Singurul fruct acceptat lângă carne. Ponturi pentru o friptură ușor digerabilă

0
Publicat:

Nutriționistul Ilona Tudor a dezvăluit pentru „Adevărul” câteva secrete legate de consumul corect de carne, combinații potrivite pentru a fi sănătoși, dar și pentru a nu ne îngrășa.

Stil de viață sănătos friptură cu ananas la grătar și orez integral Foto Bonappetit com
Stil de viață sănătos friptură cu ananas la grătar și orez integral Foto Bonappetit com

România se laudă în primul rând cu peisaje care-ți taie răsuflarea, tradiții și obiceiuri păstrate din moși – strămoși, nenumărate obiective turistice, dar și cu mâncarea delicioasă și sățioasă.

Când vorbim despre o bucătărie tradițională românească trebuie să ținem cont că aceasta are nenumărate influențe provenite din diverse culturi: de la nemți, sârbi, francezi, turci, italieni, maghiari, dar și-a păstrat și rețetele autentice românești. Iar carnea este des întâlnită în preparatele sau pe mesele românilor. 

Nutriționiștii consideră că acest aliment nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă, dacă este consumat moderat și ne ferim de tipurile bogate în grăsimi saturate. Ideal ar fi să consumăm carne doar de 1-2 pe săptămână. Și dacă tot o consumăm, cea mai recomandată formă este cea a cărnii la grătar.

Ilona Tudor a vorbit pentru „Adevărul” despre cât înțelept ar fi, pentru un stil de viață sănătos, să consumăm carnea sub formă de friptură cu o cantitate foarte mare de salată, sau cu orez integral, quinoa, murături și chiar un anumit fruct.

Combinație potrivită: friptura și murăturile în sare

Unul dintre ponturile oferite de nutriționist se referă la modul de prepare a cărnii: important este ca aceasta să nu fie gătită cu / în ulei. Și recomandată este carnea cât mai slabă. Prin urmare, dacă tot vorbim despre carne, cea mai sănătoasă este cea preparată la grătar. Un alt secret al consumului de carne este legat de asocierile potrivite cu aceasta.

„Ideal ar fi să o consumăm cu o cantitate foarte mare de salată de frunze, de legume verzi. Suportă combinație foarte bună cu orezul integral, quinoa care este foarte vine tolerată de organism și, de asemenea, în combinație cu murăturile. Dar vorbim despre murături obținute prin fermentație lactică, deci în sare, nu cele la oțet. Foarte bună, spre exemplu la o friptură de carne, este salata de varză murată”, ne-a mai dezvăluit nutriționistul Ilona Tudor.

Cea mai bună asociere: ananasul, singurul fruct acceptat lângă carne

Românii obișnuiesc să facă o serie de greșeli grave când vine vorba despre mâncare. Spre exemplu, mulți mănâncă după o masă copioasă fructe, ceea ce este total greșit, atrag atenția specialiștii.

Pentru a fi sănătoși, pentru a beneficia de maximum de energie și bună dispoziție în urma consumului de fructe, acestea trebuie mâncate în prima parte a zilei, spune și nutriționistul consultat de „Adevărul”.

Și totuși, după cum acesta ne-a dezvăluit, există o excepție: un fruct se poate combina cu carnea și poate avea beneficii uluitoare pentru sănătate. 

Singura combinație acceptată a fructelor cu carnea, mai bine spus singurul fruct care face excepție și poate fi combinat cu carnea este ananasul. Bromelaina din compoziția acestuia poate fi asociată cu carnea, pentru că ajută la digestie”, ne-a împărtășit Ilona Tudor.

Potrivit acesteia, o friptură alături de un ananas la grătar, este și gustoasă și în același timp oferă și cantitatea de enzime de care are nevoie organismul. Ingredientele active din bromelaină includ proteinaze și proteaze, enzime care descompun proteinele din organism.

„Fructul regilor”

La început, bromelaina a fost utilizată în medicină ca agent antiinflamator. Cercetările realizate de-a lungul timpului au demonstrat însă că aceasta ajută și la tratarea tulburărilor digestive, în recuperarea postoperatorie, ori în pierderea de greutate sau chiar în afecțiuni ale sinusurilor.

În trecut, acest fruct nu lipsea de pe mesele regilor și nobililor, fiind deseori oferit ca dar de preț. Nu întâmplător apare ilustrat în multe tablouri celebre, ca element decorativ.

Cu un gust plăcut și multe efecte benefice asupra sănătății, ananasul este apreciat și consumat astăzi în întreaga lume.

Ideal: consumul unui singur tip de carne pe zi

De asemenea, mai spune nutriționistul, trebuie să avem mare atenție la cantitatea de carne consumată: „Există alimente care, prin descompunere, dau naștere la compuși chimici. Carnea este unul dintre aceste alimente. Acidifică foarte mult organismul și în special rinichii și mai mult decât atât este lipsită de fibre. Și atunci, un consum de carne fără o salată sau murături alături duce la constipație, balonare și tot felul de afecțiuni digestive”.

Un alt secret dezvăluit de nutriționistul nostru este legat de tipurile de carne consumată: „De asemenea, foarte important este să nu combinăm mai multe tipuri de carne la aceeași masă: pește cu porc sau pui etc.. Ideal ar fi ca în aceeași zi să nu consumăm mai multe tipuri de carne.”   

16 ore pauză după o masă copioasă, pentru a nu ne îngrășa

Pentru că avem nevoie de enzime diferite pentru digestie, avem nevoie de o cantitate mai mare de acid clorhidric, de suc gastric. „Odată cu consumul de carne intervine o digestie proastă și automat apare balonarea, constipația și alte afecțiuni”, atrage atenția Ilona Tudor. De aceea avem nevoie să consumăm, alături de carne, salată sau murături. 

De asemenea, nutriționistul recomandă să consumăm porții cât mai mici, în special de carne, și să respectăm pauzele dintre mese. Ideal ar fi ca între mese să facem o pauză de minimum trei ore, iar după o masă copioasă, seara, de 16 ore, în care să consumăm doar apă.

„Și atunci nu vom acumula nici kilograme și nici o stare mare de toxicitate”, ne asigură nutriționistul.

Consumul de carne și bolile de inimă

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că un consum zilnic de carne poate cauza grave probleme de sănătate, mai ales dacă este combinată sau preparată nepotrivit.

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford în 2020 sublinia riscul crescut de a dezvolta boli cronice în urma consumului frecvent de carne. Spre exemplu, consumul a doar 70 de grame de carne, indiferent că este vorba despre carne procesată sau neprocesată, crește cu 15% riscul de a dezvolta boli de inimă, cu 30% riscul de diabet și cu 31% riscul de pneumonie, în viitor.

Pe de altă parte, un consum redus de carne duce la îmbunătățirea stării de sănătate. World Cancer Research Fund UK recomandă ca adulții să consume carne trei porții pe săptămână, iar mezeluri - cât mai rar.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite