Noua ambasadoare SUA la București, primită de Klaus Iohannis. Discuții despre programul Visa Waiver

0
Publicat:

Președintele României i-a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorii agreați al Statelor Unite ale Americii, al Republicii Turcia, al Republicii Slovacia și al Statelor Unite Mexicane, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

Iohannis, întâlnire cu noua ambasadoarea al SUA FOTO: Presidency
Iohannis, întâlnire cu noua ambasadoarea al SUA FOTO: Presidency

Klaus Iohannis a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i pe aceștia de întreg sprijinul autorităților din România.

„În discuția cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, Președintele Klaus Iohannis a salutat revenirea acesteia în țara noastră, după postul anterior efectuat în cadrul Ambasadei SUA la București, în perioada 2005-2008. Președintele României a apreciat dinamica pozitivă actuală a relațiilor bilaterale și a reiterat obiectivul țării noastre de a dezvolta și aprofunda Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale, cu accent pe domeniile securitar, energie, comerț și investiții”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru rolul asumat de președintele SUA și de administrația sa pentru asigurarea unității în cadrul comunității transatlantice și realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici și globali în vederea gestionării situației de securitate din vecinătatea țării noastre, cu impact asupra securității euroatlantice. De asemenea, șeful statului a adresat mulțumiri pentru creșterea consistentă a prezenței militare americane în România, după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a reiterat interesul comun pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește accederea României în programul Visa Waiver.

„Ambasadoarea Kathleen Ann Kavalec a apreciat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și a confirmat obiectivul de a lucra cu autoritățile române pentru consolidarea acestuia. Totodată, oficialul american a transmis aprecierile SUA privind eforturile și sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei și refugiaților ucraineni”, indică sursa citată.

Iohannis reiterează sprijinul pentru Turcia

În discuția cu ambasadorul Republicii Turcia, Klaus Iohannis a reiterat, în contextul cutremurului produs pe 6 februarie, solidaritatea României și a poporului român și disponibilitatea de a oferi în continuare sprijin.

„Președintele Klaus Iohannis a apreciat relațiile foarte bune româno-turce, bazate pe Parteneriatul Strategic, pe dialogul politic susținut și pe cooperarea dinamică într-un mare număr de sectoare. De asemenea, Președintele României a salutat decizia comună a celor două țări de înființare în acest an a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, structură care va întări dimensiunea strategică a dialogului bilateral, având în vedere efectele conflictului din Ucraina și evoluțiile în plan regional și global. A fost accentuată, totodată, dimensiunea de cooperare economică, în special comerțul, investițiile, securitatea energetică”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

În replică, ambasadorul Özgür Kıvanç Altan a transmis mulțumirile autorităților turce pentru ajutorul oferit de România și a reiterat obiectivul de a lucra la consolidarea Parteneriatului Strategic în plan bilateral și la coordonarea strânsă în cadrul NATO și la nivel european.

Ambasadorul slovac a transmis susținerea pentru aderarea la Schengen

În întrevederea cu ambasadorul Republicii Slovace, Peter Hatiar, președintele României a menționat stadiul excelent al relației bilaterale și a apreciat dialogul politico-diplomatic intens din ultima perioadă. Klaus Iohannis a evidențiat, de asemenea, și rolul jucat de minoritatea slovacă din România și de cea română din Republica Slovacă în dezvoltarea relațiilor și legăturilor interumane dintre cele două țări.

„Președintele României și ambasadorul Slovaciei au exprimat interesul comun pentru aprofundarea coordonării în plan bilateral și european, precum și în cadrul formatelor regionale precum Inițiativa celor trei Mări (I3M) sau formatul București 9 (B9), în baza similitudinilor de vederi, abordări, conduite și interese”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Ambasadorul slovac a transmis susținerea activă a țării sale privind aderarea României la spațiul Schengen.

Întrevedere cu ambasadoarea Mexicului

Iohannis a reiterat, cu ocazia întrevederii cu ambasadoarea Statelor Unite Mexicane, Amparo Eréndira Anguiano Rodríguez, aprecierea pentru dinamica pozitivă a relațiilor dintre România și Mexic și a subliniat importanța dezvoltării cooperării economice în contextul în care Mexicul este al doilea cel mai important partener comercial al României în America Latină.

„La rândul său, ambasadoarea Statelor Unite Mexicane a evidențiat nivelul foarte bun al relației bilaterale dintre cele două țări, precum și dorința comună cu privire la intensificarea cooperării în domeniile economic, schimburi comerciale, educație, cultură şi turism”, arată sursa citată.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite