Secretul unei zile pline de energie: câtă apă trebuie să bem în realitate, cum și de ce

0
Publicat:

Un nutriționist consultat de „Adevărul” a dezvăluit cum putem începe ziua ca să avem parte de maximum de energie, mai ales acum în perioada Sărbătorilor de iarnă. Dar regulile sunt valabile tot anul.

Apă hidratare Foto Suzanne Saroff for NYT
Apă hidratare Foto Suzanne Saroff for NYT

Sunt mai multe secrete care ne pot ajuta să avem parte de o viață sănătoasă, iar unul dintre ele este legat de hidratarea corectă, chiar și pe timpul iernii când organismul nu mai cere atâta apă precum vara, spre exemplu.

Specialiștii vorbesc deseori despre cât de importantă este hidratarea pentru un stil de viață sănătos. Toată lumea știe că este bine să bei doi litri de apă pe zi, deși nimeni nu explică faptul că această cantitate depinde de fapt de greutatea corporală a fiecărui om în parte și nici cum este bine să consumăm această apă: înainte de masă, la masă, după masă, caldă, rece sau fierbinte, nu doar ca să nu avem probleme digestive, dar și ca să slăbim.

Nutriționistul vâlcean Ilona Tudor ne-a lămurit în legătură cu toate aceste necunoscute sau lucruri mai puțin cunoscute.

Ponturi despre hidratare corectă

Secretul unei zile pline de energie și prin urmare de sănătate, spune nutriționistul consultat de „Adevărul”, pleacă de la hidratare: „Începeți ziua cu o binecuvântare și cel puțin un pahar cu apă. Nu există o cantitate minimă sau maximă. Ideal ar fi să consumăm o cantitate mai generoasă, dimineața, la trezire, având în vedere că peste noapte organismul  nostru consumă foarte multă apă în procesele de detoxifiere și de reparare. Și atunci, dimineața la trezire cel puțin 500 ml recomand eu și feedback-ul celor care consumă în acest mod este foarte bun, după primele zile”.

Apa și hidratarea corectă Foto parkview com
Apa și hidratarea corectă Foto parkview com

Și totuși există o corelare a cantității de apă în funcție de greutatea corporală, dar și de timpul cel mai bun pentru a o consuma: „Avem nevoie de minimum 30ml/kg corp/zi, fracționat, cu cel puțin 15 minute înainte de fiecare masă, ideal ar fi un interval între 15 – 30 de minute”.

De ce nu este bine să consumi apă în timpul mesei

Și tot nutriționistul ne-a explicat și de ce este atât de importat să bem un anumit tip de apă, o anumită cantitate, dar și de ce nu este bine să o consumăm în timpul mesei: „Veți avea nevoie peste zi de sucuri digestive și apa e baza. Recomand apa ionizată Kangen, dar dacă nu dispuneți de un astfel de dispozitiv, alegeți o apă curată, plată, eventual de izvor, la temperatura corpului. Apa nu se bea în timpul mesei pentru că diluează sucurile gastrice care ajută la digestie. În momentul în care am mâncat ceva și am început să bem apă diluăm, creierul dă altă comandă, reface iarăși concentrația de suc gastric și digestia este îngreunată”.

Apa băută la temperatura corpului, nu a camerei

Circulă o mulțime de mituri despre cum trebuie consumată apa corect sau câtă apă trebuie să bei, după cum recunoaște și Ilona Tudor: „Am făcut o nutriție medicală și cumva am înțeles de ce trebuie făcute lucrurile într-un fel și nu în altfel. Sunt multe articole și chiar persoane renumite care te învață să slăbești consumând apă la masă. Ceea ce noi trebuie să înțelegem este că organismul nostru este proiectat să trăiască în simplitate. Cu cât consumăm alimente mai simple, mai neprocesate, mai nerafinate, dar mai naturale, cu atât suntem mai sănătoși. Iar legat de apă, ideal ar fi ca aceasta să fie consumată cât mai aproape de temperatura corpului, nu a camerei”.

Nutriționistul vâlcean Ilona Tudor Foto Arhiva personală
Nutriționistul vâlcean Ilona Tudor Foto Arhiva personală

Nutriționistul consultat de „Adevărul” a explicat și de ce este important ca apa consumată să fie la temperatura corpului: „În momentul în care consumăm apa foarte rece, organismul consumă foarte multă energie ca să o aducă la temperatura corpului. Energia aceasta am putea să o folosim la altceva, să gândim sau să facem alte lucruri”.

„Nu există nu pot, ci doar nu am făcut până acum”

De asemenea, am mai aflat că atunci când ni se face sete acest lucru înseamnă că suntem serios deshidratați.

Apa și hidratarea corectă Foto bulletproof com
Apa și hidratarea corectă Foto bulletproof com

„Nu există «nu pot» atunci când vorbim despre cum să ne hidratăm corect. Acesta ar trebui înlocuit cu «nu am făcut asta până acum». Important este să încercăm să ne schimbăm mentalitatea. Spre exemplu, în multe situații nouă ne este sete, dar în loc să bem apă, mâncăm, pentru că avem senzația că ne este foame. În momentul în care începem să bem apă în mod conștient, o apă de calitate, așa cum are nevoie organismul, se schimbă atât de multe lucruri în modul în care funcționează digestia noastră și dispare acel «nu pot». De fapt dispar multe altele, precum nevoia de a consuma alimentele hiper procesate și hiper rafinate”, a mai explicat nutriționistul Ilona Tudor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite