Zelenski: Considerăm că Rusia este una dintre țările care stă în spatele Hamas. Ce spune președintele Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrebați cu privire la actorii care ar putea fi în spatele atacului Hamas în Israel, președintele Zelenski a afirmat că Rusia ar fi una dintre țările care a ajutat gruparea teroristă. Președintele Iohannis a refuzat să se pronunțe, arătând însă Flancul Estic trebuie întărit, iar atenția trebuie îndreptată spre Marea Neagră, acolo unde se desfășoară războiul. 

FOTO Administrația Prezidențială
FOTO Administrația Prezidențială

Întrebați cine poate fi în spatele atacului Hamas în Israel, dacă este Rusia implicată și dacă a vândut arme pentru gruparea islamistă teroristă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat: „Și pe rețelele de socializare puteți găsi răspuns la aceste întrebări. Considerăm că Rusia este una dintre țările care a ajutat Hamas și stă în spatele Hamas”, a spus Zelenski. 

„Eu am condamnat acest atac terorist și am spus că noi sprijinim dreptul Israelului de a se apăra. Cine și cum a acționat în spatele acestui atac, vom afla pe măsură ce aceste date vor deveni mai clare”, a răspuns președintele Klaus Iohannis. 

În același timp, întrebat cu privire la situația de securitate din Marea Neagră, președintele României a subliniat că „este clar că Flancul Estic trebuie întărit”, arătând că atenția trebuie îndreptată asupra Mării Negre. 

„Am vorbit despre cum putem să colaborăm mai bine în zona Mării Negre. Este important să rămână deschisă, să nu fie controlată. (...) Mai este de lucru și, așa cum am afirmat și în alte formate, acest război dus de Rusia împotriva Ucrainei, ilegal, injust, perfid, se desfășoară în Marea Neagră. Cu atât mai mult avem tot interesul comun de a consolida securitatea în această zonă”, a mai afirmat președintele României. 

Zelenski, vizită în România 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face prima sa vizită oficială în România. După vizita la Palatul Cotroceni, ucraineanul va merge la Parlament, unde se va întâlni doar cu șefii, fără a se mai adresa membrilor Parlamentului, așa cum a făcut în alte state.

Președintele interimar al Camerei a precizat că motivul anulării discursului ține exclusiv de partea ucraineană. „Este președintele unui stat aflat în conflict. Nu poate Parlamentul să stabilească programul unui președitnte”, a subliniat Simonis. Șeful interimar al Camerei a subliniat că motivul nu este în niciun caz unul care ține de activitatea Parlamentului sau a presupusei reacții a unor lideri „extremiști”.

Alfred Simonis a subliniat că „președintele Zelenski e în conflict cu Putin. Nu se poate speria de săgețile lui Putin din România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite