Vara Magică începe la Bucureşti în aer liber în Curtea Ateneului Român, pe 15 iulie 0

Pentru prima dată în aer liber, Festivalul Internaţional „Vara Magică” invită pentru a noua vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflaţi în Bucureşti în această vară să vină la seria de 14 concerte camerale şi simfonice ce se va desfăşura între 15 iulie şi 27 august, în serile de miercuri şi joi, de la ora 20.00, în Curtea Ateneului Român, sub genericul “Anul Beethoven la Bucureşti”.

Vara Magică începe la Bucureşti în aer liber în Curtea Ateneului Român, pe 15 iulie Vezi comentarii 0

INTERVIU Ramona Horvath, pianistă de jazz. Criza a căzut peste mine în cel mai prost moment. Aveam concerte care reprezentau efectiv împlinirea

INTERVIU Ramona Horvath, pianistă de jazz. Criza a căzut peste mine în cel mai prost moment. Aveam concerte care reprezentau efectiv împlinirea

ICR Paris desfăşoară proiectul ”Împreună cu creatorii români din Franţa în timpul şi după coronavirus”. În aşteptarea reluării activităţii teatrelor, muzeelor, sălilor de concert sau a cinematografelor, ICR Paris publică interviuri despre viaţa şi proiectele a 15 artişti din Franţa care promovează cultura română. Azi: pianista de jazz Ramona Horvath: ”Realizezi că eşti pur şi simplu extraordinar de fragil”.

Noapte de muzică şi poezie cu Krypton şi mari nume de scriitori în grădina ICR

Noapte de muzică şi poezie cu Krypton şi mari nume de scriitori în grădina ICR

Maratonul liric „Noapte de muzică şi poezie”, desfăşurat, timp de şase ore, în grădina Institutului Cultural Român din Bucureşti, miercuri, 24 iunie, a reunit peste 50 de scriitori români, dovedind că poezia reprezintă, chiar şi în era distanţării sociale, polul în jurul căruia se grupează scriitorii, editorii şi cititorii, pentru a promova atitudini şi valori durabile.

Grădina cu Filme se redeschide în Piaţa Lahovari din Capitală

Grădina cu Filme se redeschide în Piaţa Lahovari din Capitală

Miercuri, de Ziua Universală a iei, Primăria Capitalei, prin Creart, redeschide spaţiul cultural-alternativ Grădina cu Filme din Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7. Grădina cu Filme a reuşit să se impună de-a lungul celor şase ediţii drept una dintre cele mai apreciate locaţii culturale estivale din centrul Bucureştiului, propunându-şi să recreeze atmosfera grădinilor de vară într-un spaţiu dedicat filmului, muzicii şi dezbaterilor culturale.

Fête de la Musique (Sărbătoarea Muzicii): Orchestrele Radio România interpretează imnul Euroviziunii, alături de marile ansambluri europene

Fête de la Musique (Sărbătoarea Muzicii): Orchestrele Radio România interpretează imnul Euroviziunii, alături de marile ansambluri europene

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta şi dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstiţiului de vară. Iniţiativă a ministrului culturii francez de la acea dată - Jack Lang - şi a compozitorului şi muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internaţională a muzicii, marcată în peste 120 de ţări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii.

INTERVIU Matei Vişniec: COVID 19 ne-a spus că trăim pe o planetă fragilă şi că această civilizaţie extrem de mobilă pe care am creat-o nu va fi eternă | coronavirus

INTERVIU Matei Vişniec: COVID 19 ne-a spus că trăim pe o planetă fragilă şi că această civilizaţie extrem de mobilă pe care am creat-o nu va fi eternă

ICR Paris desfăşoară proiectul ”Împreună cu creatorii români din Franţa în timpul şi după coronavirus”. În aşteptarea reluării activităţii teatrelor, muzeelor, sălilor de concert sau a cinematografelor, ICR Paris publică interviuri despre viaţa şi proiectele a 15 artişti din Franţa care promovează cultura română. Azi: dramaturgul Matei Vişniec: ”Fără dimensiunea culturală omul riscă să fie un fel de recipient fără conţinut”.

Născut în 1969 la Rupea, lângă Braşov, a făcut studii de germanistică la Universitatea Bucureşti, terminate în 1994. În 1996, a absolvit programul masteral în Studii Umaniste Interdisciplinare în Limba Germană tot la Universitatea Bucureşti, completat cu un al doilea Master, în Istorie Contemporană, la Universitatea Bielefeld din Germania.

acum 8 ore · comentarii (0)

La 10 ani a susţinut primul recital, iar la 14 a debutat ca pianist concertist. Este laureat al concursurilor Guilde francaise des artistes solistes şi George Enescu şi are peste 1000 de apariţii scenice. Astăzi, maestrul Viniciu Moroianu este şi unul dintre mentorii tinerei generaţii de pianişti români. Printre numeroasele înregistrări, a realizat, în premieră absolută în 2019, integrala lucrărilor pentru pian solo de Lipatti.

acum 4 zile · comentarii (0)

Prof. univ. dr. Rudolf Dinu este doctor în istorie, director din 2018 al Accademia di Romania de la Roma, după ce între 2011 şi 2017 a fost director al Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia.

acum 6 zile · comentarii (2)

Daniel Nicolescu este directorul ICR Lisabona. De formaţie scriitor, eseist şi traducător, este semnatarul a zeci de traduceri de cărţi din limba portugheză şi a volumelor “Vremuri de tinichea” şi Redondo, Ninho de andorinhas, alături de o prolifică activitate de ziarist şi cronicar literar.

acum 7 zile · comentarii (0)

Pe Marius Boloş l-am întâlnit pentru prima dată în 2006 la un masterclass unde scena era de-a dreptul inundată de generozitatea vocii lui. M-am bucurat că sătmăreanul s-a stabilit în Bucureşti şi astfel capitala a câştigat un artist a cărui evoluţie continuă acum în zona internaţională.

acum 9 zile · comentarii (1)

Ionuţ-Petre Munteanu şi-a început mandatul de director al ICR Praga în 2015. A urmat studii la École Pratique des Hautes Études (Paris) şi la Scoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (Bucureşti) şi are un doctorat la Institutului de Etnografie şi Folclor “Constantin Brăiloiu” al Academiei Române. În septembrie 2020, va prelua vicepreşedinţia Clusterului EUNIC Praga, iar în 2021 preşedinţia.

acum 13 zile · comentarii (2)

Magda Stroe este coordonatorul activităţii ICR Londra din iunie 2018. Anterior, a fost director adjunct în cadrul aceleiaşi organizaţii şi web & e-services officer la British Council România. Între 2018 şi 2019 a făcut parte din echipa de conducere a EUNIC Londra (asociaţia institutelor culturale europene din capitala britanică).

acum 15 zile · comentarii (0)

A decis să regizeze şi să investească tot ce avea în primul lui lungmetraj numit „The Music Island”. O discuţie cu regizorul Cosmin Zaharia s-a întâmplat să fie un soi de  meditaţie pe tema crizei culturale actuale, dar şi un avertisment asupra faptului că din ce în ce mai puţin contează aspiraţia către un ideal, că artistul nu mai este un slujitor al unei idei măreţe.

acum 15 zile · comentarii (0)

Dorian Branea este directorul ICR New York din 2018, eseist, traducător, antreprenor cultural şi diplomat. Doctor în anglistică-americanistică, a fost director-fondator al Institutului Cultural Român din Varşovia (2006-2010), director, între 2010-2018, al Institutului Cultural Român din Londra şi preşedinte al EUNIC London între 2012 şi 2014. Este ales preşedinte al EUNIC New York începând din 2021.

acum 16 zile · comentarii (0)

Ce zi mai potrivită puteam găsi pentru publicarea acestui interviu decât Ziua Internaţională Yoga? Cunoscută în special pentru promovarea culturii indiene în România, Angelica Marinescu are dublu doctorat în Sociologie şi Comunicare, mai multe masterate este autoarea unei cărţi şi a mai multor studii şi articole publicate în reviste şi volume ale unor prestigioase instituţii din România, Belgia, Franţa sau India.

acum 16 zile · comentarii (9)

Pe concertmaistrul Filarmonicii din Monte-Carlo, violonistul David Lefèvre l-am putut vedea ca solist în câteva proiecte interesante şi în calitate de concertmaistru invitat al Filarmoncii din “George Enescu“ din Bucureşti. Câştigător al premiilor Yehudi Menuhin şi Georges Czifra, artistul îşi bucură publicul cu sunetul viorii Pietrus şi Antonius Dalla Costa din 1750.

acum 22 zile · comentarii (0)

Doi foşti miniştri ai culturii, Vlad Alexandrescu de la USR şi Lucian Romaşcanu de la PSD (nefirească alianţă), lucrează de zor, încă de la începutul anului, la modificarea unei ordonanţe de urgenţă (nr. 189/2008) prin care este stabilit cadrul legal al numirii directorilor de instituţii culturale.

acum 29 zile · comentarii (0)

Pianist internaţional de origine poloneză, pe Lucas Krupinski am putut să-l vedem în 2018 pe scena Ateneului Român în concertul dedicat Centenarului Independenţei Poloniei din cadrul celei mai frumoase stagiuni a filarmonicii din ultimii ani, Stagiunea Centenar. Krupinski este câştigătorul mai multor concursuri internaţionale, printre care cel din San Marino (2016, triplu laureat), Cobcursul Chopin din Hanovra(2015) şi cel din Aachen (2016).

luna trecuta · comentarii (4)
Postari Recente