Zelenski respinge criticile occidentale în legătură cu distribuirea forţelor pe front

0
Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins criticile occidentale în legătură cu distribuirea forţelor sale armate pe front în lupta împotriva trupelor ruse, informează joi DPA, citată de Agerpres.

Militari ucraineni în Bahmut FOTO Profimedia
Militari ucraineni în Bahmut FOTO Profimedia

"Ştie vreun expert câţi oameni, câţi ocupanţi sunt în est? Cam 200.000!", a spus Zelenski la o conferinţă de presă miercuri la Kiev, în replică la un articol din The New York Times.

Ziarul a citat oficiali militari americani şi occidentali care şi-au exprimat opinia că Kievul îşi concentrează prea puţine unităţi în sudul Ucrainei. De aceea înaintarea aşteptată spre Marea Azov este blocată, consideră aceştia, sfătuind Kievul să îşi schimbe tacticile.

Potrivit liderului ucrainean, armata rusă abia aşteaptă ca Ucraina să neglijeze protecţia unor secţiuni ale frontului pentru a înainta imediat în est.

"Nu vom renunţa la Harkov, Donbas, Pavlohrad sau Dnipro. Şi este un lucru bun", a spus preşedintele. Actualul front din estul şi sudul Ucrainei este de aproximativ 800 km lungime. În plus, armata ucraineană trebuie să apere alte secţiuni ale graniţei cu Rusia, de exemplu lângă Harkov şi Sumî, şi păzeşte lunga graniţă cu Belarus, notează DPA.

Occidentalii îndeamnă Ucraina să-și concentreze resursele în sud, chiar dacă asta înseamnă pierderi mari de trupe și echipamente

Oficialii militari occidentali îndeamnă comandamentul de la Kiev să-și concetreze mai multe resurse și să crească ritmul contraofensivei pentru a rupe frontul rusesc din sudul țării chiar dacă acest lucru înseamnă și asumarea unor pierderi mai grele de trupe și echipamente.   

La aproape trei luni de la începerea mult așteptatei ofensive a Ucrainei, strategii militari sunt îngrijorați de faptul că Ucraina și-a alocat greșit resursele, răspândind trupe și echipamente în lung și lat, pe tot frontul, în loc să-și concentreze eforturile pe o țintă cheie, arată Business Insider.

Astfel, până acum, Ucraina și-a împărțit resursele între sud și est, rezultând mai mulți soldați staționați lângă Bakhmut, un oraș fără importanță strategică deosebită care a fost cucerit de Rusia cu luni în urmă. Drept urmare la Bakhmut sunt concetrați mai multi militari decât există în sud, unde strategii militari cred că eforturile Ucrainei ar trebui să fie concentrate, au declarat analiștii.

Oficialii occidentali doresc ca Ucraina să angajeze majoritatea trupelor și echipamentelor sale pentru a tăia liniile de aprovizionare rusești în sudul țării și pentru a distruge legătura dintre Rusia și Crimeea ocupată, a mai arată publicația.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite