VIDEO | Conferință comună Iohannis-Zelenski. „Un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi“. Șoșoacă, scandal în legislativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volodimir Zelenski a ajuns în România, unde s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Marcel Ciolacu şi cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului. Deşi era în program, preşedintele ucrainean nu a mai susținut un discurs în plenul Parlamentului.

UPDATE 17:51: Președintele Ucrainei a ajuns la Palatul Victoria

Președintele Ucrainei a fost întâmpinat de premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria, unde cei doi oficiali vor avea o întrevedere. 

UPDATE 16.21 Zelenski: Considerăm că Rusia este una dintre țările care stă în spatele Hamas. Ce spune președintele Iohannis

Întrebați cu privire la actorii care ar putea fi în spatele atacului Hamas în Israel, președintele Zelenski a afirmat că Rusia ar fi una dintre țările care a ajutat gruparea teroristă. Președintele Iohannis a refuzat să se pronunțe, arătând însă Flancul Estic trebuie întărit, iar atenția trebuie îndreptată spre Marea Neagră, acolo unde se desfășoară războiul.  Detalii aici

UPDATE 16.03 Cum explică Zelenski și Iohannis lipsa discursului președintelui Ucrainei în plenul României

Președinții României și ai Ucrainei au venit cu explicații privind faptul că Volodimir Zelenski nu a mai susținut un discurs în plenul Parlamentului, liderul de la Kiev fiind cel care a subliniat că nu a venit pregătit pentru un asemenea moment, ci pentru întâlniri bilaterale. Detalii aici

UPDATE 15.51 Ce sprijin militar a cerut Zelenski României: „Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene”

Președintele Ucrainei nu a vrut să dea detalii despre sprijinul militar pe care l-a cerut României, însă a punctat faptul că a pus „accentul” pe sisteme antiaeriene. De altfel, și în discursul său a vorbit de accelerarea pregătirii piloților. Detalii aici

UPDATE 15.40 Zelenski: În România se cunoaște cât de periculos este terorismul rusesc. Rachetele și dronele atacă permanent localitățile de la graniță

Președintele Ucrainei a mulțumit României pentru tot sprijinul acordat de la izbucnirea războiului, precizând că statul român a ales Ucraina în „cel mai dificil moment din istoria noastră”.

„Sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul în prima vizită de la izbucnirea războiului împotriva Ucrainei. Multumesc întregii Românii pentru susținerea și pentru ajutorul oferit cetățenilor ucraineni. România ne-a acordat sprijin și militar și umanitar. Suntem recunoscători și menționăm că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră”, a transmis Volodimir Zelenski. Detalii aici

UPDATE 15.26 Iohannis, declaraţii alături de Zelenski: Vom continua sprijinul multidimensional şi consistent, inclusiv militar

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Oficialul român a asigurat partea ucraineană de continuarea sprijinului multidimensional, inclusiv militar.

"L-am asigurat de hotărârea României şi a societăţii româneşti de a continua sprijinul multidimensional şi consistent pentru Ucraina şi poporul ucrainean, inclusiv militar, cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse", a afirmat Klaus Iohannis. Detalii aici

UPDATE Diana Șoșoacă a făcut o conferință de presă în care a adresat numeroase jigniri și acuzații lui Zelenski și liderilor ucraineni. „Dă-ne teritoriile înapoi Zelenski. Ăsta e mesajul pentru Zelenski. Și-a bătut joc de tot ce înseamnă românii din Ucraina. Le-a inetrzis limba, le-a interzis religia, le-a închis bisericile, a arestat preoții, a omorât copiii români. I-a trimis în război. Primii care au fost trimiși la război au fost etnicii români. E o epurare a românilor, pe care Ucraina nu o recunoaște”, a afirmat senatoarea Diana Șoșoacă.

Șoșoacă avea după ea două hărți ale României Mari. Senatoarea a fost însoțită de foștii deputați AUR, Ciprian Ciubuc și Mihai Lască.

UPDATE Zelenski a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost întâmpinat de Klaus Iohannis. Declarațiile comune ar trebui să fie în jur de 14.15.

UPDATE Încă sunt semne de întrebare dacă până la urmă Volodimir Zelenski va mai susține sau nu un discurs în Parlament. Sunt purtate discuții între reprezentanții legislativului și cei ai Ucrainei. O decizie clară va fi comunicată în următoarele ore, susțin surse din Parlament.

---

"Am ajuns în București, România, pentru discuții cu Klaus Iohannis și pentru a consolida relațiile noastre de bună vecinătate.

Volodimir Zelenski, vizită în România FOTO Administrația Prezidențială
Volodimir Zelenski, vizită în România FOTO Administrația Prezidențială

Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în securitatea alimentară.

Am construit deja și putem extinde cooperarea care susține stabilitatea pentru multe alte națiuni.

Vom discuta despre continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviației și a altor colaborări, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre și relațiile noastre cu partenerii.

România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră și al cărui sprijin se întărește cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele națiuni", a scris preşedintele ucrainean pe X.

Volodimir Zelenski va fi primit, la ora 13.00, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi urmând să aibă convorbiri tete-a-tete. Ulterior, cei doi şefi de stat vor face declaraţii de presă comune. Până atunci, preşedintele ucrainean are program privat.

După ce termină întâlnirea de la Palatul Cotroceni, preşedintele Ucrainei se va întâlni cu şefii celor două Camere ale Parlamentului, Alfred Simonis şi Nicolae Ciucă.

Volodimir Zelenski ar fi urmaz să susţină, la ora 17.00, un discurs în Parlamentul României, fiind al doilea de la începutul războiului, însă primul în format fizic. Sursele Adevărul au precizat că Zelenski nu va mai vorbi în Legislativ din cauza programului încărcat, având stabilite şi unele interviuri în mass-media din România.

Pe de altă parte, în rândul parlamentarilor existau temeri cu privire la reacţiile unor aleşi care s-au manisfestat contra Ucrainei de-a lungul timpului, precum Diana Şoşoacă.

Senatoarea a postat, luni seara, un mesaj pe Facebook în care transmitea că preşedintele Ucrainei nu e binevenit în România şi îl critica pe Klaus Iohannis pentru organizarea vizitei.

Premierul României este liderul care închide cercul întâlnirilor cu președintele Ucrainei. De la ora 17.40, Zelenski va fi primit, la Palatul Victoria, de Marcel Ciolacu.

Surse politice au precizat că au fost luate măsuri sporite de securitate pentru toate întâlnirile şi nu este exclus ca programul să se schimbe.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite