Care este cel mai bun lapte. Tipul care previne hipertensiunea arterială și pericolul ascuns din cel de vacă

0
Publicat:

Laptele este aproape nelipsit din orice frigider. Există atât de multe tipuri de lapte, încât alegerea preferatului poate fi considerată o adevărată provocare. Iată care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de lapte.

Lapte
Laptele de vacă are mult mai multe calorii decât cel slab sau degresat. Foto: freepik (Arhivă)

Lapte slab sau degresat 

Acest tip de lapte are adesea diverse inscripții pe ambalaj, precum 0,1% grăsime sau conținut scăzut de grăsimi. Laptele slab sau degresat este sărac în calorii și conține relativ aceeași cantitate de proteine și calciu, conform doc.ro

Profilul nutrițional 

O cană de lapte slab sau degresat are: 100 de calorii, 8 grame de proteine, 12 grame de carbohidrați și 30% din doza zilnică recomandată de calciu. 

Lapte de vacă 

Bogat în calciu, vitaminele A și D, laptele de vacă are mult mai multe calorii decât cel slab sau degresat, conținând circa 150 de calorii și 8 grame de grăsimi saturate. 

Sugarii nu trebuie hrăniți cu lapte de vacă fiindcă poate induce deficit de fier și crește riscul de deshidratare severă. 

Lapte de soia 

Tot mai multe persoane aleg să înlocuiască laptele de vacă, de capră sau de oaie cu cel vegetal, obținut din soia, migdale, ovăz sau cocos. Laptele vegetal este o alternativă pentru laptele obișnuit, în special dacă suferi de intoleranță la lactoză. 

Laptele de soia conține fier, fibre, proteine și vitamina B. Consumul de lapte de soia face obiectul discuțiilor experților din pricina estrogenului existent în proteinele din soia, care se poate dovedi periculos pentru sănătatea femeilor în cazul în care este consumat în exces. Este demonstrat faptul că soia conține substanțe similare estrogenului, numite izoflavone, iar anumite studii au arătat că este posibil ca această substanță să favorizeze apariția celulelor canceroase, să afecteze fertilitatea și funcția tiroidiană a femeilor. 

Lapte de migdale 

Dintre toate sortimentele de lapte vegetal, cel de migdale este considerat cel mai gustos. Are doar 30 de calorii și 3 grame de carbohidrați, însă este bogat în antioxidanți, vitaminele A, D și E, calciu, magneziu. De asemenea, savurosul preparat este foarte ușor de obținut acasă. 

Lapte de caju 

Prea puțin cunoscut la noi în țară, laptele de caju este asemănător cu cel de migdale din punct de vedere al caloriilor și al conținutului scăzut de proteine. De menționat este faptul că acest tip de lapte are cu 50% mai mult calciu decât cel de vacă. 

Lapte de orez 

Cei care sunt alergici la nuci și alune pot consuma, în siguranță, lapte de orez. Totuși, de menționat este faptul că o cană de lapte de orez are 10 grame de zahăr și 25 de grame de carbohidrați. În plus, este sărac în calorii și grăsimi. 

Lapte de cocos 

Bogat în vitaminele D, B și în acizi grași esențiali, laptele de cocos are mai multe grăsimi saturate, care sunt mai puțin sănătoase, decât cel de migdale. În plus, poate conține și zahăr adăugat. De asemenea, se digeră ușor și ar fi recomandat și în curele de slăbire. Are proprietăți antivirale și antibacteriene și este utilizat și în produse cosmetice. 

Lapte de capră 

Laptele de capră este hrănitor și benefic pentru sănătate. Cei care consumă acest tip de lapte au mai puține probleme digestive și alergii, întrucât este mai puțin procesat decât laptele de vacă. De asemenea, ajută la absorbția fierului, întărește sistemul imunitar și previne hipertensiunea arterială. 

Bogat în calciu, proteine, potasiu și vitamina A, laptele de capră are mai puțină lactoză decât cel de vacă. Totuși, este sărac în acid folic, zinc și vitamina B12. 

Lapte de alune/ arahide 

Este bogat în calorii, nu conține gluten și lactoză. 100 ml de lapte de alune/ arahide are aproximativ 300 de kilocalorii. 

Lapte de ovăz 

Este foarte sărac în calorii și este o sursă excelentă de vitamine B. De menționat este și faptul că este bogat în fibre. Conținutul ridicat de fibre este de ajutor în lupta împotriva problemelor digestive. 

De asemenea, acest tip de lapte poate reduce colesterolul „rău (LDL) și este benefic pentru sănătatea oaselor. Laptele de ovăz conține foarte mulți carbohidrați. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite