Grieg, Sibelius şi Ceaikovski, în închiderea stagiunii simfonice  a Filarmonicii „George Enescu” 0

Joi, 30 iunie, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul bulgar Emil Tabakov, prezintă publicului concertul de închidere a stagiunii simfonice 2021-2022. Programul este alcătuit din lucrările: Peer Gynt - Suita nr. 1, op. 46 de Grieg, Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră, op. 47 de Sibelius, cu violonistul Vikram Sedona în ipostază solistică, şi  Simfonia nr. 4, în fa minor, op. 36 de Ceaikovski.

Grieg, Sibelius şi Ceaikovski, în închiderea stagiunii simfonice  a Filarmonicii „George Enescu” Vezi comentarii 0

Dirijorul Gabriel Bebeşelea prezintă o lucrare inedită de George Enescu la Ateneul Român

Dirijorul Gabriel Bebeşelea prezintă o lucrare inedită de George Enescu la Ateneul Român

Joi şi vineri,  Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de dirijorul principal  Gabriel Bebeşelea, în două concerte cu public, în Sala mare a Ateneului Român. Programul este alcătuit din Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 18 de Rahmaninov, cu solistul  macedonean Simon Trpčeski, Trei nocturne pentru orchestră şi cor de femei de Debussy şi L'Aurore pentru orchestră şi cor de femei de Enescu.

Îmi amintesc "scandaloasa" montare cu Oedipe a lui Andrei Şerban pe care am apărat-o cu modestele mele arme de critic muzical de 25 de ani în faţa condeielor “sacre” ale vremii din anii 90, încă puternic ancoraţi în rigiditatea comunistă.

acum 5 zile · comentarii (3)

Să o recunoaştem, formaţia instrumentală Trio Contraste este, la noi, unul dintre ansamblurile de îndelungată acreditare. Iar aceasta în ce priveşte promovarea creaţiei componistice româneşti atât în ţără cât şi pe parcursul numeroaselor turnee întreprinse în câteva dintre marile centre internaţionale ale muzicii zilelor noastre.

acum 11 zile · comentarii (0)

Nu e o glumă şi nici bătaie de joc la adresa evaluatorilor. Este concluzia (una, nu singura) ultimelor modificări aduse legii (OG 51/1998) care reglementează finanţarea de programe şi proiecte culturale. Iniţiate de Ministerul Culturii şi avizate de un cîrd de alte ministere şi autorităţi ale Statului.

acum 13 zile · comentarii (2)

Astfel am perceput momentele – multe şi însemnate – ale recentei ediţii a Săptămânii Internaţionale a Muzicii celei Noi, muzica nouă de astăzi... şi de ieri; sunt evenimente ale unui proiect de largă cuprindere, proiect ce adună idei şi muzică, creatori şi zone ale unei creativităţi – nu poţi să nu observi -  inepuizabile, tangente evenimentelor timpului, timpurilor!

acum 13 zile · comentarii (0)

Îmi face plăcere să folosesc un asemenea titlu. În actuala stagiune, Opera Naţională şi-a onorat Centenarul, nu numai prin anunţarea întregului program cu distribuţii cu tot încă dinaintea deschiderii oficiale, ci şi prin invitarea în spectacole a unor vedete internaţionale adevărate, printre acestea numărându-se şi români ce-şi desfăşoară activitatea în străinătate.

acum 18 zile · comentarii (0)

Ziaristă energică şi împătimită, în scrisul căreia se întâlneşte ecoul inspirat al gazetăriei tatălui său, marele poet Adrian Păunescu, făcătoare de revistă, „Flacăra lui Adrian Păunescu”, pe care o redactează, sporindu-i anvergura şi prin prestigioşii colaboratori, Ana-Maria Păunescu s-a înfăţişat la standul ei de la recentul Bookfest şi în ipostaza debutului poetic, semnând cartea intitulată  „Toate poeziile pe care nu ţi le-am scris”.

acum 19 zile · comentarii (5)

Un interviu acordat cu o zi înaintea primului dintre cele două spectacole cu Otello de la ONB, marcând prima apariţie a dirijorului Christian Badea la Opera din Bucureşti, alături de o distribuţie excepţională: Arsen Soghomonyan (Otello), Hrachuhí Bassénz (Desdemona), Vladislav Sulimsky (Iago)

acum 21 zile · comentarii (1)

Stagiunea centenară ar fi fost mai săracă fără Rigoletto în excelenta producţie a lui Stephen Barlow, din 2014. E o punere în scenă reprezentativă pentru teatrul britanic şi, dacă decorurile ar fi realizate din materiale mai bune (de exemplu, cel folosit pentru a imita zidăria), ai putea crede că te afli la Covent Garden, dar numai din punct de vedere vizual.

acum 29 zile · comentarii (0)

Surprinzător sau nu, abia în a doua parte a lunii aprilie, dirijorul Tiberiu Soare a apărut pentru prima oară în calitate de şef de orchestră, aici, pe scena Atheneului, în compania colectivului simfonic al Filarmonicii. Dispune de ani buni de o extinsă experienţă privind direcţionarea baghetei sub imperiul faptelor importante ale muzicii; atât pe scenele de concert cât şi în teatrele de operă.

luna trecuta · comentarii (1)

În aşteptarea spectacolelor cu Otello din 8 şi 11 Iunie de la Operă (unde va dirija pentru prima dată, oricât de surprinzător ar părea), revenind la Sala Radio după o absenţă de un deceniu (de ce atât de mult?), Christian Badea continuă agenda încărcată din această primăvară cu un nou concert la Filarmonică.

luna trecuta · comentarii (0)
Modifică Setările