Ciucă: Proiectul ce recomandă includerea în programul Visa Waiver creează o perspectivă certă pentru realizarea unui obiectiv așteptat de mulți ani

0
Publicat:

Premierul susține că proiectul de lege depus în Senatul SUA ce recomandă includerea României în programul Visa Waiver creează „o perspectivă certă pentru realizarea unui obiectiv de politică externă așteptat de mulți ani de români”.

România, mai aproape cu un pas de eliminarea vizelor pentru SUA FOTO: GOV
România, mai aproape cu un pas de eliminarea vizelor pentru SUA FOTO: GOV

„În toate discuțiile și întrevederile cu oficiali ai Statelor Unite ale Americii am subliniat cât este de important dreptul la libera circulație pentru mediul de afaceri și pentru cetățenii României, aliat puternic și de încredere al partenerilor transatlantici. În acțiunile noastre comune, în colaborarea bilaterală și la nivelul Alianței Nord-Atlantice, țara noastră a dovedit susținerea fermă a idealurilor și valorilor democratice, dar și angajamentul pentru progres și dezvoltare. Avem o colaborare excelentă cu Ambasada Statelor Unite la București și cu doamna ambasador Kathleen Kavalec, careia îi mulțumesc pentru deschidere și susținerea proiectelor românești”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit Guvernului României.

Potrivit șefului executivului, includerea României în programul Visa Waiver reprezintă „nu doar un răspuns firesc al demersurilor noastre diplomatice, ci și un nou argument pentru consolidarea relațiilor bilaterale”.

Nicolae Ciucă a anunțat că la nivelul Executivului se vor continua demersurile pentru îndeplinirea tuturor condițiile tehnice pentru includerea în programul Visa Waiver.

„La nivelul Guvernului vom continua să lucrăm pentru îndeplinirea condițiilor tehnice. Am exprimat acest angajament al Guvernului inclusiv la întâlnirea avută recent cu asistentul principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA, Dereck J. Hogan, aflat la București pentru a participa la reuniunea Dialogului Strategic România-SUA.Avem susținerea partenerilor noștri, dar și voința politică și instituțională pentru a ne alătura Programului Visa Waiver cât mai curând posibil și a oferi antreprenorilor și tuturor cetățenilor români dreptul binemeritat de a călători fără vize în Statele Unite ale Americii”, a adăugat premierul, potrivit sursei citate.

Pas important pentru România în dosarul Visa Waiver

Senatorii Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului SUA, au introdus un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.

„Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program. Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei, a anunțat joi Ambasada României în Statele Unite.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite