Caisele conţin potasiu, bun pentru inimă. Ce fructe şi legume sunt surse ideale de minerale esenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caisele sunt o sursă importantă de potasiu, alături de piersici şi banane
Caisele sunt o sursă importantă de potasiu, alături de piersici şi banane

Potasiul este principalul mineral din interiorul celulelor. El este important pentru contracţia musculară, atât a musculaturii scheletice, cât şi a miocardului – muşchiul inimii.

În general, o alimentaţie sănătoasă şi variată nu are nevoie de adaos de suplimente şi minerale. Deşi toate vitaminele şi mineralele sunt importante pentru buna funcţionare a organismului, unele au roluri esenţiale, cantităţi mai mari sau mai mici ducând la dezechilibre importante.

Calciul este cel mai important mineral din organism. El cântăreşte 1-2% din greutatea corporală, reprezintă 39% din masa minerală totală şi se află concentrat în oase şi în dinţi.

Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, 1% din calciul participă la procesele metabolice, fiind esenţial pentru transportul prin membranele celulelor. Studiile făcute până acum au arătat că majoritatea oamenilor nu au un aport zilnic suficient de calciu, iar atunci când acesta este deficitar corpul şi-l extrage din oase. În timp, ajungem să facem osteoporoză.

În general, dietale cu suficiente proteine asigură şi un aport normal de calciu. Principalele surse de calciu sunt lactatele, sccoicile – midiile şi stridiile – sardinele, tofu şi alimentele fortificate cu acest mineral.

Aportul zilnic recomandat este de 1.000 de miligrame pentru adulţii cu vârste între 19 şi 70 de ani, în timp ce pentru femeile peste 50 de ani sunt necesare 1.200 de miligrame.

Magneziul este şi el un mineral esenţial, care, în proporţie de 50% se află fixat în oase, iar restul în interiorul celulelor, ajutând metabolismul.

Sursele de magneziu sunt cerealele integrale, nucile, seminţele, vegetalele cu frunze verzi, legumele, tofu.

Potasiul este principalul element mineral din interiorul celulelor, important pentru contracţia musculară, fie că e vorba despre contracţia musculaturii scheletice, a miocardului sau a muşchilor din pereţii vaselor. Atât creşterea, cât şi scăderea concentraţiei de potasiu poate altera funcţionarea inimii.

Cele mai bune surse de potasiu sunt fructele, vegetalele peorapete – bananele, avocado, pepene roşu şi galben, mango, caise, piersici, portocale, pere, roşii, cartofi, spanac, varză, dovleac, ciuperci, lactate şi carne proaspătă.

Deficitul de fier – un alt mineral important pentri corp – este cea mai frecventă carenţă nutriţională, determinând anemia feriprivă. Cele mai importante surse de fier sunt ficatul, fructele de mare, rinichii, inima, carnea roşie slabă, carnea de pui, gălbenuşul de ou, fructele uscate, legumele.

Fierul din surse vegetale – cereale integrale, spanac – se absoarbe în proporţie de 50%.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite