Privirea copilului tău îți poate spune mai multe decât crezi: ce boli grave poți depista din ochi
0Simpla observare a ochilor copiilor și adulților poate dezvălui afecțiuni grave. Experții spun că modificările pupilelor și ale privirii pot semnala probleme de sănătate mintală și neurologică.

Modificările în caracteristicile pupilelor – cum ar fi forma, dimensiunea și reactivitatea acestora – pot oferi indicii importante despre starea psihologică a unei persoane, fie că este vorba despre un copil sau un adult. Deși este bine cunoscut faptul că pupilele noastre se dilată atunci când vedem ceva sau pe cineva pe care îl iubim, o dilatare fără o cauză evidentă ar putea semnala că organismul încearcă să transmită un mesaj.
Psihologul clinic Mehezabin Dordi, de la Spitalul Sir HN Reliance Foundation, a explicat pentru indianexpress.com ce probleme de sănătate mintală pot fi sugerate de anumite caracteristici ale ochilor.
„Pupilele se pot dilata ca răspuns la stres sau anxietate, iar anumite substanțe care afectează sănătatea mintală pot cauza fie dilatarea, fie constricția acestora. De asemenea, reacțiile lente sau asimetrice ale pupilelor pot indica probleme neurologice”, a afirmat specialistul.
Totuși, este important de reținut că aceste semnale nu reprezintă metode exacte de diagnostic pentru problemele de sănătate mintală. Cu toate acestea, este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi. Dacă observi modificări neobișnuite ale ochilor, mai ales atunci când este vorba despre copii, cel mai bine este să consulți un specialist.
Ce pot transmite ochii despre sănătatea mentală și neurologică
Printre problemele de sănătate mintală sau neurologice care pot fi semnalate prin modificări ale ochilor se numără:
- Anxietatea și stresul
Pupilele se pot dilata ca răspuns la anxietate sau stres, ca parte a reacției de tip „luptă sau fugi” a organismului.
- Consumul de droguri
Stimulentele pot duce la dilatarea pupilelor, în timp ce opioidele pot cauza constricția acestora.
- Tulburări neurologice
Leziunile cerebrale se pot manifesta prin modificări oculare. În unele cazuri, și scleroza multiplă poate fi indicată de acestea.
- Tulburări din spectrul autist
Mișcările neregulate ale ochilor la copii pot sugera prezența unei tulburări din spectrul autist.
Fluctuațiile în dimensiunea pupilelor pot reflecta modificări ale stării mentale – cum ar fi oboseala, excitația sau suprasolicitarea cognitivă – și pot indica anumite sindroame, precum sindromul Horner sau pupilă Adie.
Legătura dintre sănătatea mentală și ochi. Ce riscuri există pentru vedere
Asta înseamnă că afecțiunile de sănătate mentală pot afecta și sănătatea ochilor?
„Modificările dimensiunii sau reactivității pupilelor sunt mai degrabă semne ale unor afecțiuni neurologice sau psihologice subiacente, decât dovezi ale unui impact direct asupra sănătății ochilor. Totuși, problemele neurologice severe care afectează sănătatea mentală pot duce, uneori, și la tulburări de vedere”, a mai subliniat specialistul.
Deși astfel de condiții pot influența anumite caracteristici ale ochilor, cazurile în care provoacă orbire sau afectări majore ale vederii sunt rare.
Când ai privit ultima dată cu adevărat pe cineva în ochi? Sau când ți-ai observat propriii ochi cu atenție? Cât de des te uiți la privirea copilului tău?
Poate ar fi timpul. Uneori, ochii chiar spun ce gura nu poate. Iar ce descoperi la timp poate face diferența – uneori, chiar dintre viață și moarte.