțiunile des întâlnite la adulții în vârstă, cum ar fi fragilitatea osoasă, pierderea masei musculare și a forței.

Ea a spus că este posibil ca medicamente precum semaglutida să poată ajuta persoanele în vârstă să-și recapete forța fizică, fie din cauza impactului direct al pierderii în greutate, fie prin alte mecanisme.

Dar nu orice afecțiune pentru care sunt atestate medicamente precum semaglutida are legături cu excesul de greutate.

Hendershot se numără printre cei care plănuiesc să exploreze impactul acestor medicamente – cunoscute sub numele de analogi GLP-1 – în zona dependenței.

El spune că medicamentele imită GLP-1, un hormon care este produs în mod natural în creier și intestin ca răspuns la ingestia de alimente. Acestea aduc sentimentul de sațietate și, se pare, atenuează recompensa asociată nu numai cu alimentele, ci și cu medicamentele.

Ideea a apărut după ce persoanele cărora li s-au administrat analogi GLP-1 pentru diabet au raportat reduceri ale consumului de alcool.

Chiar și cercetătorii în demență se îndreaptă către medicamente precum semaglutida, după ce studiile au sugerat că persoanele care au luat analogi GLP-1 pentru diabetul de tip 2 au avut o incidență redusă a unor astfel de afecțiuni.

Multe dintre studiile clinice sunt însă stadii incipiente. De asemenea, nu este clar dacă medicamentele ar aduce beneficii tuturor persoanelor cu o anumită afecțiune și dacă pot fi utilizate în siguranță la persoanele care nu sunt supraponderale.O altă îngrijorare este că medicamentele ar putea anula semnalizarea recompensei, în general, în creier.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite