Video Schimbarea culorii ochilor - decizie estetică sau capcană periculoasă. Care este prețul acestei alegeri

0
Publicat:

Schimbarea culorii ochilor prin intermediul operației de implant de iris devine tot mai populară ca procedură cosmetică. Dar te-ai gândit vreodată că supui ochii tăi unei intervenții cu o rată de complicații de 92,30% doar pentru a obține o nuanță diferită?

Deși pare o idee atrăgătoare pentru unii, specialiștii trag un semnal de alarmă.

Această procedură - keratopigmentarea -, dezvoltată inițial pentru tratarea unor afecțiuni medicale, precum defectele congenitale sau traumatismele la nivelul irisului, a fost adoptată ca o soluție estetică.

Un medic estetician la Cosmetic Skin and Homeo Clinic din New Delhi, dr. Karuna Malhotra, recunoaște că intervenția de schimbare a culorii ochilor a devenit din ce în ce mai căutată, relatează Indian Express.

Un model de Instagram Naddine Bruna a rămas parțial oarbă în urma unei operații oculare Glasgowtimes
Un model de Instagram Naddine Bruna a rămas parțial oarbă în urma schimbării culorii ochilor Colaj

Visul de 12.000 de dolari care te poate lăsa orb

Potrivit unui studiu realizat în august 2024, de brandul de ochelari Overnight Glasses, această intervenție / operație oculară se află pe primul loc pe lista celor mai periculoase 10 operații estetice.

Cu o recuperare ce poate dura între una și opt săptămâni și un cost mediu de 12.000 de dolari, pacienții își asumă un risc semnificativ pentru o schimbare de aspect.

Recent, o companie din Franța a publicat un clip cu o femeie care și-a transformat ochii căprui într-un albastru strălucitor, video ce a strâns aproape 30 de milioane de vizualizări pe TikTok.

Model brazilian care și a schimbat culoarea ochilor Colaj TikTok
Model brazilian care și a schimbat culoarea ochilor Colaj TikTok

Cu toate acestea, experții avertizează cu privire la riscurile asociate acestei proceduri, inclusiv pierderea vederii, orbirea, glaucomul și inflamația oculară (uveita).

Dr. Colin McCannel, profesor de oftalmologie clinică la Universitatea din California, Los Angeles, a declarat pentru Healthline că este o „idee proastă” să urmezi „orice intervenție inutilă la ochi”, având în vedere riscurile implicate.  A fost menționat cazul Nadinnei Bruna, un model american care a rămas parțial orb în urma acestei intervenții.

Ce implică intervenția chirurgicală

Dr. Nita Shah, specialist la Agarwal Eye Hospital din Chembur, explică faptul că irisul, un inel de mușchi pigmentați situat între cornee și cristalin, determină culoarea ochilor: „Depigmentarea, cunoscută și sub numele de iridoplastie fotoablativă, este o procedură care deschide culoarea ochilor prin reducerea melaninei, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, părului și ochilor”.

În această tehnică, se utilizează un laser Yttrium Aluminium Garnet (YAG) pentru a depigmenta irisul, rezultând o schimbare a culorii. Totuși, culoarea exactă care va rezulta după procedură este imprevizibilă: unii ochi pot deveni albăstrui, iar alții verzi după îndepărtarea pigmentului, recunoaște și dr. Sri Ganesh, președintele Nethradhama Super Speciality Eye Hospital din Bangalore.

Etapele procedurii chirurgicale

Îngrijirea anterioară operației. Înainte de această operație oculară, este recomandat ca lentilele de contact să nu fie purtate cu câteva zile înainte. De asemenea, se impune informarea chirurgului despre orice medicamente administrate, alergii sau probleme de sănătate anterioare. Este important să se urmeze toate instrucțiunile pre-operatorii, inclusiv respectarea perioadei de post, dacă este necesar.

Evaluarea pre-operatorie. Primul pas constă într-o examinare detaliată a ochilor pentru a verifica sănătatea oculară. Apoi, medicul va discuta despre riscurile, beneficiile și posibilele complicații. La final, se va semna un acord informat și se va alege culoarea dorită pentru ochi.

Procedura chirurgicală. În timpul intervenției, se va aplica anestezie locală pentru a amorți ochii. Se va face o mică incizie în cornee, prin care se introduce un iris artificial dintr-un material biocompatibil. Implantul va fi desfăcut și poziționat cu grijă peste irisul natural, iar incizia va fi închisă, lăsând implantul să schimbe culoarea ochilor.

Îngrijirea post-operatorie. După operația oculară, este importantă folosirea picăturilor oftalmice antibiotice și antiinflamatoare pentru a preveni infecțiile. Trebuie evitate atingerea sau frecarea ochilor și activitățile fizice intense, ridicarea greutăților sau înotul pentru câteva săptămâni. Urmează controale regulate la medic pentru a urmări sănătatea oculară și stabilitatea implantului, dar și orice disconfort, schimbări ale vederii sau roșeață.

Cât timp vor rămâne rezultatele

Implantul este conceput pentru a fi permanent, dar poate fi îndepărtat în cazul apariției complicațiilor, spun specialiștii. Îndepărtarea poate fi complexă și nu va restabili întotdeauna condiția inițială a ochiului, mai atrag atenția aceștia.

Cât de sigură și recomandabilă este intervenția

Specialiștii subliniază că procedura nu este considerată sigură și atrag atenția că implică riscuri pentru sănătate severe, precum: pierderea vederii, glaucom, cataractă, deteriorarea corneei și inflamația cronică. Din acest motiv, multe asociații medicale recomandă evitarea acestei intervenții.

Experții confirmă că efectele pe termen lung ale acestei proceduri sunt necunoscute: „Presiunea intraoculară crescută poate provoca glaucom și inflamația irisului, cunoscută sub numele de irită. Această procedură nu este aprobată de FDA”.

Ce alternative există

Pentru cei care doresc să își schimbe temporar și în siguranță culoarea ochilor, opțiunile non-chirurgicale, precum lentilele de contact colorate, reprezintă o alternativă mai bună, cu condiția să fie utilizate cu responsabilitate.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite