3 lucruri pe care trebuie să le ştii despre avocado

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru ca avocado să se coacă mai repede, e bine să-l ţii la temperatura camerei, lângă banane sau lângă mere FOTO Shutterstock
Pentru ca avocado să se coacă mai repede, e bine să-l ţii la temperatura camerei, lângă banane sau lângă mere FOTO Shutterstock

Sursă de grăsimi sănătoase care, paradoxal, nu îngraşă, avocado are atât de multe atuuri pentru sănătate, încât nu e nevoie de prea multe argumente ca să te convingă să-l incluzi în fiecare zi în dietă. Totuşi, specialiştii îi descoperă mereu noi beneficii.


În primul rând, e bine să ştii că avocado este un fruct, deşi suntem tentaţi să-l catalogăm ca legumă, fiindcă nu se mănâncă asemenea merelor sau bananelor.

1. Are mai mult potasiu decât o banană, deci e ideal pentru cardiaci

Bananele sunt fructele recomandate persoanelor care au probleme cu tensiunea pentru cantitatea mare de potasiu pe care o aduc în organism. Totuşi, specialiştii spun că avocado este un aliat şi mai bun. Un singur fruct aduce 975 mg de potasiu, în vreme ce o banană – numai 487 mg (în cazul unui fruct de mari dimensiuni).

2. Avocado este unul dintre puţinele fructe cu un conţinut bogat de proteine

Deşi nu conţine toţi aminoacizii („cărămizile“ care formează proteinele) necesari pentru buna funcţionare a organismului, avocado îi are în compoziţie pe toţi cei importanţi, în număr de 8. În plus, toate proteinele pe care le aduce în corp sunt disponibile metabolismului şi, deci, pot fi asimilate de organism, în vreme ce unele proteine din carne nu pot fi asimilate.

3. Îl poţi include în bunătăţile la cuptor în loc de unt

Avocado ajută la slăbit din mai multe motive. Unul este că fructul e atât de săţios, încât reduce pofta de mâncare pentru întreaga zi dacă incluzi numai jumătate din el la masa de prânz. Un avocado copt de mărime medie conţine în jur de 250 de calorii şi 23 de grame de grăsimi.  

Un alt motiv este că avocado poate înlocui mai multe produse alimentare gustoase, pe care le consumăm adeseori şi care îngraşă mult. De exemplu, untul. Textura cremoasă şi grăsimile de calitate fac din avocado un substitut ideal al untului mai ales la gătitul la cuptor. Nu are un gust puternic şi, deci îl poţi folosi în loc de unt şi la biscuiţii cu fulgi de ciocolată, şi la checul cu banane, şi la brioşe.

Ce mai poţi înlocui cu avocado:

Dressingul cu mult ulei sau sosul de brânză pentru salată – dacă pui în salată felii subţiri de avocado şi puţin muştar, nici nu le vei simţi lipsa adaosurilor hipercalorice pe care le puneai până acum.

Maioneza – în sandviciuri, poţi înlocui acest sos greu şi încărcat de calorii cu avocado zdrobit.

Brânza sau smântâna – în supele-cremă, de exemplu, poţi pune, în loc de bucăţi de mozarella, bucăţele de avocado. Şi în loc de smântână, în supe şi ciorbe, poţi pune tot acest fruct care te ajută să slăbeşti. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite