Un pariu şi o demonstraţie de forţă. Pariul este că, în ecuaţia atât de complicată şi cu punte de echilibru atât de incerte cum este cea din Maghrebul şi Orientul Apropiat, se poate naşte un nou cuplu de forţă: nucleul central de putere şi influenţă al Europei pus în mişcare de motorul franco-german acţionând sectorial împreună cu alianţa ruso-turcă.

acum 8 zile · comentarii (77)

„Da, absolut da, cred că Alianţa Atlanticului de Nord (NATO) ar trebui extinsă şi ar trebui să cuprindem Orientul Apropiat“ – aceasta este declaraţia preşedintelui Trump, deschidere spre nebănuite viitoare orizonturi care presupun, fără nici un fel de dubiu, o rescriere completă a întregii hărţi geopolitice pe care o cunoaştem acum.

acum 10 zile · comentarii (35)

Azi are loc la Cotroceni o discuţie decisivă între premierul Orban şi preşedintele Iohannis, pe tema alegerilor anticipate. Preşedintele înclină să termine ce a început, demolarea definitivă a PSD. Premierul Orban are în spate sarcina aproape imposibilă de a ţine statul în funcţie cu un buget găurit, aproape de colaps, cum ne avertizează mai toţi specialiştii.

acum 10 zile · comentarii (20)

În următoarele luni vom avea alegeri locale şi parlamentare, rămâne de văzut dacă în cazul celor din urmă vor fi organizate anticipat sau la termen. Indiferent însă de calendar, 2020 va aduce o nouă configuraţie politică pentru un mandat de patru ani întrucât, până în 2024, calendarul nu mai prevede nicio altă rundă de alegeri. Este şansa unui ciclu electoral în care se poate construi. Şansa, nu şi certitudinea.

acum 11 zile · comentarii (28)

Domnul Mirciulică, de la etajul nouă, locuia împreună cu un pechinez. Câinele mânca mult, de obicei mâncare la plic, şi îi plăcea să se uşureze de cel puţin o sută de ori pe zi. Partea bună era că învăţase să nu facă în casă. Partea proastă era că domnul Mirciulică trebuia veşnic să fie pregătit să coboare pentru o tură cu câinele prin parcare.

acum 11 zile · comentarii (12)

Unu.  Acum ceva timp, invitam la lectură unei cărţi cu doi autori, un eseu politic şi introspectiv despre revenirea statelor Europei de Est în Europa. Europa pe care am sperat să o regăsim, descoperind însă că nu mai seamănă cu ceea ce ne-a apărut în visurile reci de acum trei decenii şi mai bine.

acum 9 zile · comentarii (0)

Deocamdată, miniştrii europeni ai afacerilor externe adoptă rezerva diplomatică în caz de conflict. S-au întâlnit ieri la Bruxelles şi au scos un comunicat absolut neutru, corect şi care se ţine la distanţă de orice afirmaţie care ar putea să influenţeze cumva relaţia conflictuală deschisă dintre SUA şi Iran. Iată textul postat ieri noapte pe site-ul Consiliului:

acum 9 zile · comentarii (9)

Există în creştinism o dezbatere clasică despre căinţa pe patul de moarte. Teoretic, cel puţin în unele doctrine, căinţa muribundului poate mântui pe oricine (dacă e sinceră), pentru că mila lui Dumnezeu nu cunoaşte margini. Reacţia uzuală în faţa acestei idei este: „Adică şi Stalin? Şi Hitler? Omori milioane de oameni, te căieşti sincer la momentul potrivit şi gata?!”.

acum 10 zile · comentarii (84)

Întâlnirea Putin-Erdogan de miercuri, 8 ianuarie, s-a desfăşurat pentru a marca formal buna cooperare care a dus la inaugurarea formală a TurkStream – deşi gazul către Bulgaria, Serbia şi Balcanii de Vest a început să fie livrat pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina, încă din prima zi a anului.

acum 10 zile · comentarii (36)

Surprinzătoare sunt tăcerea, lipsa de reacţie a celorlalţi medici şi a personalului sanitar din  sistemul de sănătate românesc în condiţiile în care funcţionează în prezent, cu marile probleme nerezolvate, cu incidentele şi accidentele care apar zilnic, dar nu se raportează şi nu se fac publice!  Oare de ce unii medici au sărit ca arşi în apărarea publică a lui Beuran, iar a doua zi au renunţat la grevă şi s-au apucat de treabă?!

acum 11 zile · comentarii (3)