Un nutriţionist explică modul în care sănătatea fizică şi emoţională ne este pusă în pericol de diete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patricia Rusu, nutriţionist şi preşedinte al Asociaţiei Healthy You, explică modul în care dietele influenţează starea de spirit şi chiar sănătatea celor care urmăresc să scape de kilogramele în plus.

Fie că ai probleme cu greutatea şi vrei să slăbeşti sau, dimpotrivă, să câştigi câteva kilograme în plus ori pur şi simplu te-ai hotărât să renunţi la proastele obiceiuri alimentare şi îţi doreşti un stil de viaţă sănătos, cel mai în măsură să te ajute este medicul nutriţionist.

Patricia Rusu, nutriţionist, preşedintele Asociaţiei Healthy You şi trainer al cursurilor de nutriţie DallesGO, explică modul în care dieta ne influenţează starea de spirit: 

Alimentele acţionează la nivelul sistemului nervos, iar tot ceea ce mâncăm îşi pune amprenta asupra stării noastre emoţionale. Boala sau o stare fizică precară ne dă sentimente de anxietate, frică, îngrijorare, depresie. În acelaşi mod, stresul mental şi emotional ne supără şi contribuie la multe boli care sunt apreciate ca având origine fizică de cei mai mulţi medici.

La fel ca alte organe, creierul primeşte oxigen şi nutrienţi prin sistemul circulator. Când oxigenul este insuficient, devenim apatici, avem dureri de cap şi ne scade nivelul de atenţie. Procesele mentale sunt încetinite şi devenim confuzi.

În acest mod, anumite alimente ne indispun sau chiar ne deprimă.

Alimentele ne influenţează starea mentală şi emoţională în două feluri:

  • prin lipsa nutrienţilor vitali (consumul zahărului alb va determina eliberarea de către organism a rezervelor de vitamine B şi va conduce la o stare de depresie nervoasă, în timp ce, mâncând fructe, sângele va asimila carbohidraţii naturali şi mineralele organice care sunt favorabile activităţii mentale);
  • prin producerea de substanţe toxice.

Există trei „droguri albe“ care nu doar că nu furnizează organismului nutrienţii necesari, dar, pentru a fi metabolizate, consumă din rezervele de nutrienţi ale corpului. Acestea sunt zahărul alb, făina albă şi sarea fină albă. Aceste substanţe cauzează răbufniri emoţionale mai ales la copii şi adolescenţi şi stări de agitaţie, mai ales în cazul excesului de alimente tip fast-food şi băuturi carbogazoase. 

La vârsta adultă, de cele mai multe ori „drogurile albe“ cauzează boli cronice care se manifestă prin diabet sau hipoglicemie şi manifestări precum depresie, iritabilitate şi atacuri de panică. Aceste stări afectează de fiecare dată sistemul nervos rezultând simptome ca: dureri de cap, oboseală, insomnie, iritabilitate, agitaţie, plâns, stări de nervozitate, îngrijorare excesivă, putere de concentrare scăzută, depresie, uitare, gânduri suicidale, temeri ilogice, alergii.

De ce se ajunge în situaţia ca după o dietă să ne îngrăşăm mai mult atunci când încetăm să mai ţinem cura

Pentru că prin diete doar ascundem problemele emoţionale somatizate în corp, netratând cauzele reale. Cauza reală poate fi undeva în sufletul nostru, poate o despărţire, pierderea unei persoane dragi, un accident, un abuz, etc. Mai mult, putem moşteni gene „bolnave“, însă un procent extrem de mic (până în 5%). Genele sunt arma, însă trigger-ul este mediul pe care ni-l cream noi, intern + extren, psihic, spiritual şi mental.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite