Consumul de prune uscate în fiecare zi poate ajuta la o bună funcționare a inimii

0
Publicat:

Se știe că prunele uscate sunt bogate în fibre care stimulează activitatea intestinelor. Unele cercetări emergente sugerează însă că prunele uscate ar putea oferi mai mult decât ameliorarea constipației, potrivit verywellhealth.com.

Prune uscate. FOTO arhivă
Prune uscate. FOTO arhivă

Consumate zilnic, prunele uscate pot îmbunătăți nivelul colesterolului, reducând în același timp stresul oxidativ și inflamația, arată două noi studii prezentate la conferința emblematică a Societății Americane pentru Nutriție din iulie.

„Concluzia aici este într-adevăr că prunele uscate pot susține sănătatea cardiovasculară. Dar suntem doar la vârful icebergului (...), așa că trebuie să săpăm un pic mai adânc în aceste rezultate și, eventual, să le reproducem", a declarat Andrea N. Giancoli, dietetician autorizat și consilier nutrițional al California Prune Board, pentru Verywell.

Reduc riscurile bolilor de inimă

Potrivit unui studiu publicat în 2021, consumul a 50-100 de grame de prune uscate (aproximativ cinci până la 10 bucăți) în fiecare zi a fost asociat cu reducerea riscurilor de boli de inimă.

Cel mai probabil, reducerea colesterolului și cea a unui marker al inflamației s-au datorat îmbunătățirii nivelurilor de antioxidanți, potrivit lui Shirin Hooshmand, profesor de exerciții fizice și științe nutriționale la Universitatea de Stat din San Diego și co-autor al studiului.

Studiul citat, la fel ca și cele două prezentate în luna iulie, au fost finanțate parțial de California Prune Board.

Uscarea prunelor proaspete în aer cald îmbunătățește proprietățile nutriționale și crește timpul de păstrare a fructelor.

Excelentă sursă de vitamine și minerale

Amintim că prunele uscate sunt bogate în vitamine, calciu, fier şi seleniu. Cresc imunitatea şi pot preveni apariţia mai multor afecţiuni, printre care şi a celor cardiace. Sunt foarte sărace în grăsimi (fiecare fruct conţine mai puţin de 0,2 grame). În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.

Un important beneficiu al prunelor uscate constă în faptul că sunt un remediu natural, eficient, împotiva problemelor gastrointestinale. Fiind foarte bogate în fibre (un pumn conţine 12.4gr, aproape jumătate din necesarul zilnic de 30gr) prunele uscate ajută la eliminarea constipaţiei. Conform unui studiu din 2011, prunele uscate sunt mai eficiente în tratarea constipaţiei decât tărâţele de psyllium.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite