Ce ne îmbolnăveşte mintea?

0
0

Problemele psihice, care ajung să afecteze aproape toate aspectele vieţii individului, sunt în creştere în ţara noastră, ca, de altfel, în multe alte ţări. Din nefericire, mulţi dintre cei cu astfel de suferinţe sunt stigmatizaţi de societate şi uneori chiar de familie. Este bine să ştim cum se manifestă astfel de tulburări şi cum se tratează.

Stresul, problemele financiare şi nesiguranţa zilei de mâine se numără printre factorii care favorizează apariţia tulburărilor de ordin psihic.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că 1 din 4 persoane suferă, de-a lungul vieţii, de afecţiuni psihice sau neurologice. Mai mult, estimările OMS arată că, în 2020, tulburările psihice (în special depresiile) se vor număra printre primale cauze de deces în Europa.

„Umbrela” bolilor psihice sau mintale include diverse tulburări care afectează gândirea, relaţiile sociale şi emoţiile, putând surveni la orice vârstă. O persoană cu o astfel de boală nu trebuie etichetată ca nebună, aşa cum se întâmplă adesea. Dimpotrivă, este nevoie de solidaritate din partea familiei şi a societăţii, pentru că, adesea, cei cu astfel de tulburări nu conştientizează singuri ce probleme au, prin urmare, nu merg la medic. Cu tratamentul administrat ideal cât mai devreme, bolile psihice pot fi ţinute sub control. 

Ce simptome trebuie să dea de gândit

Persoanele cu tulburări psihice au unul sau mai multe simptome de ordin emoţional (tristeţe, frică, angoasă), cognitiv (dificultăţi de raţionare, tulburări de memorie) şi chiar fizic (dureri de cap, tulburări de somn).

Pot apărea şi modificări de natură comportamentală (tendinţe agresive, neputinţa de a duce la bun sfârşit sarcinile cotidiene, consum excesiv de alcool) şi tulburări de percepţie (persoanele aud sau văd lucruri care nu există în realitate). De asemenea, gândurile paranoice şi, mai grav, cele sinucigaşe sunt alte semne ce însoţesc dezechilibrele psihice.

Află pe clicksanatate.ro din ce cauză apar bolile psihice!

Atenţie! Căscatul excesiv este un semnal de boală

Cum îţi influenţează ghimbirul viaţa sexuală

Mai multe - Viață sănătoasă

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite