Ceaiul negru versus ceaiul verde. Care este cel mai sănătos și ce trebuie să știi când faci alegerea

0
Publicat:

Ceaiul este o modalitate ușoară de a stimula hidratarea, mai ales iarna, când consumul de apă rece nu este foarte tentant, potrivit usatoday.com. Dar întrebarea pe care probabil ți-o pui este ce ceai să alegi. 

Ceai. FOTO Shutterstock
Ceai. FOTO Shutterstock

Ceaiul conține compuși polifenoli, care au proprietăți antioxidante, subliniază dieteticianul înregistrat Danielle Crumble Smith. Antioxidanții care se găsesc în ceaiuri pot fi capabili să prevină și să trateze boli umane, cum ar fi bolile cardiovasculare și pot avea, de asemenea, efecte anti-îmbătrânire și anti-diabet, potrivit studiilor.

Foarte multe ceaiuri sunt cofeinizate, dar mult mai puțin decât cafeaua, așa că pot fi, de asemenea, o modalitate  de a obține un impuls de energie pentru cei care sunt mai sensibili la cofeină.

Ceaiul verde

Atunci când vine vorba de beneficiile nutriționale, ceaiul verde oferă cel mai mult, spune Crumble Smith.

Are proprietăți antioxidante superioare ceaiului negru, grație conținutului mai mare de polifenoli.

Ceaiul verde este benefic pentru sănătatea orală și funcția neurologică, potrivit unui studiu publicat în BioMed Research International.

În plus, conține l-teanină, un aminoacid pe care mulți îl folosesc pentru a îmbunătăți tulburările de stres, starea de spirit și igiena somnului. Potrivit unor cercetări aportul de l-teanină poate îmbunătăți atenția, memoria de lucru și funcțiile executive.

„Combinația de cofeină și l-teanină, în special în ceaiul verde, poate ajuta la concentrarea mentală și vigilența în timpul zilei", a declarat Crumble Smith.

Aceste beneficii pot fi găsite și în matcha, un ceai verde sub formă de pulbere care poate fi amestecat în smoothie-uri, copt în deserturi sau consumat ca atare.

Trebuie reținut că ceaiul verde este plin de polifenoli care luptă împotriva cancerului, cum ar fi galatul de epigallocatechin, care reduce deteriorarea oxidativă a celulelor și poate preveni, de asemenea, creșterea vaselor de sânge care alimentează celulele canceroase.

Ceaiul negru

Consumul de ceai negru este asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare. Un studiu realizat în Marea Britanie a constatat că consumul regulat de ceai negru a fost asociat în mod modest cu o mortalitate mai mică din toate cauzele. Cercetările sugerează, de asemenea, că ceaiul negru, precum și ceaiul verde și ceaiul oolong, pot fi benefice pentru sănătatea intestinelor datorită polifenolilor activi, cum ar fi teaflavina.

Amintim că, potrivit unor cercetări, consumul a trei ceşti cu ceai negru pe zi poate reduce riscul de îmbolnăvire de diabet.

Băutura are ca efect scăderea nivelului de glucoză din sânge şi poate preveni şi ţine sub control diabetul de tip II, potrivit unor noi studii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite