Secretul celui mai bun desert, după reţeta lui Radu Anton Roman. Cât de subţiri se fac foile şi de ce se pune vin în baclava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baclavale orientale din Dobrogea FOTO Adevărul
Baclavale orientale din Dobrogea FOTO Adevărul

Un desert deosebit, dar care ia mai mult timp de pregătire, este baclavaua. Paşii care trebuie urmaţi pentru ca prăjitura să fie delicioasă îi regăsim la celebrul gastronom Radu Anton Roman. Reţeta dulcelui apetisant a fost publicată în cartea maestrului bucătăriei, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) “.


“Regina dulciurilor orientalo-levantino-mediteraneene, baclavaua aparţine, de drept, culturii antice, de unde a ajuns peste tot, la arabi şi la greci, la armeni şi la turci, la tătari şi la soţiile de contabil din Valahia, la dobrogeni şi la o tanti de a mea din Pângăraţi”, nota Radu Anton Roman despre desertul care face furori pe mesele cele mai sofisticate.

Aluat:
•    1 kg făină bună, bine uscată
•    1 ou
•    1 linguriţă de unt
•    1 păharel de vin alb, cât de bun(care frăgezeşte aluatul)
Se frământă bine, cu apă călduţă, până iese un aluat moale, care se lasă să aştepte

Umplutură:
•    1 căuş de unt topit
•    juma' de kil de nuci pisate (sau migdale)
•    1 litră de zahăr

După ce s-a odihnit, aluatul se împarte în 30 de guguloaie. Fiecare guguloi se întinde foaie dreptunghiulară, subţire să poţi citi ziarul prin dânsa. Se unge o tavă rotundă (de aramă era ea candva). Se stropeşte fiecare foaie cu unt şi se presară cu nuci şi zahăr.

"La orientali, adica la turci şi tătari, se împachetează ca o scrisoare, adunând colţurile la mijloc, o dată şi încă o dată. Se unge tava, se potrivesc baclavalele, se mai scaldă încă o dată în unt şi se dau la cuptor, pe foc potrivit. La alţi orientali, adica la armeni, greci şi la nevestele de contabili se întind foi cât tava, care se suprapun apoi, foaie-umplutură-foaie-umplutură-foaie, până se termină toate", notează gastronomul.

Sirop:
•    1 kg zahăr
•    vanilie, scorţişoară, apa de trandafiri
•    1 jumătate litru de apă

Se fierb împreună şi, când s-au rumenit baclavalele, se toarnă în tavă. Se dau la gustat numai a doua zi, timp în care lucrarea s-a desăvârşit. “Dacă veţi încerca, veţi afla că baclavaua este una din acele găteli care ţin de magie: din puţine şi foarte banale lucruri iese un miracol”, spunea Radu Anton Romna.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm şi:

Cea mai uşoară reţetă. Cum se face mujdeiul, cel mai bun sos de usturoi, nelipsit de lângă peşte şi friptură

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite