Iohannis, declaraţii alături de Zelenski: Vom continua sprijinul multidimensional şi consistent, inclusiv militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Oficialul român a asigurat partea ucraineană de continuarea sprijinului multidimensional, inclusiv militar.

Volodimir Zelenski, primit la Cotroceni de Klaus Iohannis. Foto: Presidency
Volodimir Zelenski, primit la Cotroceni de Klaus Iohannis. Foto: Presidency

"L-am asigurat astăzi pe Președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele român a menţionat că în cadrul discuţiilor cu omologul ucrainean au fost atinse şi alte subiecte, precum cel legat de minoritatea română din Ucraina, tranzitarea transporturilor de cereale ucrainene sau extinderea UE. 

"Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv.

Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și valori comune, cu o viziune pe termen lung și axată pe generarea de proiecte concrete, în beneficiul cetățenilor noștri și al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic.

Mă bucură faptul că am semnat astăzi cu Președintele Zelenski o Declarație Comună, eveniment la care tocmai ați fost martori, o declarație care evocă exact acest cadru principial de cooperare", a declarat Iohannis.

Susţinerea Ucrainei, interes strategic al României

Preşedintele român a afirmat că în calitatea de vecini şi parteneri ai Ucrainei "avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung", amintind sprijinul acordat de România din prima clipa a agresiunii ruse. 

"Încă din primele clipe ale acestei agresiuni, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare de securitate pentru continentul european și în regiunea Mării Negre, România și poporul român au fost alături de Ucraina și de poporul ucrainean.

O repet: susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României. Susținem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim", a declarat Klaus Iohannis. 

Cei doi şefi de state au discutat despre evoluţiile războiului.

"Am condamnat, din nou, în termenii cei mai fermi atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene. Acestea sunt crime de război, afectează securitatea cetățenilor ucraineni și a cetățenilor români și au efecte negative majore pentru exporturile de cereale din Ucraina și pentru securitatea alimentară globală.

Am luat, la nivel național și aliat, măsurile necesare prin întărirea acțiunilor de supraveghere, creșterea vigilenței, monitorizare și poliție aeriană în regiunea Mării Negre și vom continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate de protecție. Vom continua eforturile pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră". a afirmat preşedintele României. 

27 de milioane de tone de cereale au tranzitat România.

Cu privire la exportul de cereale ucrainene, Klaus Iohannis a menţionat că a reafirmat angajamentul României de a lucra alături de partenerii internaționali pentru a facilita exporturile către piețele globale

"S-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina.

Practic, de la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat țara noastră. Vă asigur astăzi, domnule Președinte, că vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinirii Ucrainei, dar și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale fermierilor români", a spus şeful statului român.

Sprijin pentru aderarea la UE

"Astăzi am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023.

Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova în ciuda condițiilor extrem de dificile. Este și o decizie strategică pentru Uniunea Europeană.

Totodată, am arătat importanța implementării cuprinzătoare a reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană, în vederea asigurării rezilienței statului și a societății ucrainene.

Am avut și un schimb de opinii despre rezultatele Summitului NATO de la Vilnius. Aprofundarea relației politice și practice dintre Ucraina și Alianță este o decizie istorică", a spus Iohannis, care a punctat că "doar Ucraina poate decide când și cum va negocia pacea".

Minoritatea românească din Ucraina, pe agendă

Preşedintele a menţionat că discuţii au fost şi în ceea ce priveşte dosarele sensibile, precum drepturile minorităţilor din Ucraina. 

"Am discutat, pe larg, și despre protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăiește o comunitate românească. Și noi ne dorim ca cele două minorități, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită și la educația primită în limba maternă",  a conchis Iohannis.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite