Șoșoacă propune anexarea unor teritorii din Ucraina. Analist: O propunere aberantă. Stârnește reacții pro-ruse

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege prin care cere denunțarea unui tratat dintre România și Ucraina, mai exact aceasta cere ca România să anexeze mai multe teritorii ale Ucrainei. Contact de „Adevărul”, politologul Cristian Pîrvulescu descrie propunerea senatoarei drept una aberantă.

Diana Șoșoacă, senatoare și președinta partidului S.O.S România FOTO: Arhivă
Diana Șoșoacă, senatoare și președinta partidului S.O.S România FOTO: Arhivă

Senatoarea a depus un proiect de lege prin care cere „denunțarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, ratificat prin Legea nr. 129/1997, potrivit Digi24. Prin proiectul depus, aceasta cere ca România să anexeze teritoriile aflate în trecut în componența României interbelice. Sursa citată arată că procesul ar putea fi posibil doar printr-o declarație de război din partea României.

La articolul 3 din proiectul de modificare a Legii 129/1997, Șoșoacă scrie: „România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”, arată sursa citată.

Pîrvulescu: Este o propunere aberanta

Contactat de „Adevărul”, politologul susține că propunerea senatoarei urmărește să creeze mai multe discordie.

„Este o propunere aberantă, ea nu este făcută decât ca să antreneze discuții absurde. România are un tratat care este cât se poate de corect și nu are sens să discutăm despre prostii pe care le propun persoane care în mod accidental au ajuns în Parlament și care ar trebui să îl părăsească cât mai repede. Urmărește să creeze și mai multă discordie, doamna Șoșoacă nu face altceva decât să încerce să stimuleze reacții pro-ruse și anti-ucrainene, anti-occidentale de o manieră grosieră. Vă dați seamă că toata campanie pe care și domnii Grindeanu și PSD o fac legată de Bîstroe își dezvăluie acum adevăratele obiective și anume debranșarea României de la politica comună, occidentală, europeană și NATO pentru susținerea Ucrainei împotriva unui război agresiv al Rusiei”, a explicat acesta pentru „Adevărul”.

Potrivit expertului, Ucraina nu a ocupat teritorii românești, acestea fiind ocupate de fapt de Uniunea Sovietică.

„Ucraina nu a ocupat teritorii românești, teritoriile românești au fost ocupate de Uniunea Sovietică. Ele, în schimb, au fost recunoscută ca atare de tratate internaționale, multe. România nu poate și nu există nicio forță politică normală care să încerce acest lucru. Pro-rușii care au intrat în Parlamentul României care au intrat via anti-restricții și anti-pandemie nu fac altceva decât să pună în pericol în mod real imaginea României. Vă dați seama că nu vor reuși să schimbe Tratatele, ele nu se pot schimba așa. În schimb, faptul că astfel de aberații pot să fie lansate din Parlamentul României fac rău României”, a afirmat Cristian Pîrvulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite