Cum se congelează corect alimentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele congelate de dimensiuni mici nu se decongelează, ci se pun direct la gătit
Legumele congelate de dimensiuni mici nu se decongelează, ci se pun direct la gătit

Produsele congelate pot fi la fel de sănătoase ca cele proaspete, cu condiţia să fie păstrate în condiţii optime.

Una dintre regulile principale pentru a obţine alimente congelate sănătoase este să respectăm întocmai regulile de igienă. Astfel, produsul propriu-zis (fructe, legume, carne, verdeaţă etc.) trebuie spălat, iar recipientul în care îl vom congela trebuie să fie curat. De aceea, carnea nu trebuie congelată în punga în care era când am cumpărat-o, fiindcă a fost atinsă de multe persoane şi, prin urmare, este plină de bacterii. Recipientele trebuie să fie din polietilenă (există săculeţi speciali pentru congelator), fiindcă plasticul subţire şi sticlele se pot deteriora din cauza temperaturilor foarte scăzute. De asemenea, este foarte important ca pungile să nu fie pline, fiindcă particulele de apă prezente în alimente se solidifică şi cresc în volum, existând riscul ca ambalajul să se rupă. Este important şi să scoţi, pe cât posibil, tot aerul din pungă.

Citeşte şi:
38.600 kg de alimente congelate, retrase de pe piaţă

Frigiderul tău depozitează aproape 8.000 de bacterii pe centimetru pătrat

Nu adăuga sare!

Înainte de congelare, fructele şi legumele se dau într-un clocot pentru a elimina toate bacteriile şi pentru a stopa activitatea unor enzime care favorizează degradarea alimentelor respective. În plus, în acest mod se reduce timpul de gătire ulterior, după decongelare. Nu pune sare pe alimente, fiindcă scade punctul de congelare şi duce la oxidarea alimentelor.
Carnea trebuie degresată, fiindcă la congelator, grăsimea se râncezeşte rapid. Sosurile puse la congelator trebuie legate cu amidon (feculă), nu cu făină, care formează „cocoloaşe" în condiţii de frig.
Pentru a păstra într-o oarecare măsură aspectul apetisant al alimentelor (mai ales al fructelor şi al legumelor), poţi recurge la un mic truc. Cu câteva ore înainte de a pune alimentele, pune congelatorul pe poziţia „congelare rapidă" sau „supracongelare" (între -24 şi -32 de grade Celsius). Astfel, atunci când vor fi puse alimentele, acestea se vor congela rapid şi se va evita formarea în pulpa acestora a unor cristale de gheaţă care le strică aspectul în momentul decongelării. După 12-24 de ore, trece congelatorul la temperatura normală.

Pericolele care zac în frigider: Cum să-ţi depozitezi alimentele pentru a nu te îmbolnăvi

Decongelarea, la temperatura ambiantă?

În niciun caz! Frigul opreşte înmulţirea bacteriilor, dar nu le distruge. Dacă decongelezi alimentele la temperatura camerei, există riscul ca germenii să se înmulţească necontrolat şi să ne îmbolnăvească. Cel mai indicat este să decongelezi alimentele în frigider, scoase din ambalajul în care au fost congelate şi puse într-un vas acoperit cu o folie de plastic. De asemenea, poţi decongela şi în cuptorul cu microunde setat pe poziţia „decongelare". Acesta favorizează încălzirea rapidă din interior spre exterior, ceea ce reduce timpul de decongelare şi scade risculd e oxidare a alimentelor. Fructele şi legumele de dimensiuni mici nu se decongelează, ci se pun direct la gătit. Nu arunca sucul fructelor şi legumelor decongelate, fiindcă are în compoziţie o cantitate considerabilă de vitamine şi de minerale!

Nu recongela alimentele!

Fiindcă frigul nu distruge bacteriile, atunci când alimentele sunt decongelate, germenii sunt „treziţi la viaţă". Dacă mai congelăm o dată produsul respectiv, la a doua decongelare, se produce o înmulţire crescută a bacteriilor, ceea ce creşte riscul de toxiinfecţii alimentare.

Cât timp se păstrează alimentele la congelator

Mâncare gătită sau sosuri - 1-2 luni
Carne - 6 luni (porţiunile grase); 10-12 luni (porţiunile fără grăsime)
Peşte - 2-3 luni (peştele gras); 4-6 luni (cel mai puţin gras)
Organe şi mezeluri - 3-6 luni
Fructe şi legume - 8-10 luni
Unt - 8 luni
Îngheţată şi sorbeturi de casă - 2-3 luni

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite