Vitaminele nu opresc îmbătrânirea, dar celulele corpului uman produc antioxidanţi care să încetinească procesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii recomandă consumul de fructe şi legume FOTO Arhiva Adevărul
Cercetătorii recomandă consumul de fructe şi legume FOTO Arhiva Adevărul

Oamenii de ştiinţă au descoperit că vitaminele şi celelalte suplimente alimentare nu opresc îmbătrânirea celulelor. În schimb, celulele corpului uman sunt capabile să producă propriii antioxidanţi care pot lupta împotriva agenţilor dăunători.

Unul dintre principalele motive pentru existenţa bolilor care sunt în legătură cu procesul de îmbătrânire, precum afecţiunile cardiovasculare, demenţa sau cancerul este nivelul stresului oxidativ din celule. Stresul oxidativ se referă la oxidarea sau producerea radicalilor liberi.

Poluanţii precum fumul de ţigară ajută aceşti oxidanţi – dar procesul se realizează şi în interiorul corpului uman prin ţesutul respirator. Există mai multe feluri de oxidanţi, cel mai cunoscut fiind ozonul, alături de radicalii liberi.

Până acum, oamenii de ştiinţă au crezut că antioxidanţii pot preveni oxidanţii să dăuneze celulelor. Vitamina C, E sau betacarotenul ar trebui să ajute, dar vitaminele nu ajută în lupta împotriva îmbătrânirii.

„Chiar şi unele studii foarte bune, pe termen lung au fost incapabile să descopere că au un efect pozitiv“ declară Isabel Keller de la Societatea Germană de Nutriţie pentru „Deutsche Welle“.  

Tobias Dick, din cadrul  Centrului German de Cercetare a Cancerului, a descoperit însă că celulele pot produce propriii antioxidanţi.

Celulele sunt de fapt mult mai rezistente în faţa stresului oxidativ decât s-a crezut iniţial.

Cu toate acestea, medicii recomandă în continuare consumul de fructe şi legume.

„Efectul pozitiv al fructelor şi al legumelor a fost dovedit“, spune Keller. Acestea nu conţin doar vitamine, ci şi alte substanţe sănătoase, motiv pentru care Keller recomandă consumul a cinci porţii de fructe şi legume zilnic – asta înseamnă 400 de grame de legume şi 250 de grame de fructe pentru un adult.

Dacă urmezi aceste recomandări, nu vei avea nevoie de suplimente“, adaugă Keller.

Suplimentele sunt recomandate, în schimb, în cazul femeilor care vor să rămână însărcinate, afirmă Keller. Acidul folic reduce riscul ca bebeluşul să aibă probleme cu sistemul nervos. Vitaminele K şi D sunt de asemenea importante pentru dezvoltarea bebeluşului – şi un supliment de vitamina D este bun pentru adulţi mai ales în timpul iernii, când nu este suficientă lumină solară pentru ca organismul să poată produce în mod natural vitamina D.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite