Cât ceai verde poți să bei zilnic pentru a slăbi, fără să riști efecte secundare. Recomandările unui dietetician

0
Publicat:

Cercetările arată o asociere între consumul de ceai verde și o reducere semnificativă a greutății. Dar cât de mult ceai verde ar trebui să bei în fiecare zi pentru a pierde în greutate? Site-ul de sport și nutriție eatthis.com a publicat recomandările unui dietetician.

Ceaiul verde, chiar cu diverse adaosuri, dar fără zahăr, controlează foamea. FOTO Shutterstock
Ceaiul verde, chiar cu diverse adaosuri, dar fără zahăr, controlează foamea. FOTO Shutterstock

Potențialele beneficii de pierdere în greutate ale acestei băuturi populare sunt tentante pentru mulți dintre cei care vor să scape de kilograme. Trista Best, dietetician înregistrat la Balance One Supplements, arată care ar fi doza zilnică optimă din această băutură pentru atingerea obiectivelor de pierdere în greutate.

O gestionare sănătoasă a greutății

Datorită conținutului său bogat în antioxidanți, ceaiul verde este considerat un inamic al grăsimii de pe burtă.

Un studiu din 2021 arată că ceaiul verde poate stimula metabolismul și spori arderea grăsimilor grație conținutului de antioxidanți numiți catechine.

Deși nu este o soluție miraculoasă, încorporarea ceaiului verde în rutina zilnică poate completa o dietă echilibrată și un stil de viață activ pentru a promova o gestionare sănătoasă a greutății, potrivit eatthis.com

„Un factor cheie este conținutul său de cofeină, un stimulent natural cunoscut pentru că stimulează temporar metabolismul. Această rată metabolică crescută poate facilita arderea mai multor calorii, contribuind la eforturile de pierdere în greutate”, explică Best.

Dieteticianul punctează, în plus, că ceaiul verde conține antioxidanți, în special galat de epigalocatechin (EGCG), asociat cu o oxidare sporită a grăsimilor.

„Acest lucru înseamnă că organismul poate deveni mai eficient în utilizarea grăsimilor pentru energie”, mai spune Trista Best.

Un studiu din 2013 arată că un consum de până la patru căni de ceai verde pe zi poate reduce greutatea corporală, circumferința taliei și tensiunea arterială.

Consumul excesiv poate duce la efecte secundare

Atenție, însă! Consumul de ceai verde în exces nu se traduce neapărat printr-o pierdere în greutate accelerată și ar putea duce la efecte secundare nedorite. De aceea este important să consultați un medic înainte de a-l folosi pentru slăbit.

Trista Best precizează că determinarea cantității optime de ceai verde pentru pierderea în greutate poate varia în funcție de factori individuali și de toleranța personală la cofeină:

„Cu toate acestea, studiile au sugerat că un consum de aproximativ trei până la cinci cești de ceai verde pe zi poate oferi unele beneficii fără un aport excesiv de cofeină. Este esențial să rețineți că conținutul de cofeină din ceaiul verde este mai mic decât cel din cafea, dar consumul excesiv poate duce totuși la efecte secundare”.

Trebuie subliniat că, din cauza conținutului  de cofeină, ceaiul verde poate cauza probleme pentru cei sensibili la aceasta, ducând la probleme de somn sau disconfort digestiv. În plus, poate interacționa cu anumite medicamente și poate interfera cu absorbția fierului, astfel încât persoanele cu anemie prin deficit de fier ar trebui să îl consume între mese (n.r. și doar cu acordul medicului).

Ceaiul verde poate interacționa și cu anticoagulantele, cu anumite antipsihotice și cu alte câteva medicamente.

De aceea, este cu atât mai important ca persoanele care iau medicamente să consulte furnizorul de servicii medicale înainte de a introduce ceaiul verde în rutina lor.

„Poate ajuta la controlul foamei”

Dieteticianul spune că încorporarea ceaiului verde în dieta pentru pierderea în greutate nu este complicat, iar cei care nu au interdicții la această rutină pot lua în considerare înlocuirea băuturilor de cafea zaharate cu o ceașcă de ceai verde cald sau rece ca o alternativă răcoritoare și cu puține calorii. 

„Consumul de ceai verde între mese poate ajuta la controlul foamei și la reducerea consumului total de calorii”, explică Best. 

Amintim că principalele beneficii pentru sănătate ale consumului de ceai verde sunt legate de combaterea obezităţii, dar și a diabetului, a colesterolului crescut şi chiar a cancerului.  Compuşii din ceaiul verde protejează sistemul cardiovascular şi scade riscul apariţiei bolilor de inimă.

Un studiu publicat de revista Psychopharmacology arată că ceaiul verde îmbunătăţeşte funcţiile cognitive ale creierului, în special capacitatea de memorare, precum şi atenţia sporită şi viteza de reacţie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite