Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mâncare delicioasă, pe care gospodinele o pregătesc toamna cu multă plăcere, este cea de gutui. Cu aromă şi parfum divin, preparatul este unul gustos şi sănătos.

Reţeta delicioasei mâncărici a fost publicată în cartea maestrului bucătăriei, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) “. Iată ce spunea autorul despre această mâncărică: “Îmi plăcea cum spunea Dan Nicolescu: de la gutuie se mănâncă doar mirosul. Dar o tocana de pasăre sau de viţel, aromată cu gutui fragede, aurii-arămii, cu sos gros, iute-dulce-acrişor….La asemenea mâncări de toamnă târzie se îndeasă vinurile licoroase (adica nu chiar licoroase: „demi dulci“) cu parfumuri exaltante de înnebuneşte cerul şi devine violent de poftă!

Ingrediente:
100 g unt
1 lingură de făină
3 linguri de vin alb sec
2 linguri de zahăr
sare, piper
250 ml supă de carne
25 ml rachiu de fructe
4 kg gutui
1 kg carne de pasăre (copane şi piept)

Mod preparare:
•    Carnea se rumeneşte acoperită în puţin unt
•    Într-o cratiţă mai mare se încinge făina, se stinge cu zeamă de carne
•    Se scoate carnea, se scurge de grăsime şi se pune la fiert în zeama de carne, cinci-zece minute
•    Se curăţă gutuile de cotoare şi sâmburi, se taie felii, se pun la prăjit în unt încins, să se rumenească - crustă, ca sa nu se mai înmoaie decât în gura pofticioasă (se poate face, aidoma, din mere)
•    Se aşază şi gutuile crocante în cratiţă să dea cîrnii gustul lor
•    Se arde zahărul un pic, până se lichefiază-colorează („caramelizează“), se stinge cu vin, rachiu şi puţină zeamă de la mâncărică, se varsă peste carne
•    Se sărează, piperează, se pune cratiţa în cuptor, acoperită, la foc mic - zeamă cât de-o cană jumate - cam o juma’ de ora, să scadă şi să urce spre absolute. Poftă bună!

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm şi:

Cea mai uşoară reţetă. Cum se face mujdeiul, cel mai bun sos de usturoi, nelipsit de lângă peşte şi friptură

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite