România copiilor fugiţi de acasă. Centrul de Urgenţă din Vâlcea, închis pentru că „nu este adresabilitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copil abuzat Foto Salvaţi copiii
Copil abuzat Foto Salvaţi copiii

Centrul de urgenţă pentru copiii abuzaţi din Vâlcea nu funcţionează în acest moment, de mai bine de un an, în contextul în care fenomenul plecărilor voluntare de acasă sau al violenţei în familie este în creştere.

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea, dr. Nicolae Badea susţine că nu mai există adresabilitate pentru Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Copiilor Abuzaţi, de la Râmnicu Vâlcea. 

Pe de altă parte, acesta recunoaşte şi că instituţia în cauză nu funcţionează momentan pentru că imobilul care o găzduieşte este în reabilitare. 

„Personalul a fost repartizat în altă parte. Nu avem adresabilitate, au fost 7-10 cazuri de la începutul anului, de urgenţă. Iar pe copiii aceştia i-am dus la asistenţi maternali”, a menţionat directorul Nicolae Badea pentru „Adevărul”.

Surse din Poliţie, atât de la nivel local cât şi central, atrag însă atenţia că fenomenul plecărilor voluntare a crescut în timpul pandemiei, alături de cel al violenţelor asupra minorilor, în familie, la şcoală sau în societate.

Plecări repetate

La Vâlcea, anul trecut, spre exemplu, au fost înregistrate peste 50 de cazuri privind fuga de acasă a copiilor, iar anul acesta, până acum, s-au raportat în jur de 30 de dispariţii de minori. În realitate, numărul este cu mult mai mare, dar părinţii / tutorii nu reclamă de fiecare dată lipsa minorilor, mai ales în situaţiile în care acestea se repetă.

Există chiar şi un studiu, realizat de Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi structurile teritoriale de analiză, dat publicităţii în luna mai a acestui an, potrivit căruia dispariţia copiilor este strâns legată de sistemul de protecţie socială. S-a observat că trei sferturi dintre minorii care recurg la acest gest o fac în mod repetat. Potrivit aceluiaşi studiu, la nivel naţional există copii care au şi câte 20 de înregistrări în bazele de date privind persoanele dispărute

Mulţi dintre aceşti minori provin din familii în care se practică abuzul fizic, emoţional şi chiar sexual, unii sunt neglijaţi, alţii sunt exploataţi sexual, prin muncă sau prin infracţiuni. Prin urmare, în cazul acestora, reîntoarcerea în familie nu este cea mai bună opţiune. Cu toate acestea, nu de puţine ori instanţa a decis să se ducă din nou în sânul familiei.

Măsură de protecţie în plasament - cinci zile, apoi decide instanţa

„Fiecare caz în parte este evaluat şi, în primele cinci zile, se dă măsură de protecţie în plasament în regim de urgenţă, de către director. Apoi se merge în instanţă, unde un magistrat decide măsura ulterioară. Sau, în cel mai fericit caz, este reintegrat în familie, dacă nu se dovedeşte neglijarea sau dacă găsim vreun copil pe stradă. Am mai avut astfel de cazuri. Dacă sunt din alt judeţ îi ducem acasă. Dar măsura de urgenţă este aplicată de directorul DGASPC pentru primele cinci zile, apoi decide instanţa”, a explicat dr. Nicolae Badea cum şi cine decide ce se întâmplă în cazurile în care copiii fug de acasă, în unele existând doar suspiciuni de abuz în altele există dovezi de violenţă.

În acelaşi timp, directorul de la Protecţia Copilului recunoaşte că s-a mărit numărul copiilor care recurg la un astfel de gest şi explică şi care ar putea fi cauzele fenomenului dispariţiei minorilor: „Într-adevăr, sunt foarte multe plecări voluntare de acasă în ultima vreme. Şi din familie şi de la noi mai plecau, din centrele de plasament. Centrul Ana, din Râmnicu Vâlcea, l-am închis până la urmă în luna ianuarie, iar beneficiarii i-am dus în apartamentele sociale. Copiii pleacă din motive multiple: este şi vina părinţilor, şi a copiilor, a anturajului, a lipsei de educaţie, teribilismul la o anumită vârstă, mai mulţi factori... Pe toţi îi consiliem, dar sunt unii care sunt destul de greu de reeducat şi reintegrat. Cazurile necontrolabile, din familie sau societate, ajung la noi. Centrul de Urgenţă însă nu este unul în care se stă pe termen îndelungat. După cinci zile, va primi tot o măsură de protecţie: fie va fi dus într-un apartament al direcţiei, sau o căsuţă unde sunt prestate servicii de tip rezidenţial, fie la un  asistent maternal”, mai spune şeful DGASPC Vâlcea.

Motive pentru care copiii aleg să fugă de acasă

Copiii mai pleacă de acasă sau din centrele de ocrotire / apartamentele sociale / casele de tip familial şi din cauza lipsei de atenţie, de interes, neglijare din partea părinţilor sau tutorilor, pentru că se simt ignoraţi; din cauza lipsei de control asupra anturajului ori a situaţiei şcolare, a lipsei de comunicare, a pretenţiilor rigide şi exagerate impuse de adulţi care determină frustrare în rândul minorilor, a sărăciei, dar şi a plictiselii în lipsa unor programe stimulative, pe fondul situaţiilor tensionate de acasă. 

Vâlcea nu mai are în acest moment nici Adăpost de Zi şi de Noapte pentru Copiii Străzii, în cadrul DGASPC. 

De serviciile Centrului de Primiri în Regim de Urgenţă beneficiază nu doar copiii plecaţi de acasă, ci şi cei în cazul cărora există suspiciuni sau dovezi concludente că au fost victima vreunui fel de abuz

Doar o parte din plecările voluntare, în atenţia Protecţiei Copilului

Dar nu toate cazurile de copii fugiţi de acasă intră în atenţia Protecţiei Copilului, ci numai cele pe care angajaţii direcţiei le consideră de interes. 

În contextul în care la Vâlcea activitatea Centrului de Urgenţă este blocată, autorităţile s-au plâns de nenumărate ori că s-au trezit că nu au unde duce victimele. Spre exemplu, unii dintre copiii care aleg această formă extremă de revoltă nu mai vor să se întoarcă acasă. Iar până se aplanează conflictul în familie, până sunt consiliate părţile implicate, durează o perioadă. 

Vă mai recomandăm şi: 

Paradox de România: cum s-a transformat „ţara orfelinatelor” în cea care nu mai are de dat copii spre adopţie

FOTO VIDEO Lucruri mai puţin ştiute despre dispariţiile din România. „Ia să vină factura de plată fiecărei familii”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite