LIVETEXT | Cabinetul Ciolacu, învestit. Miniștrii au depus jurământul la Cotroceni. Prima ședință a noului Guvern, la ora 19.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are de azi un nou guvern, condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, după ce Parlamentul, în ședință reunită a celor două camere a dat votul de încredere noului Executiv, fără emoții, iar miniștrii noului cabinet au depus jurământul în fața președintelui Iohannis.

Dezbaterile din Parlament au fost aprinse, dar votul nu a pus nicio problemă alianței PSD-PNL.

Ceremonia de depunere a jurământului de către noul cabinet a avut loc la ora 17.00 la Palatul Cotroceni, iar prima ședință de Guvern a noului executiv va avea loc la ora 19.00.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis i-a transmis noului premier, Marcel Ciolacu, că a fost încredințat că va continua munca începută de Coaliție acum un an și jumătate. Totodată, șeful statului le-a urat succes miniștrilor. 

UPDATE Miniștrii Cabinetului Ciolacu depun jurământul de învestitură.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României în componența votată de Parlament. Noul Executiv are doi viceprim-miniștri:  Marian Neacșu și Cătălin Predoiu. 

UPDATE Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc joi, ora 17,00, la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

UPDATE Parlamentul a votat Guvernul Ciolacu. Cabinetul Ciolacu a primit 290 de voturi „pentru”. Au fost 95 de voturi „contra” și 0 abțineri.

Din cei 465 de membrii ai Legislativului, au fost prezenți 411, voturi exprimate 385, din care anulate 0. Total voturilor valabile a fost de 385. 

UPDATE S-a încheiat votul pentru acordarea încrederii Parlamentului. Urmează numărarea voturilor. 

UPDATE A început votul pentru acordarea încrederii Parlamentului privind învestirea Cabinetuluui Ciolacu. Votul este secret cu bile. 

UPDATE Liderul UDMR, Kelemen Hunor, l-a avertizat pe premierul desemnat, Marcel Ciolacu, să aibă grijă de PNL. Totodată, fostul coleg de Coaliție a mai susținut că șeful PSD este „un magician politic extrem de talentat”.

UPDATE Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat la votul de învestire a guvernului Ciolacu că vremea urii între partide a trecut și este vremea „măsurilor și soluțiilor pentru oameni sub culorile drapelului României, nu ale partidelor”.

„Eu cred cu tărie că vremea mineriadelor politice, a urii între partide a trecut. Este vremea măsurilor și soluțiilor pentru oameni sub culorile drapelului României, nu ale partidelor”, a transmis Nicolae Ciucă.  

UPDATE Premierul desemnat pentru formarea unui nou guvern de Coaliție, Marcel Ciolacu, a făcut mai multe promisiuni la votul de încredere din Parlament, subliniind că susține eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Potrivit liderului PSD, este singura soluție pentru asigurarea legitimității aleșilor privind tăierea pensiilor speciale.

Premierul desemnat a mai subliniat că locul statului român este în UE și NATO

UPDATE Marcel Ciolacu nu a scăpat nici de scandalul Opoziției la votul de învestire din Plenul Parlamentului. USR a adus o roată a dezastrelor produse de PSD-PNL, în timp ce parlamentarii Forța Dreptei au împărțit 3 trandafiri celor de la PNL.

UPDATE Ședința plenului reunit a Camerei Deputaților și Senatului a început cu un scurt show pe tema timpului acordat neafiliaților, după ce senatoarea Diana Șoșoacă a cerut mai mult timp pentru a vorbi la tribuna plenului, iar șeful Senatului, Nicolae Ciucă, a supus la vot propunerea, Diana Șoșoacă primind două minute, adică mai mult decât restul neafiliaților.   

„Mi se pare corect să mi se acorde două minute exclusiv mie pentru că sunt unica opoziție din Parlament”, a afirmat Șoșoacă. 

Cristina Prună, deputat USR, a cerut reluarea votului pentru timpii alocați partidelor politice și neafiliaților: „Ca să spălăm rușinea instituției Șoșoacă în Parlament”.

Șoșoacă a atacat USR de la tribuna Camerei Deputaților, după ce aceștia au acuzat-o că nu are rușine: „Este rușinos ca USR, LGBTQ, în fața fețelor bisericești să vorbească de rușine. Rușinea vă aparține LGBTQ-știlor, rușine să vă fie”, a transmis Diana Șoșoacă.

Senatoarea a atacat atât partidele din Coaliție, cât și pe cei de la USR.

UPDATE A început ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Ordinea de zi a fost aprobată cu 315 voturi „pentru”.

Șeful AUR, George Simion, l-a rugat pe noul președinte al Senatului Nicolae Ciucă să anunțe și voturile împotrivă. 

