7 semne că e cazul să schimbi câte ceva la dieta ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În haosul zilelor aglomerate ale vieţii moderne, ne e greu să observăm semnele subtile pe care ni le transmite corpul că se întâmplă ceva în neregulă cu noi. Totuşi, dacă am fi mai atenţi, am constata că aceste semnale există.


Lăsând de-o parte excesele ponderale, mai multe studii realizate în ultimii ani arată că rădăcinile mai multor probleme moderne de sănătate se pot regăsi în hrana de zi cu zi. Aceste probleme nu apar peste noapte, ele se instalează în timp.

1. Îţi cade mult păr

Unul dintre primele semne că dieta ta nu conţine toate substanţele nutritive necesare este pierderea unor pumni întregi de păr. Curele de slăbire prin înfometare pot fi de vină pentru această manifestare, dar şi alimentaţia săracă în proteine, acizi graşi esenţiali, vitamina C, zinc şi fier se asociază cu pierderea părului sau cu subţierea firelor şi cu pierderea strălucirii.

2. Semne ale îmbătrânirii premature

Îmbătrânirea nu este evitabilă, nici reversibilă. Dar procesul de îmbătrânire a pielii poate fi accelerat sau încetinit, în funcţie de gesturile şi de alimentaţia noastră. O analiză complexă realizată în 2012 de o echipă de cercetători germani a arătat că pentru a ne menţine pielea tânără cât mai mult timp ar trebui să adoptăm o dietă bogată în vitaminele A, C, D şi E, dar şi în antioxidanţi precum carotenoizi (din morcovi, roşii, spanac, broccoli etc.), tocoferolul sau vitamina E (din uleiuri vegetale, nuci şi seminţe) şi flavonoizii (din pătrunjel, ceapă, fructe de pădure, ceai verde etc.).

3. Dantură cu probleme

Semne specifice ale unei diete dezechilibrate sunt gingiile inflamate sau care sângerează uşor, cariile şi chiar pierderea dinţilor. Persoanele care au frecvent probleme cu dantura în ciuda unei igiene orale riguroase poate fi necesară o schimbare a alimentaţiei, care era necesară de mai multă vreme. Este evident că o alimentaţie bogată în zahăr creşte riscul de carii, dar studiile realizate în ultimii ani arată că şi frecvenţa expunerii la alimente cu mult zahăr este importantă. În cadrul unui studiu, citat de publicaţia „Huffington Post“, frecvenţa consumului de sucuri a fost asociată cu un risc semnificativ de stricare a danturii. Dacă bei sucuri dulci toată ziua înseamnă că dinţii tăi sunt constant inundaţi cu zahăr.

În plus, o altă cercetare americană a specialiştilor de la Universitatea din Connecticut sugerează că gingiile inflamate şi sensibile sunt asociate cu un aport insuficient de alimente bogate în vitamina C.

4. „Amorţeala“ creierului

Barbat stresat la birou Fotolia

Când simţi că nu te mai poţi concentra bine şi că, oricât de mult te-ai strădui, nu poţi să ţii minte toate lucrurile pe care le ai de făcut o explicaţie poate fi  că nu te hrăneşti corespunzător. Buna funcţionare a creierului uman depinde într-o mare măsură de o nutriţie corectă, în special de un aport suficient de acizi graşi esenţiali Omega 3 (din peşte, nuci, seminţe de in etc.).

De altfel, mai multe cercetări au demonstrat importanţa grăsimilor Omega 3 pentru dezvoltarea funcţiilor cognitive în toate etapele vieţii.

5. Tulburări digestive

Aproape orice disconfort digestiv poate fi pus pe seama unei alimentaţii proaste. Cea mai frecventă eroare de alimentaţie pe care o facem este că nu includem în dietă suficiente fibre alimentare solubile.

De fapt, statisticile arată că foarte puţine persoane respectă recomandările nutriţioniştilor de a avea un aport zilnic de 25 de grame de fibre în cazul femeilor şi de 38 de grame de fibre în cazul bărbaţilor.

Dacă te confrunţi cu probleme digestive (constipaţie, scaune moi etc.), poţi încerca să incluzi în alimentaţia zilnică cereale integrale, orez brun, nuci, seminţe şi fructe şi legume proaspete (nu sucuri).

6. Vindecarea dificilă a rănilor

Pentru ca o rană să se închidă şi să se vindece rapid este nevoie ca organismul să fie „aprovizionat“ cu suficiente substanţe nutritive prin hrană. Vindecarea dificilă a loviturilor sau a rănilor poate fi un indicator clar că alimentaţia poate suferi îmbunătăţiri. Este recomandat în special aportul de proteine de calitate (din peşte, dar şi din leguminoase, cum sunt fasolea şi lintea sau din ciuperci), precum şi de micronutrienţi (vitamine şi minerale esenţiale).

7. Prea puţină energie

Calitatea alimentaţiei îşi spune cuvântul şi în ceea ce priveşte nivelul tău zilnic de energie. Dacă te confrunţi în fiecare zi cu senzaţia că nu ai destulă energie şi că trebuie să bei cafea din oră în oră este posibil să fie de vină alimentaţia bogată în carbohidraţi simpli (biscuiţi, produse de patiserie, dulciuri din comerţ etc.) şi prea săracă în proteine.

Studiile arată că o combinaţie perfectă care te poate energiza fără să mai fie nevoie de prea multă cafea este între cereale integrale şi proteine de calitate (peşte, carne de pui sau de curcan, vită, ouă, lactate cu puţine grăsimi, fasole, mazăre sau linte). 


Citeşte şi:

FOTO Fumător sau nefumător? Cum se vede consumul de tutun pe faţă şi în corp

Încă din primele clipe de inhalat fumul toxic al ţigărilor, întreg organismul se modifică. Iar în timp, procesele de îmbătrânire sunt date pe repede-înainte şi toate funcţiile sunt date peste cap. Societatea Oncologică din Finlanda a realizat o infografie interactivă care prezintă cât se poate de clar diferenţele de aspect şi de sănătate dintre fumători şi nefumători.

Principalele semne că ficatul suferă şi cele mai importante gesturi care-l protejează

După ce a fost bombardat cu mâncăruri grase în exces şi cu alcool, ficatul are nevoie de o pauză, spun specialiştii.

Ce pot ascunde căderile de glicemie

Lipsa de energie, durerea de cap, starea de ameţeală şi tremurăturile pot fi manifestări ale scăderii glicemiei. Problema apare, cel mai adesea, atunci când nu mănânci multe ore, în cazul dietelor drastice, dar şi pe fondul unor afecţiuni serioase.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite