Ciolacu: Ucraina luptă de un an și jumătate pentru dreptul legitim de a-și alege singură destinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis, cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, că țara noastră va sprijini țara vecină atât timp cât va fi nevoie, dat fiind că acest stat luptă pentru „dreptul legitim” de a-și alege singur destinul.

Premierul Marcel Ciolacu și Zelenski FOTO gov.ro
Premierul Marcel Ciolacu și Zelenski FOTO gov.ro

Pentru al doilea an consecutiv, Ucraina celebrează Ziua Independenței luptând pentru libertate și pentru dreptul legitim de a-și alege singură destinul. De un an și jumătate, poporul ucrainean rezistă cu mult curaj agresiunii ruse, susținut de puternica solidaritatea a comunității internaționale, iar România a avut și continuă să aibă o contribuție extrem de importantă”, a transmis Guvernul României, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a instituției.

La întâlnirea recentă avută cu omologul meu, Denys Shmyhal, precum și la reuniunea șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, la care a participat președintele Volodimir Zelenski, am reconfirmat sprijinul ferm al României pentru Ucraina. Vom fi alături de Ucraina și de poporul ucrainean până la victorie și restaurarea integrității teritoriale, dar și mai departe, în procesul de reconstrucție a țării, mai arată sursa citată.

Cu prilejul Zilei Independenței Ucrainei, transmit vecinilor noștri ucraineni cele mai bune gânduri și întreaga susținere pentru recâștigarea păcii și libertății”, conchide instituția.

Occidentalii cer ofensivă în sud

Oficialii militari occidentali îndeamnă comandamentul de la Kiev să-și concetreze mai multe resurse și să crească ritmul contraofensivei pentru a rupe frontul rusesc din sudul țării chiar dacă acest lucru înseamnă și asumarea unor pierderi mai grele de trupe și echipamente. 

La aproape trei luni de la începerea mult așteptatei ofensive a Ucrainei, strategii militari sunt îngrijorați de faptul că Ucraina și-a alocat greșit resursele, răspândind trupe și echipamente în lung și lat, pe tot frontul, în loc să-și concentreze eforturile pe o țintă cheie, arată Business Insider.

Astfel, până acum, Ucraina și-a împărțit resursele între sud și est, rezultând mai mulți soldați staționați lângă Bakhmut, un oraș fără importanță strategică deosebită care a fost cucerit de Rusia cu luni în urmă. Drept urmare la Bakhmut sunt concetrați mai multi militari decât există în sud, unde strategii militari cred că eforturile Ucrainei ar trebui să fie concentrate, au declarat analiștii.

Oficialii occidentali doresc ca Ucraina să angajeze majoritatea trupelor și echipamentelor sale pentru a tăia liniile de aprovizionare rusești în sudul țării și pentru a distruge legătura dintre Rusia și Crimeea ocupată, a mai arată publicația.

Referitor la chestiune, generalul american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a declarat pentru Business Insider că „ucrainenii nu sunt pe calendarul nostru, sunt pe propriul lor calendar (al contraofensivei-n.red)”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite