Gustul verii şi antioxidanţi din belşug în plină iarnă: zmeura congelată
0Cu puţin noroc, găseşti la supermarket şi zmeură proaspătă, la cutiuţă de plastic, la fel ca şi afine sau coacăze proaspete. Dar, pe lângă faptul că sunt foarte scumpe, acestea nici măcar nu aduc cu gustul fructelor pe care le culegi cu mâna ta în sezonul cald, şi nu se apropie nici din punctul de vedere al conţinutului de substanţe nutritive. Variantele congelate, însă, sunt cele mai bune surse de antioxidanţi în sezonul rece.
„Legumele congelate şi conservele sunt o soluţie bună dacă nu au adaosuri mari de sare sau de zahăr. Deşi pot să difere, în unele cazuri, ca textură şi ca gust, din punct de vedere nutriţional, aceste variante sunt apropiate de cele proaspete“, este de părere medicul nutriţionist Adrian Copcea, de la Clinica Asteco, din Cluj-Napoca.
De altfel, o cercetare a Asociaţiei Consumatorilor din Austria, publicată în anul 2003, a demonstrat că fructele şi legumele proaspete pe care le cumpărăm în extrasezon, cu mai mulţi bani, ar putea conţine chiar cantităţi mai mici de vitamine şi de minerale decât cele congelate.
Ajută la slăbit şi întăreşte imunitatea
În cazul zmeurei, congelarea este chiar un proces care accentuează atât gustul şi parfumul, cât şi antioxidanţii şi substanţene nutritive din fructe. De ce ar trebui să le incluzi în dieta de iarnă? Un prim motiv ar fi că zmeura are un conţinut redus de zaharuri şi ne pot ajuta să scăpăm mai uşor de kilogramele pe care cu toţii le acumulăm în sezonul rece (aproximativ două kilograme, după cum spun specialiştii).
De asemenea, zmeura este o sursă bogată în vitamina C, recunoscută atât ca aliat al sistemului imunitar, cât şi ca adjunvant împotriva anemiei (ajută la fixarea fierului în organism).
Antioxidanţii fac zmeura un superaliment
Calitatea de superaliment a zmeurei este dată, însă de antioxidanţii care se găsesc din belşug atât în varianta proaspătă, în sezon, cât şi în cea congelată, spun specialiştii. Aceştia sunt reprezentaţi de flavonoide şi de compuşii fenolici, care, odată ajunşi în organism, neutralizează modificările celulare care ar putea duce la instalarea bolilor. Există o varietate de studii care arată că aceste substanţe antioxidante pot reduce răspândirea cancerului în organism şi ajută la buna funţionare a celulelor cerebrale.
Păstrează substanţele nutritive mai bine decât fructele de pe raft

Specialiştii explică de ce fructele congelate conţin chiar mai multe substanţe nutritive decât cele care parcurg drumul de la momentul când au fost culese până la raftul de supermarket. În majoritatea cazurilor, fructele şi legumele congelate au fost culese în perioada de maturitate, când conţinutul de nutrienţi este maxim şi au fost „procesate“ (adică trecute brusc la o temperatură înaltă şi apoi la una scăzută) imediat după ce au fost culese.
Prin comparaţie, fructele şi legumele proaspete pot petrece „pe drum“ chiar şi două săptămâni, timp în care pierd o bună parte din nutrienţi. De altfel, ele nici nu sunt culese la maturitate, fiindcă s-ar strica uşor.
Decongelarea se face în frigider
Dacă le laşi pe masa din bucătărie să se dezgheţe, există riscul contaminării fructelor şi al înmulţirii germenilor. Cel mai bine este să le laşi să se decongeleze în frigider, scoase din ambalajul original şi puse într-un vas acoperit cu folie de plastic.
Dacă vrei să prepari o prăjitură, de exemplu, fructele nu trebuie decongelate, ci se pun direct la gătit. Nu arunca sucul fructelor şi legumelor decongelate, fiindcă are în compoziţie o cantitate considerabilă de vitamine şi de minerale!