Cum pot alăpta femeile cu implanturi mamare. Care sunt riscurile, explicate de specialiști
0Operațiile de augmentare mamară sau implanturile mamare sunt răspândite acum și multe femei apelează la aceste proceduri. Însă multe dintre ele se întreabă cum le va afecta asta dacă vor avea copii în viitor și dacă îi vor putea alăpta.

Odată cu sarcina, o mulțime de modificări apar în organism, în special bazate pe modficrile hormonale care se petrec. Sânii își vor mări volumul, însă chiar dacă exist acele implanturi mamare, ele vor putea alăpta fră probleme, spun specialiștii. „Femeile cu implanturi mamare pot alăpta cu succes”, spune dr. Gary Motykie, chirurg plastician cu practică privată în Beverly Hills. „Deși multe femei cu implanturi nu au nevoie de niciun sprijin suplimentar pentru a alăpta, altele pot necesita un plus de răbdare și atenție la tehnicile de alăptare”, adaugă Motykie potrivit Yahoo Life.
Riscuri pentru femeile cu implant mamar
Însă pentru că implanturile mamare pot afecta senzația mamelonului, unele femei cu implanturi au dificultăți în a determina dacă bebelușul se prinde corect, mai spune Motykie.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Israel, femeile care alăptează și au implanturi au o probabilitate semnificativ mai mare de a dezvolta mastită, o inflamație dureroasă a țesutului mamar. Femeile cu implanturi care alăptează se confruntă, de asemenea, cu aceleași complicații ca și femeile fără implanturi, inclusiv cu înfundarea canalelor, a declarat dr. Joyce Gottesfeld, medic ginecolog ginecolog la Kaiser Permanente din Denver. Prin urmare, spune ea, este important ca toate femeile care alăptează să urmeze tehnici bune de alăptare și să primească ajutor de la medicul lor sau de la un consultant în alăptare, dacă întâmpină dificultăți.
Cea mai frecventă complicație
Cea mai frecventă complicație de alăptare raportată în rândul femeilor cu implanturi saline și siliconice a fost producția insuficientă de lapte (pe care 19% dintre femei au experimentat-o indiferent de tipul de implant). Motykie explică faptul că o cantitate redusă de lapte apare de obicei atunci când operația de implantare are un impact asupra canalelor de lapte și a țesutului glandular responsabil pentru producția de lapte matern. Dr. Jessica Madden, pediatru, neonatolog și consultant în lactație, care este și director medical pentru Aeroflow Breastpumps, spune că operația de implant „poate duce la cicatrizarea țesuturilor mamare, la întreruperea canalelor de lapte și la deteriorarea nervilor implicați în "lăsarea" și eliberarea laptelui”, deși aceste complicații nu sunt cauzate de implanturile în sine.
Niciun risc pentru calitatea laptelui
Potrivit lui Motykie, implanturile plasate sub mușchiul pieptului, spre deosebire de cele plasate deasupra mușchiului, sunt mai puțin susceptibile de a interfera cu alăptarea. Acest lucru se datorează faptului că implanturile plasate sub mușchi „au un contact mai puțin direct cu canalele de lapte și cu țesutul glandular din sân, ceea ce reduce șansele ca aprovizionarea cu lapte sau fluxul de lapte să fie afectate”, explică el.
În ceea ce proveșt elaptele matern în sine, Motykie explică faptul că este sigur să alptezi cu implanturi mamare, deoarece acestea nu afectează în mod obișnuit calitatea laptelui matern în niciun fel. Potrivit lui Gottesfeld, „nu există o creștere a nivelului de silicon în laptele femeilor cu implanturi față de cele fără”.
Dar, deși nu există riscuri implicate în mod specific în alăptarea cu implanturi, Motykie spune că „există riscuri asociate cu implanturile mamare în general”. Acestea includ riscul de infecție, ruperea implantului și modificări ale senzației mamare. „Aceste riscuri persistă în timpul sarcinii și alăptării”, notează el.
Acestea fiind spuse, Madden spune că, chiar și în cazul puțin probabil al ruperii unui implant în timpul alăptării, „există o probabilitate foarte mică ca vreun material din acesta să ajungă în laptele matern.”