Ciolacu, demisie din conducerea Camerei Deputaților. Șefia interimară, asigurată de Alfred Simonis

0
Publicat:

Camera Deputaților a luat act de demisia șefului PSD din fruntea forului legislativ. Fostul șef al deputaților PSD va asigura șefia interimară. Și PNL a schimbat un vicepreședinte. Lucian Bode îi ia locul lui Florin Roman. 

FOTO Facebook
FOTO Facebook

Biroul Permanent al Camerei Deputaților ia act joi, înaintea votului de încredere pentru Cabinetul Ciolacu, de demisia șefului PSD din fruntea forului legislativ. 

Deputatul Alfred Simonis a demisionat miercuri din funcția de președinte de grup al deputaților PSD și va prelua funcția de președinte interimar al Camerei Deputaților până în luna septembrie, atunci când ar urma să se voteze viitorul președinte al Camerei, potrivit surselor „Adevărul”.

Pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Deputaților este și nominalizarea lui Lucian Bode pentru funcția de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, în locul lui Florin Roman.

După demisia lui Alfred Simonis, funcția de președinte de grup al deputaților PSD va fi preluată de către Ciprian Șerban. Deputatul PSD de Neamț a fost până în luna februarie 2022 vicelider de grup al PSD. Din luna februarie 2023 acesta a preluat funcția de vicepreședinte în Biroul Permanent.

Ciolacu, desemnat pentru formarea unui nou guvern de Coaliție

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru formarea unui nou guvern.  

„După consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de Prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al Coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă și eficace a Coaliției cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp”, a fost anunțul președintelui Klaus Iohannis.

Liderul PSD merge joi în Parlament pentru votul de încredere. Guvernul este susținut de alianța PSD-PNL și grupul minorităților din Camera Deputaților.

Din Opoziție, USR, AUR și Forța Dreptei au anunțat deja că nu vor vota Cabinetul Ciolacu.

Printre cei care nu vor vota va fi și UDMR, proaspăt ieșit de la guvernare în urma tensiunilor cu social-democrații și liberalii. Liderii Uniunii au făcut anunțul miercuri, după depunerea listei și programului de guvernare, fiind împinși în afara Executivului.

De altfel, surse din UDMR au susținut pentru „Adevărul” că în cazul ieșirii de la guvernare, vor fac opoziție „la sânge” încă din prima zi a Cabinetului Ciolacu.

Un alt anunț supriză privind lipsa votului este cel al deputatului PSD Achimaș Cadariu, care a anunțat că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila, după ce ministrul Sănătății a lansat un alt plan pentru combaterea cancerului decât cel votat de Parlament.

Parlamentarul a afirmat însă că va vota în urma unei discuții cu Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite