Iohannis, scrisoare trimisă lui Zelenski, de Ziua Independenței Ucrainei. Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului ucrainean

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis o scrisoare omologului de la Kiev, fiindu-i transmis faptul că țara noastra va sta alături de statul vecin până la victoria Ucrainei în război, urmând să ne implicăm și în procesul de reconstrucție.

Președintele Klaus Iohannis și omologul Volodomir Zelenski FOTO Presidency
Președintele Klaus Iohannis și omologul Volodomir Zelenski FOTO Presidency

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis o scrisoare Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prilejul aniversării Zilei Independenței Ucrainei, ocazie cu care a adresat felicitări poporului ucrainean, atât în nume personal, cât și din partea poporului român. Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru dârzenia arătată de poporul ucrainean în apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale în fața agresiunii ruse. Totodată, în mesajul transmis, Președintele României a reconfirmat sprijinul ferm, constant și multidimensional al țării noastre pentru Ucraina”, a afirmat șeful statului, potrivit Administrației Prezidențiale.

„Vom continua să fim alături de țara dumneavoastră atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii, eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei în frontierele sale internațional recunoscute, și mai departe în procesul de refacere și reconstrucție a țării”, se arată în scrisoarea adresată președintelui Volodîmîr Zelenski.  

Conform sursei citate, „președintele Klaus Iohannis a subliniat că Federația Rusă a încălcat grav și repetat, prin războiul de agresiune pe care l-a declanșat, toate principiile dreptului internațional și a cauzat imense suferințe, iar intensificarea atacurilor asupra infrastructurii civile ucrainene, cu numeroase pierderi umane și ample distrugeri, reprezintă noi crime de război comise de agresor. De asemenea, Președintele României a reiterat faptul că decizia recentă de suspendare a participării la Inițiativa privind cerealele la Marea Neagră arată o nepăsare condamnabilă față de securitatea alimentară a celor mai vulnerabile țări, la nivel global”

Sprijin pentru aderarea la UE

În scrisoarea transmisă omologului ucrainean, Președintele României a subliniat că țara noastră s-a aflat mereu printre susținătorii cei mai fermi ai Ucrainei, în toate formatele de la nivel regional, european și global. În același timp, Președintele Klaus Iohannis a apreciat că, în acest context, aprofundarea relației politice și practice dintre NATO și Ucraina reprezintă un rezultat valoros al eforturilor noastre conjugate, care trebuie urmată de progrese pe calea aderării la Alianță, iar în perioada următoare România va acționa cu hotărâre pentru o decizie politică privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, mai punctează Administrația Prezidențială.

Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat încrederea că relațiile dintre România și Ucraina se vor dezvolta de o manieră continuă și cuprinzătoare, în spiritul principiilor și valorilor europene și euroatlantice comune și în beneficiul tuturor cetățenilor noștri, inclusiv al persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.

De asemenea, cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, Palatul Cotroceni va fi iluminat în această seară în culorile drapelului ucrainean.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite