În Arhivele Naţionale zac multe înscrisuri şi trebuie să vă spun de la
început că nimic în lume nu are atâta forţă cum are scrisul de mână. În
el se află mintea, ambiţia şi nu în ultimul rând emoţiile adevărate ale
unui om.
Primarul general al Pragăi Zdeněk Hřib şi alţi doi colegi au fost plasaţi sub protecţia poliţiei, din cauza unor presupuse planuri ale serviciilor secrete ruseşti de asasinare.
Cererea Rusiei ca plăţile pentru gazul natural pe care îl livrează
statelor europene (din UE) să fie făcute în ruble este discutată în fel
şi chip. Nu puţini s-au grăbit, inclusiv în România, să interpreteze
solicitarea ca o încercare a Moscovei de a sprijini propria monedă prin
creşterea cererii pentru rublă.
Pe fond, la această întrebare ajungem în discuţia complet neplăcută
despre marile consecinţe ale tensiunilor extreme care se suprapun în
acest moment, rezultate directe şi indirecte ale confruntării între
giganţii care vor să impună lumii propria lor Nouă Ordine Mondială.
Criza coronavirus nu a reuşit până acum să îngenuncheze economia. Va avea loc însă în 2022 adevărata redresare? Imposibil de făcut prognoze credibile, este de părere Henrik Böhme.
Preţurile la curent, gaz, benzină şi motorină cresc tot mai mult. Şi consumatorii germani se vor freca la ochi în curând când vor primi facturile. Nu se întrevede deocamdată ameliorarea situaţiei, crede Henrik Böhme.
Economiştii se aşteaptă ca preţurile de consum din cea mai mare economie europeană să continue să crească în lunile următoare, unii dintre ei preconizând că rata inflaţiei ar putea ajunge la 5%.
Noile tehnologii, internetul, ca suport pentru Social Media, pot acţiona ca factor de „democratizare” a accesului la dialog, la viaţa socială şi politică, la decizie. Ca să folosesc un concept al lui Albert Hirschman din „Exit, voice and loyalty” (1970), „vocea” (voice) se poate auzi de la aproape oricare cetăţean, în orice problemă. Mulţi dintre cei tăcuţi pot căpăta astfel voice.
Ştiai că persoanele bilingve sunt cu aproximativ o jumătate de secundă mai rapide decât monolingvii cu privire la executarea unor sarcini noi, conform HBR? În plus, sunt şi abilităţi soft pe care acestea le dobândesc în plus. Verifică dacă ai aceste abilităţi şi cum te pot ajuta în viaţa de zi cu zi.
Pandemia va costa numeroase vieţi omeneşti şi, în acelaşi timp, o pierdere economică de 12 bilioane de dolari. De aceea vor creşte masiv şi datoriile. Nicio ţară nu va scăpa de asta, avertizează FMI.
M-am gândit să împărtăşesc astăzi 5 idei care pot fi de ajutor pentru a menţine interesul audienţei şi a transmite un mesaj clar când moderezi o întâlnire într-o limbă străină.
Ianuarie. Mesaj: „Hi Paul. We are doing great at El Chinito now” (Bună Paul. Suntem foarte bine acum la El Chinito).El Chinito e un restaurant pitoresc, aproape de ocean, în Lima (Peru). Trilce şi Lizeth lucrau cu o echipă de producţie TV din Italia la o emisiune culinară. Plănuiam să aducem celebrităţi de-acolo într-o incursiune prin ţara latino-americană, iar la momentul respectiv avea loc prospecţia cu producătorii din Milano.
Relaţia UE-China, „un parteneriat complex şi
primordial“, aceasta a fost formularea conţinută în comunicatul
de presă al Consiliului European după summitul bilateral la care, prin teleconferinţă,
au participat Charles Michel, Preşedintele Consiliui European, Ursula von der
Leyen, Preşedinta Comisiei Europene, însoţiţi de Josep Borrell, Înaltul
Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate.
Orice pilot care nu zboară în mod regulat riscă să îşi piardă licenţa. Însă ce se întâmplă când aproape întreaga flotă este blocată la sol? Iar când toate avioanele vor decola din nou, vor mai fi suficienţi piloţi?
The Great Lockdown este titlul documentului FMI intens discutat acum în toate ţările pe ale căror economii s-a bazat până acum întreaga arhitectură mondială şi care, pentru un viitor previzibil, şi-ar dori să-şi păstreze aceeaşi postură de putere şi influenţă, globală sau regională.
În logica unei decizii de revenire la normalitate, miniştrii de finanţe din G7 s-au pronunţat în favoarea suspendării datoriei externe a ţărilor sărace cele mai afectate de consecinţele pandemiei cu Covid-19.
Sigur că toate discuţiile sunt generate acum de această neobişnuită şi ciudată pandemie. Dar dezbaterea din ultimele zile, în unele dintre ţările cu economii cu pondere reală în echilibrul mondial, se concentrează asupra modului în care se va decide relansarea.
Surpriză mare: cu ocazia unei vizite la Berlin, co-fondatorul Tesla Motors, Elon Musk, a anunţat că modelele destinate pieţei europene ar putea fi produse în apropierea capitalei germane. Tesla Gigafactory Europe va fi cu adevărat uriaşă!
În Hessa s-a deschis prima porţiune de autostradă pentru tiruri care circulă cu curent electric din instalaţii de deasupra carosabilului. Dacă testul va fi un succes, şi alte autostrăzi din Germania vor fi electrificate.
În presa americană este consemnată plecarea dintre cei vii a lui Andrew
Marshall. Ajunsese la o vârstă egală aproape cu veacul, fiind mai puţin
cunoscut opiniei publice, dar foarte respectat şi ascultat la vârful
gândirii strategice şi militare peste Ocean.
Preţul imobiliarelor e din ce în ce mai mare. Dar cât costă locuinţele în Europa? Ce e mai popular - închiriatul sau cumpăratul? Găsiţi răspunsurile în acest clip video oferit de Deutsche Welle.
Războiul comercial SUA – China nu a făcut altceva decât să ducă la prăbuşirea reciprocă a economiilor, la creşterea dramatică a deficitului american şi la scăderea încrederii globale în acordurile comerciale şi în predictibilitatea relaţiilor cu SUA. Adică a avut exact efectul opus aşteptat de Donald Trump, împingând şi economia globală – care dădea deja semne că intră într-o perioadă de recesiune – spre frânare a creşterii economice.