UPDATE Biroul Permanent al Camerei Deputaților ia act joi, înaintea votului de încredere pentru Cabinetul Ciolacu, de demisia șefului PSD din fruntea forului legislativ. Fostul șef al deputaților PSD va asigura șefia interimară. Și PNL a schimbat un vicepreședinte. Lucian Bode îi ia locul lui Florin Roman.

Update Fostul premier Nicolae Ciucă a susținut că propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, pentru funcţia de ministru al Dezvoltării nu are nicio legătură cu finalizarea aeroportului de la Ghimbav-Braşov.

„Vreau să vă împărtăşesc că n-are nicio legătură finalizarea aeroportului cu nominalizarea domnului preşedinte Veştea pentru funcţia de ministru al Dezvoltării. Sunt celelalte calităţi profesionale, experienţa dumnealui, faptul că vine dintr-o poziţie cât se poate de importantă, e preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, are habar cum se spune, simplu, de tot ceea ce înseamnă nevoia de dezvoltare locală. Ca atare, nu cred că am greşit propunându-l pentru a ocupa această funcţie”, a declarat Nicolae Ciucă la inaugurarea Aeroportului Internaţional de la Ghimbav-Braşov.  

UPDATE Surse din conducerea PNL au declarat pentru „Adevărul” că liberalii care vor vota împotriva guvernului Ciolacu ar urma să fie excluși din formațiune.

Informațiile vin în contextul în care fostul ministru liberal Dan Vîlceanu, a anunțat că va vota împotriva Cabinetului Ciolacu. 

UPDATE Deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu a anunțat că s-a răzgândit privind votul Cabinetului Ciolacu în Parlament, după ce Marcel Ciolacu i-a promis că se va implica personal în procesul de implementare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului.

Deputatul social-democrat din comisia de sănătate Patriciu Achimaș-Cadariu a anunțat miercuri că va vota împotriva unui guvern din care face parte Alexandru Rafila, după ce ministrul Sănătății a lansat un alt plan pentru combaterea cancerului decât cel votat de Parlament.

Totodată, deputatul PSD a afirmat, după votul său în comisii împotriva numirii lui Alexandru Rafila la conducerea Ministerului Sănătăţii, că nu vede de ce ar fi exclus din PSD.

---

Marcel Ciolacu vine joi, de la 12.00, pentru votul de încredere al Parlamentului. Guvernul este susținut de alianța PSD-PNL și grupul minorităților din Camera Deputaților.

Din Opoziție, USR, AUR și Forța Dreptei au anunțat deja că nu vor vota Cabinetul Ciolacu.

Printre cei care nu vor vota va fi și UDMR, proaspăt ieșit de la guvernare în urma tensiunilor cu social-democrații și liberalii. Liderii Uniunii au făcut anunțul miercuri, după depunerea listei și programului de guvernare, fiind împinși în afara Executivului.

De altfel, surse din UDMR au susținut pentru „Adevărul” că în cazul ieșirii de la guvernare, vor fac opoziție „la sânge” încă din prima zi a Cabinetului Ciolacu.

Un alt anunț supriză privind lipsa votului este cel al deputatului PSD Achimaș Cadariu, care a anunțat că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila, după ce ministrul Sănătății a lansat un alt plan pentru combaterea cancerului decât cel votat de Parlament.

Parlamentarul a afirmat însă că va vota în urma unei discuții cu Marcel Ciolacu. 

Tot joi ar urma să aibă loc și investirea Guvernului Ciolacu. După votul din Parlament membrii cabinetului vor merge la președintele Klaus Iohannis pentru a depune jurământul.

Miniștrii Cabinetului Ciolacu, avizați după audieri-fulger 

Miniștrii Guvernului Ciolacu au fost audiați într-o procedură-fulger la comisiile de specialitate din Parlament. Toți miniștrii Guvernului Ciolacu au primit aviz pozitiv după audieri-fulger.

Cel care a încheiat ziua a fost Mircea Fechet, propus de PNL pentru Ministerul Mediului. Toate propunerile pentru ministere au primit undă verde.  

Componența Cabinetului Ciolacu

Ministerele conduse de PSD sunt: 

Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene - Adrian Câciu

Ministerul Agriculturii - Florin Barbu

Ministerul Economiei și Turismului - Radu Oprea

Ministerul Apărării - Angel Tîlvăr

Ministerul Familiei și Tineretului - Gabriela Firea 

Ministerul Digitalizării - Bogdan Ivan

Ministerul Muncii - Marius Budăi

Ministerul Sănătății - Alexandru Rafila

Ministerele conduse de PNL sunt: 

Ministerul de Interne - Cătălin Predoiu

Ministerul de Finanțe - Marcel Boloș

Ministerul Dezvoltării - Adrian Veștea 

Ministerului Justiției - Alina Gorghiu

Ministerul Culturii - Raluca Turcan 

Ministerul Mediului - Mircea Fechet 

Ministerul Energiei - Sebastian Burduja 

Ministerul Educației - Ligia Deca

Ministerul de Externe - Luminița Odobescu 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite