Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă
0O mâncare delicioasă, pe care gospodinele o pregătesc toamna cu multă plăcere, este cea de gutui. Cu aromă şi parfum divin, preparatul este unul gustos şi sănătos.
Reţeta delicioasei mâncărici a fost publicată în cartea maestrului bucătăriei, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) “. Iată ce spunea autorul despre această mâncărică: “Îmi plăcea cum spunea Dan Nicolescu: de la gutuie se mănâncă doar mirosul. Dar o tocana de pasăre sau de viţel, aromată cu gutui fragede, aurii-arămii, cu sos gros, iute-dulce-acrişor….La asemenea mâncări de toamnă târzie se îndeasă vinurile licoroase (adica nu chiar licoroase: „demi dulci“) cu parfumuri exaltante de înnebuneşte cerul şi devine violent de poftă!
	
	Ingrediente:
	100 g unt
	1 lingură de făină
	3 linguri de vin alb sec
	2 linguri de zahăr
	sare, piper
	250 ml supă de carne
	25 ml rachiu de fructe
	4 kg gutui
	1 kg carne de pasăre (copane şi piept)
	
	Mod preparare:
	•    Carnea se rumeneşte acoperită în puţin unt
	•    Într-o cratiţă mai mare se încinge făina, se stinge cu zeamă de carne
	•    Se scoate carnea, se scurge de grăsime şi se pune la fiert în zeama de carne, cinci-zece minute
	•    Se curăţă gutuile de cotoare şi sâmburi, se taie felii, se pun la prăjit în unt încins, să se rumenească - crustă, ca sa nu se mai înmoaie decât în gura pofticioasă (se poate face, aidoma, din mere)
	•    Se aşază şi gutuile crocante în cratiţă să dea cîrnii gustul lor
	•    Se arde zahărul un pic, până se lichefiază-colorează („caramelizează“), se stinge cu vin, rachiu şi puţină zeamă de la mâncărică, se varsă peste carne
	•    Se sărează, piperează, se pune cratiţa în cuptor, acoperită, la foc mic - zeamă cât de-o cană jumate - cam o juma’ de ora, să scadă şi să urce spre absolute. Poftă bună!
	
	Gazetarul, pasionat de gastronomie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
	
	Vă recomandăm şi:

















































