Riscurile alimentelor ultraprocesate. Laptele vegetal și batoanele proteice nu fac excepție

0
Publicat:

Noi studii amplifică îngrijorările existente cu privire la impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății noastre, potrivit Yahoo Life. O dietă bogată în astfel de alimente poate crește inclusiv riscurile de depresie și demență, avertizează cercetătorii.

Alimentele ultraprocesate ne pot îmbolnăvi. FOTO Shutterstock
Alimentele ultraprocesate ne pot îmbolnăvi. FOTO Shutterstock

Alimentele ultraprocesate sunt, în general, alimente ambalate, gata de consum, calorice, care conțin, de regulă, aditivi (conservanți, stabilizatori, potențiatori de aromă etc.), zaharuri, grăsimi (în special grăsimi saturate) și sare. Ele sunt concepute, de regulă, pentru a fi convenabile și atrăgătoare.

Amanda Sauceda, dietetician și fondator al Mindful Gut, spune, pentru Yahoo Life, că alimentele ultraprocesate - cum ar fi produsele de patiserie și cerealele îndulcite pentru micul dejun - sunt populare pentru că sunt accesibile și conferă un sentiment de familiaritate și fiabilitate, tocmai de aceea nu e de mirare că aproape 60% din caloriile zilnice consumate de un adult provin din alimente ultraprocesate, în timp ce, în cazul unui copil, vorbim de un procent și mai mare, de aproximativ 67%.

Pentru multă lume ar putea fi o surpriză să afle că o serie de alimente, inclusiv laptele vegetal, formula pentru sugari, batoanele proteice ori cafeaua decofeinizată, considerate, în general, „sănătoase”, sunt și ele ultraprocesate din punct de vedere tehnic, mărind lista celor pe care majoritatea dintre noi le bănuiau deja ca fiind în această categorie (sucuri și băuturi energizante, gustări ambalate, bomboane și înghețată, produse de patiserie, fursecuri și prăjituri, pâine de fabrică, tăiței și supe instant, carnea procesată (cârnați, nuggets), paste și pizza gata de încălzire, cereale îndulcite pentru micul dejun, iaurturi aromatizate. 

Cum afectează alimentele ultraprocesate sănătatea

Noi studii continuă să ridice îngrijorările existente cu privire la impactul impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății noastre.

Marea  îngrijorare este că un consum ridicat poate lua locul unor alimente bogate în nutrienți și poate duce la dezechilibre nutriționale sau la alte probleme de sănătate, dat fiind că, potrivit studiilor, dietele bogate în UPF-uri sunt, de asemenea, bogate în zaharuri, grăsimi totale și grăsimi saturate și sărace în fibre, proteine, potasiu, zinc și magneziu, precum și în vitaminele A, C, D, E, B12 și niacină.

Consumul de alimente ultraprocesate este, totodată legat de riscurile cardio-metabolice, de bolile cardiovasculare, de diabetul de tip 2, de cancer, de sindromul colonului iritabil, de bolile inflamatorii intestinale, de depresie și multe altele.

Cercetările recente arată nu doar că pot duce la creșterea în greutate, pot crește riscul de hipertensiune, atac de cord și accident vascular cerebral, ci și că pot înrăutăți funcția renală, pot crește riscul de cancer colorectal (deși unele tipuri de alimente ultraprocesate  pot proteja împotriva acestei boli la femei), pot crește riscul de depresie și riscul de demență.

De precizat că unele tipuri de alimente ultraprocesate pot crește riscul de diabet de tip 2, dar altele pot reduce acest risc. Mai exact, o meta-analiză care a cuprins 200.000 de femei și bărbați din SUA a constatat că cerealele, pâinea neagră și cea integrală, gustările ambalate, produsele pe bază de fructe, iaurtul și deserturile pe bază de lapte au fost asociate cu un risc mai mic de diabet de tip 2, potrivit sursei citate.

Soluții pentru reducerea riscurilor

Se întâmplă totuși ca, din varii motive chiar și cei care înțeleg aceste aspecte să nu poată renunța la alimentele ultraprocesate.

„A avea alimente ultraprocesate poate fi uneori diferența dintre a avea ceva de mâncare și a sări peste o masă”, spune pentru Yahoo Life, Alyssa Pacheco, dietetician de la PCOS Nutritionist Alyssa.

Specialiștii le recomandă celor care doresc să reducă consumul de astfel de alimente să înceapă cu mici schimbări în dietă, astfel încât să nu se simtă brusc privați de alimentele lor preferate.

Un suc poate fi înlocuit cu apă minerală aromatizată. Sau pot fi alese produse simple cum ar fi iaurtul sau fulgii de ovăz, la care se pot adăuga propriile garnituri de fructe proaspete, nuci și semințe pentru mai multă aromă și textură.

Gătitul de la zero este cea mai bună garanție pentru limitarea alimentelor ultraprocesate din dietă, pentru cei care pot, explică Maxine Yeung, dietetician și antrenor de sănătate și wellness certificat de consiliu, autoarea articolului publicat de Yahoo Life.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite