Senator american: Cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este legitimă, dar nu se poate face mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un senator american a declarat că cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este legitimă însă nu sunt garanții că acest pas se poate face începând de "mâine".

FOTO Facebook/Guvernul României
FOTO Facebook/Guvernul României

Senatorul american Dick Durbin, aflat la București, a declarat că înțelege că eliminarea vizelor pentru SUA înseamnă mult pentru cetățenii români. El își dorește ca aceștia să fie tratați corect. Momentan acest lucru nu ar fi posibil din cauza ratei mari de refuz, care ar trebui să scadă sub 3%.

"Există un punct de pornire bun, şi anume că atât de mulţi români primesc acum viză pentru a veni în SUA", a spus el la o întâlnire cu jurnalişti români, adăugând însă că problema e legată de rata de refuz de aproximativ 10% în rândul celor care aplică pentru viză.Pentru ca România să intre în programul Visa Waiver, rata de refuz trebuie să scadă sub 3%.

"Dacă (România) ar fi în Visa Waiver, (românii) nu ar mai trebui să treacă prin procesul de viză. Ei sunt obişnuiţi să facă parte din UE şi să fie trataţi egal la graniţele altor ţări şi se întreabă de ce nu şi în SUA", a afirmat el, relatează Agerpres.

"Am discutat (despre Visa Waiver - n.r.) cu ambasadoarea (ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec - n.r.) şi vom analiza asta, pentru a vedea dacă putem ajuta. Vreau să încerc să ajut. I-am spus asta premierului (Nicolae Ciucă - n.r.). Nu există garanţii că se poate face mâine, dar cred că este o cerere legitimă (...) Ştim că înseamnă mult pentru români. Vrem să fie trataţi corect", a mai declarat Durbin.

De asemenea, senatoarea Jeanne Shaheen a afirmat că a convenit cu ambasadoarea SUA să colaboreze cu România asupra chestiunii eliminării vizelor către SUA. Shaheen a precizat că ar fi foarte dificilă schimbarea legislației în Congresul SUA, așa că este necesar să se lucreze în parametri legali existenți. 

Dick Durbin şi Jeanne Shaheen, membri democraţi ai Senatului SUA, au încheiat marţi în România un turneu în Europa, care a mai cuprins participarea la Conferinţa de Securitate de la Munchen, în Germania, şi o vizită în Georgia. Cei doi au venit pentru prima oară în România unde au vizitat baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu.

"Salut poporul român pentru acest angajament. Sper că războiul se va încheia în curând, dar, până atunci, oamenii din Ucraina au nevoie de acest tip de prietenie", a spus Dick Durbin.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite