Anxietatea. Cum te face să te simţi: „În creierul meu există o instanţă total diferită de mine, care uneori preia controlul şi-şi face de cap“

Anxietatea. Cum te face 
să te simţi: „În creierul meu există o instanţă total diferită de mine, care uneori preia controlul şi-şi face de cap“

Adesea, în cabinetele terapeuţilor, apare întrebarea: „Cum te face asta să te simţi?“, însă până ajungem la specialişti şi până reuşim să ne identificăm cu adevărat sentimentele, angoasele şi temerile este nevoie de câteva cunoştinţe şi, de ce nu, de puţin curaj. Până la urmă, anxietatea poate fi calul nostru troian sau un armăsar îmblânzit, spun cinci persoane care suferă de această tulburare.

Minte sănătoasă
Articol publicitar

Cum resimt vârstnicii izolarea? | coronavirus

Cum resimt vârstnicii izolarea?

Actuala pandemie ne afectează pe toţi, într-o măsură mai mică sau mai mare. Vârsta e cea care ne face să resimţim diferit efectele izolării. Dacă pentru copii şi tineri, ea poate părea o vacanţă prelungită, cu un program mai puţin strict, nu acelaşi lucru se traduce în viaţa seniorilor.

Minte sănătoasă
Articol publicitar

Cum faci faţă crizelor de anxietate, unui început de depresie când lucrezi singur/eşti singur acasă, în autoizolare sau izolare

Cum faci faţă crizelor de anxietate, unui început de depresie când lucrezi singur/eşti singur acasă, în autoizolare sau izolare

Premise: Contextul actual ne-a schimbat comportament aproape în totalitate unora dintre noi, mai ales a celora care locuiesc singuri. Discutăm cu părinţii, fraţii sau bunicii doar pe reţelele de socializare sau la telefon, lucrăm singuri, de acasă, luăm de multe ori masa singuri, iar ştirile negative fac parte din programul zilnic. Toate acestea ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii noastre mintale: anxietate, depresie.

Cum combatem anxietatea în timpul izolării | coronavirus

Cum combatem anxietatea în timpul izolării

Pandemia de coronavirus ne-a proiectat într-o nouă realitate, care nu-i prea uşor nici de înţeles, nici de suportat. Viitorul incert, interdicţiile, atenţionările repetate şi ştirile sumbre nu fac decât să declanşeze sau să sporească stările de anxietate. Specialiştii fac recomandări pentru a depăşi mai uşor această perioadă.

În ziua de astăzi suntem bombardaţi cu nenumărate informaţii despre cum să trăim sănătos, astfel încât să beneficiem de o durată de viaţă cât mai mare. Factorii principali care influenţează durata de viaţă pot fi împărţiţi în trei categorii principale: factori genetici, factori de mediu şi factori care ţin de stilul de viaţă adoptat.

acum 2 ani · comentarii (2)

Fie că recunoaştem sau nu, în mod conştient sau mai puţin conştient, noi facem zilnic alegeri. Când lucrurile nu funcţionează aşa cum ne-am dori, de cele mai multe ori dăm vina pe destin, pe ceilalţi, pe conjuncturi etc. A fi stăpânul propriei vieţi înseamnă a ne asuma 100% rezultatele acţiunilor noastre, iar acest lucru devine posibil doar atunci când reuşim să ne cunoaştem şi să ne înţelegem foarte bine pe noi înşine.

acum 2 ani · comentarii (0)

Centrul pentru Inovaţie în Medicină (InoMed) a prezentat, într-un eveniment desfăşurat la Reprezentanţa Comisiei Europene, rezultatele studiului “Atitudini şi percepţii asupra bolilor mintale în cadrul populaţiei României”. Cercetarea, realizată de compania IMAS, face parte din campania InoMed „AntiStigma”, lansată în toamna anului 2015.

acum 3 ani · comentarii (0)

A făcut treabă bună cu Facebook-ul tinerelul ăsta, Zuckerberg, sau cum i-o fi mai zicînd! S-o fi dus pe la miezul nopţii la tualet, prea multă bere studenţească după meciul de cricket cu universitatea vecină, iar la întoarcerea în camera de cămin, perechea din patul de-alături făcea treburi. Din politeţe s-a dus la sala de lectură şi a inventat chestia asta care-mi mănîncă cinci-şapte ore pe zi.

acum 4 ani · comentarii (0)

În domeniul psihoterapiei şi al consilierii, în SUA există practica videoconferinţelor de peste 15 ani, sub denumirea de „telepractice”. Această nevoie a apărut în momentul în care Departamentul care se ocupa de veteranii de război a realizat că aceştia, cei mai mulţi invalizi, au nevoie de asistenţă psihologică şi nu pot beneficia de ea din motive de mobilitate, distanţă etc.

acum 4 ani · comentarii (0)

Gândirea (fals) pozitivă este un imperativ social pe care ne forţăm să îl impunem atunci când emoţiile noastre, de regulă negative, sunt în contradicţie cu ceea ce afişăm. Gândirea (fals) pozitivă este un relativism cultural. În SUA, de pildă, oamenii se simt obligaţi să afişeze o mină optimistă, veselă, pusă pe treabă, atunci când, de fapt, se simt demotivaţi, trişti sau chiar deprimaţi.

acum 4 ani · comentarii (5)

Psihoterapia cu ajutorul realităţii virtuale nu mai este un subiect science fiction. Terapia în virtuo, cum a fost denumită, este folosită cu succes încă din anii ’90 în SUA, iniţial ca un proiect al armatei pentru soldaţii care se întorceau de pe front şi sufereau de Stres Post Traumatic.

acum 4 ani · comentarii (0)

În anii 60, Stanley Milgram, un psiholog american, a efectuat un experiment social care, deşi a fost îndeajuns de contestat de-a lungul vremii, arată un lucru cert: oamenii sunt capabili să îi pedepsească pe alţii fără să fie constrânşi. S-a luat în calcul, în timpul procesului de la Nurenberg (sau filme precum A Few Good Men), scuza legală: „Eu nu am vrut, doar ascultam ordine”.

acum 4 ani · comentarii (3)

În urmă cu două luni am început să mă simt rău. În mod previzibil, înainte să las anxietatea generată de incertitudine să mă domine, am încercat, ca oricine, să găsesc o cauză şi un sens în ceea ce mi se întâmplă. Ca să putem exista avem nevoie de liniaritate, coerenţă, dar mai ales de sens.

acum 5 ani · comentarii (0)

Depresia postpartum (DPP) afectează în jur de 10-15% dintre proaspetele mămici. Unii doctori sunt de părere că aceasta apare din cauza modificărilor de ordin biologic din corpul mamei. În timpul sarcinii, ca şi după naştere, sunt tot felul de fluctuaţii ale nivelului de hormoni care pot induce stări emoţionale instabile.

acum 5 ani · comentarii (1)