Seminţele de chia, superalimentul care poate pune viaţa în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumate uscate, seminţele de chia se bot bloca în gât Foto Medical Daily
Consumate uscate, seminţele de chia se bot bloca în gât Foto Medical Daily

Chia sunt un fel de superseminţe ale momentului. Fac furori în rândul persoanelor preocupate de calitatea nutriţională a alimentelor, fiind apreciate pentru abundenţa fibrelor, proteinelor şi uleiurilor preţioase. Cu toate acestea, atunci când nu sunt consumate în mod adecvat, ele pot pune probleme serioase, spun medicii.

Undeva pe drumul lor, seminţele de chia au surmontat statului de hrană pentru animale şi au devenit unul dintre cele mai titrate superalimente ale omului. Există şi argumente pentru acest lucru. 

O singură porţie de 2 linguri de seminţe furnizează 117 calorii, 4 grame de proteine, un pic peste 8 grame de fibre şi o cantitate de cinci ori mai mare de uleiuri esenţiale Omega-3 decât ceea conţinută într-un sfert de cană de miez de nucă. Mai mult decât atât, ele sunt şi o sursă bogată de fier, magneziu, calciu şi potasiu. Aşadar, de ce ar fi periculos consumul lor?

Medicii Colegiului Gostroenterlogilor din Statele Unite avertizează că atunci când sunt consumate uscate, ele se pot bloca în esofag, cu riscul de a sufoca persoana, informează Medical Daily.

I s-a întâmplat unui bărbat de 39 de ani, al cărui caz a fost prezentat de către dr. Rebecca Rawl, de la Centrul Medical Carolina din New-York, la Reuniunea Ştiinţifică anuală a Gastroenterologilor din SUA. Omul a înghiţit o lingură de seminţe de chia cu apă şi a ajuns la camara de urgenţă. Asta pentru că odată ajunse în apă, seminţele de chia se umflă foarte repede, absorbind o cantitate de 27 de ori mai mare decât greuatatea lor în stare uscată, prin urmare se pot bloca în esofag, mai ales dacă există o predispoziţie pentru probleme de deglutiţie.

În cazul bărbatului, situaţia devenise de-a dreptul complicată, astfel încât medicii au fost nevoiţi să recurgă la ajutorul un endoscop, folosit în mod normal la sugari, pentru a ajuta trecerea seminţelor prin tractul digestiv.

Cu toate că acesta este primul caz întâlnit, Rawl atrage atenţia asupra pericolului consumului seminţelor în stare uscată. Ea a precizat că pentru singuranţa consumatorului, acestea trebuie amestecate în prealabil cu o cantitate suficientă de lichide pentru a se umfla înainte de a le mânca.

Pacienţii care au avut probleme de inghiţire ar trebui să le folosească cu prudenţă. În cazul în care au dificultăţi la înghiţirea alimentelor sau lichidelor, ar trebui să se prezinte la medic pentru un consult, mai ales dacă sunt în imposibilitatea de a înghiţi propria salivă, pentru că acest lucru poate fi un semn al blocajului complet al esofagului“, a subliniat medicul.

Când seminţele de chia se amestecă cu apă, lapte de migdale sau iaurt, ele absorb lichidul şi se umflă, căpătând consistenţa unui gel.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite