De ce să ţinem cont când alegem mierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu atâtea sortimente pe rafturi, alegerea mierii poate deveni o misiune grea, mai ales că sub un ambalaj de încredere se poate ascunde un produs falsificat. Care sunt criteriile de ţinut minte când o cumpărăm, află din articolul nostru.

Mierea este un aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate, de aceea este indicat să o consumăm cât mai des dacă nu suferim de diabet.

Este sursă de vitamine din complexul B, de minerale (potasiu, magneziu), glucide (fructoză, glucoză), enzime (implicate în digestie), amionoacizi şi antioxidanţi. Este un bun laxativ, stimulează imunitatea, tratează durerea de gât, iar studiile au arătat că poate preveni cancerul. Însă, pentru a ne bucura de aceste avantaje, trebuie să consumăm un produs de calitate.

Cristalizată sau lichidă?

După ce este extrasă, orice miere se prezintă în stare lichidă. După un timp, unele cristalizează, în funcţie de conţinutul de fructoză şi de glucoză. Astfel, o miere lichidă este cea o concentraţie mai mare de fructoză, iar cea care are în componenţă mai multă glucoză zahariseşte mai repede (practic, zaharurile se prezintă sub formă de cristale, nu ca lichid).

De pildă, mierea de salcâm este bogată în fructoză şi rămâne lichidă pe o perioadă lungă, chiar şi 2 ani, spre deosebire de cea de rapiţă, care cristalizează rapid. Zaharisirea este un proces natural, care nu alterează beneficiile nutriţionale.

Dacă preferi mierea cristalizată pentru a o întinde pe pâine, de exemplu, o poţi aduce în stare lichidă printr-o încălzire uşoară, în baie de apă caldă, la temperaturi care să nu depăşească 20 de grade Celsius. Temperaturile mari distrug substanţele benefice, mai mult, eliberează compuşi toxici, motiv pentru care nu trebuie adăugată în ceaiul fierbinte, de pildă.

Cele mai multe sortimente sunt pasteurizate

Majoritatea sortimentelor de miere pe care le găsim pe rafturi sunt pasteurizate, adică sunt tratate la temperaturi foarte mari. Prin acest proces, se elimină drojdiile care produc fermentare, dar sunt distruşi şi unii compuşi benefici. Avantajul este că mierea pasterizată poate fi păstrată mai mult timp, la temperaturi de 20 de grade Celsius.

SFAT: Dacă preferi mierea nepasteurizată, ţine-o la frigider, pentru că fermentează repede.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite