Zelenski ar putea veni anul acesta în România. La ce eveniment ar urma să participe

0
Publicat:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar urma să participe în calitate de invitat la Summitul celor Trei Mări, care va avea loc la București, potrivit Antena 3.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski FOTO Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski FOTO Administrația Prezidențială

Este posibil ca președintele Volodimir Zelenski să vină în România în luna septembrie și să participe la Summitul celor Trei Mări, dar nu este sigur, pentru că nu s-au terminat de împărțit invitațiile. E o informație venită pe surse. Nu există o confirmare oficială dacă președintele Ucrainei va veni în România”, punctează Antena 3.

Ar fi prima vizită pe care președintele Ucrainei o fae în România. Anul trecut, Volodimir Zelenski a susținut un discurs în Parlamentul României prin videoconferință.

Summit-ul celor Trei mări se desfășoară din 2016 și a ajuns la cea de-a 8-a ediție, fiind găzduit de-a lungul anilor de mai multe capitale europene. Între obiectivele acestei inițiative se numără promovarea de proiecte în domenii precum Transporturi, Energie și Digitalizare.

Ciolacu și Ciucă, în Ucraina

Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă a efectuat, la 26 aprilie 2022, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoţit de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, informează Guvernul într-un comunicat de presă.

Premierul României a fost primit de preşedintele Volodimir Zelenski şi a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal şi preşedintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk.

Programul vizitei a inclus vizitarea localităţilor Borodianka şi Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei. Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităţilor umane şi distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigaţii internaţionale pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de comiterea de crime internaţionale, inclusiv prin contribuţia financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curţii Penale Internaţionale.

Discurs în Parlamentul României

În aprilie 2022, Volodimir Zelenski a declarat în discursul său din Parlamentul României că în Ucraina se decide soarta Europei Centrale şi a avertizat că după câştigarea unor oraşe din sudul Ucrainei ar putea ca militarii ruşi să se îndrepte spre Republica Moldova.

Fiecare politician dintr-o lume democratică trebuie să apere necesitatea de a oferi Ucrainei toate armele necesare. Pentru că pe câmpul de luptă se decide cine va fi învingător în acest război - libertatea sau tirania. Toţi cei de care depinde acest lucru trebuie să facă tot posibilul pentru a aduce rapid şi inevitabil în faţa justiţiei pe toţi militarii ruşi şi liderii lor care sunt vinovaţi de comiterea crimelor împotriva civililor pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei. Astăzi, am convenit cu Uniunea Europeană acordarea unui sprijin financiar şi tehnic echipei de investigare Eurojust, a statelor membre ale UE şi Curţii Penale Internaţionale”, a afirma președintele Ucrainei.

Cred că leadership-ul României va fi unul dintre factorii decisivi în restabilirea dreptăţii şi protejarea vieţii normale atât în regiunea noastră, cât şi în Europa în ansamblu. Sunt încrezător că România şi companiile româneşti vor participa şi la programul de reconstrucţie postbelică al Ucrainei. Invităm partenerii noştri din Europa să preia patronajul asupra unui oraş, regiune sau industrie care a suferit în urma agresiunii Rusiei”, completa liderul de la Kiev.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite