Cum influențează stresul din familie sănătatea copiilor. Sfaturile și soluțiile date de psihologi

0
Publicat:

Ritmul alert al vieții conduce, de multe ori, la situații neplăcute și la apariția unor factori de stres. Astfel, problemele de la locul de muncă, lipsurile sau grijile zilnice pot conduce la situații dificil de gestionat ce îi pot afecta și pe cei mici.

Stresul din familie îi afectează pe copii FOTO Shutterstock
Stresul din familie îi afectează pe copii FOTO Shutterstock

Conform specialiștilor, chiar dacă de multe ori nu se observă, copiii pot fi afectați de stresul existent în cadrul familiei. Chiar dacă efectele de moment sunt trecute cu vederea, acestea pot cauza reală probleme în viitor, lăsând amprente în comportamentul copiilor.

Factorii de stres, explicați de specialiști

Psihologii spun că există o mulțime de factori generatori de stres ce pot apărea într-o familie. Cel mai important este,, susțin specialiștii, ca aceste situații să fie gestionate corect de către adulți, pentru ca stresul să nu fie preluat și de copii, care au neapărată nevoie de un mediu liniștit pentru a crește corect.

,,Stresul face parte din viața noastră de zi cu zi. Este răspunsul corpului la orice formă de posibilă amenințare, fie reală sau imaginară. Ne raportăm la stres ca la un factor capabil să provoace o stare de tensiune și o reacție de alarmă la nivelul organismului. Astfel, acesta declanșează reacția de tipul luptă sau fugi. Stresul, dacă este de durată, poate fi cauza mai multor probleme de sănătate. Emoțiile intense pot declanșa reacții somatice. Stresul este molipsitor, este important să știm acest lucru. În momentul în care părinții sunt stresați, automat și copiii sunt la fel, iar dezvoltarea acestora are de suferit", a explicat Mădălina Nistor, psiholog clinician.

Cum resimte un copil stresul din familie

Psihologii mai spun că micuții pot fi afectați într-o mare măsură chiar și de micile conflicte existente într-o familie. Astfel, comportamentul lor ar putea fi influențat, iar încrederea în sine ar putea să scadă considerabil.

Informațiile pe care copiii le primesc de la părinți, cu precădere în perioada preșcolară, când ei culeg informații despre lume, despre viață, despre mediu, influențează modul în care cel mic învață să se raporteze la el însuși și la cei din jur. Vorbim de normalitate când copiii sunt stresați înainte de un test, un examen important, de exemplu. Devine problematic atunci când durata acestuia crește, când stresul existent persistă”, spune psihologul clinician.

Potrivit acestuia, copiii expuși în mod repetat la emoții negative, cauzate de stresul părinților, devin neîncrezători în propriile resurse și în mediul înconjurător.

Totodată, este afectată stima de sine, ei devenind mai puțin deschiși în interacțiunea cu ceilalți", adaugă psihologul.

Soluții pentru reducerea stresului

Specialiștii mai spun că ceea ce se întâmplă într-o familie poate avea efecte pe termen lung. Astfel, comportamentul și personalitatea copiilor poate fi influențată de trăirile de acasă. Este important să cunoaștem câteva metode prin care putem reduce stresul

Astfel, afirmă psihologii, stresul poate fi redus printr-un stil de viață sănătos, prin alimentație corectă, somn echilibrat, sport, fără excese de cofeină sau alcool, dar și prin găsirea unui hobby care să ajute mintea să se relaxeze.

Trebuie să facem ceea ce place, ce ne bucură mintea și corpul. Trebuie să identificăm acel ceva ce ne ajută să ne deconectăm de la sarcinile de zi cu zi. Totodată, este important să învățăm să cerem ajutorul. Uneori, rolul de părinte, oricât de mult ar plăcea cuiva, poate deveni copleșitor. Tehnicile de relaxare, practicile mindfulness, astăzi atât de populare, sunt o sursă de reducere a stresului, spune psihologul ieșean.

Acesta ne sfătuiește să învățăm să gestionăm eficient sarcinile, să întocmim o listă de obiective pe termen scurt și lung cu lucrurile pe care le avem de făcut și să le rezolvăm în funcție de prioritate.

Totodată, este important să învățăm să spunem mai des nu, să nu facem lucruri doar pentru a-i mulțumi pe cei din jurul nostru. Trebuie să vorbim cu familia, prietenii și cu persoanele importante din viața noastră despre lucrurile care ne îngrijorează. Totodată, trebuie să învățăm să acceptăm ceea ce ni se întâmplă, ceea ce trăim și să învățăm să mergem mai departe", a încheiat psihologul ieșean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite