Mondialul de gastronomie, un proiect inedit făcut de doi experți culinari români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fiecare meci, rivalitatea din teren este transpusă în farfurie, într-o „confruntare“ a preparatelor emblematice din țările respective.

Gastronomie CM Qatar 2022 anglia iran jpg

Doi specialiști în gastronomie, jurnalistul și istoricul Cosmin Dragomir și Adriana Sohodoleanu, sociolog și pastry chef, au inițiat un proiect prin care fiecare meci de la Cupa Mondială Qatar 2022 are corespondență gastronomică.

Cei doi prezintă pe conturile de Facebook și Instagram confruntarea dintre mâncărurile și deserturile emblematice ale țărilor a căror echipe sunt rivale pe gazon. Ei și-au propus să posteze pe conturile de Instragram și Facebook descrieri ale unor preparate specifice acelor țări și au de gând să ducă acest proiect până în finală.

Adriana Soholodeanu se ocupă de deserturi, iar Cosmin Dragomir scrie despre feluri principale. „Mâncarea este o carte de vizită eficientă și de multe ori spune despre o țară mai multe decât broșurile turistice. Dacă mâncarea e proastă, vacanța e ratată complet. Dacă mâncarea e bună sau fabuloasă atunci vei avea și mai multe amintiri din acea țară. În general am căutat preparate care au notorietate sau sunt considerate feluri naționale, dar public și foarte multe povești despre sarmalele specifice acestor țări. Documentez temeinic acest preparat care face parte din gastronomiile naționale ale multor țări: din Iran în Argentina, din Croația în Danemarca. Dacă România s-ar fi calificat aș fi scris despre sarmale, zacuscă și ciorbă de burtă“, spune Cosmin Dragomir.

 „Mâncarea înglobează și reflectă printre altele clima, economia, istoria și religia unui popor, îți arată nu doar ce mănâncă celălalt ci și de ce, care-s factorii care i-au modelat dieta și evoluția. Ea îți pune pe masă cultură, nu doar gust și substanțe nutritive, prin urmare acest campionat este o bună oportunitate să cercetăm lumea din farfurie și să descoperim nu doar diferențele, cât ceea ce ne unește, indiferent unde suntem plasați pe glob“ declară Adriana Sohodoleanu.

Cosmin Dragomir este jurnalist și istoric culinar, iar Adriana Sohodoleanu este sociolog și în curând va lansa un volum dedicat cercetării Noii Bucătării Românești, tema doctoratului obținut anul trecut. Cei doi vor lansa în curând volumul „Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi“.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite