VRC 100. „Geniul necunoscut“ al României împlineşte 100 de ani 0

Valentina Rusu Ciobanu este un geniu al picturii din Basarabia, o pictoriţă care se bucură de un profund respect şi o mare iubire în Republica Moldova. Cu toate acestea, Valentina Rusu Ciobanu este un nume cvasi-necunoscut în România. Aceasta s-ar putea schimba în luna octombrie a anului 2020, când, în ziua de 28, artista, care trăieşte la Chişinău, va împlini vârsta de 100 de ani.

VRC 100. „Geniul necunoscut“ al României
împlineşte 100 de ani Vezi comentarii 0

Ce puteţi vedea la eXplore festival #15  - Bucharest International Dance and Performance Festival. În online şi FM cu performance-uri şi video-instalaţii.

Ce puteţi vedea la eXplore festival #15  - Bucharest International Dance and Performance Festival. În online şi FM cu performance-uri şi video-instalaţii.

eXplore festival #15 - Bucharest International Dance and Performance Festival continuă în această săptămână în online şi FM cu performance-uri, discuţii şi video-instalaţii. Lucrările artiştilor Eszter Salamon, Manuel Pelmuş, Roel Heremans, Ilinca Păun Constantinescu, Micheline Dufert vor fi prezentate până pe 25 octombrie 2020, pe pagina de facebook a festivalului.

Stagiunea Filarmonicii continuă, în regim live, fără spectatori. Mahler, Haydn, Beethoven, în programul de pe 15 octombrie

Stagiunea Filarmonicii continuă, în regim live, fără spectatori. Mahler, Haydn, Beethoven, în programul de pe 15 octombrie

Joi, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Theo Wolters, îl are invitat, în regim live, fără spectatori, pe scena Ateneului, pe solistul Viniciu Moroianu. În program, Adagietto din Simfonia nr. 5, de Mahler, Simfonia nr. 104 de Haydn, Fantezia pentru pian, cor şi orchestră de Beethoven. Corul Filarmonicii, condus de Iosif Ion Prunner, revine, alături de orchestră, în stagiunea online.

„Cina cea de taină“ cu femei a Irinei Greciuhina se „mută“ în virtual, în prima galerie VR din România şi Republica Moldova

„Cina
cea de taină“ cu femei a Irinei
Greciuhina se „mută“ în virtual, în prima galerie VR din România şi
Republica Moldova

Expoziţia-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o şansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei şi alte lucrări care i-au încântat pe bucureşteni în această perioadă.

Un an de la lansarea muzicii din „România neîmblânzită“. Cine este femeia din spatele proiectului

Un an de la lansarea muzicii din „România neîmblânzită“. Cine este femeia din spatele proiectului

Duminică, s-a împlinit un an de la lansarea digitală a muzicii din filmul "România neîmblânzită". Deşi a atras atenţia încă din momentul apariţiei filmului, în 2018, coloana sonoră a documentarului a fost publicată autonom, ca un produs separat, abia în toamna anului trecut, albumul fiind lansat atunci pe cele mai mari platforme de profil din lume: Spotify, Amazon, Apple.

Se pregătesc, în aceste zile, două manifestări care cred că vor schimba perspectiva asupra picturii româneşti postbelice, constituind o revelaţie pentru iubitorii de artă. Cea mai importantă reprezentantă a Şcolii de la Chişinău, pictoriţa Valentina Rusu Ciobanu, născută pe 28 octombrie 1920, împlineşte 100 de ani, ocazie cu care vor fi organizate două expoziţii la Bucureşti, sub genericul „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“.

acum 8 zile · comentarii (0)

Se împlinesc în aceste săptămâni o sută de ani de la înfiinţarea, în toamna târzie a anului 1920, a Societăţii Compozitorilor Români; actuala Uniune a Compozitorilor şi Muzicologilor. In epocă evenimentul s-a consumat prioritar la nivelul profesional al breslei muzicienilor, al compozitorilor. Iniţiativa i-a aparţinut marelui om, marelui intelectual, etnomuzicologului Constantin Brăiloiu.

acum 19 zile · comentarii (0)

Febra competiţională – numărul mare al concursurilor în domeniul performanţei muzicale, numărul mare al competitorilor – nu constituie un fenomen recent. A demarat la scară mondială în deceniile de mijloc ale secolului trecut, când fenomenul competiţional s-a înteţit în toate domeniile vieţii cotidiene. Inclusiv în domeniul muzicii.

acum 22 zile · comentarii (0)

Irina Greciuhina este o artistă basarabeană, născută în 1982 şi stabilită în Chişinău. Este preocupată de „studiul arhetipurilor feminine“, de femeie ca „fenomen unic, divin şi natural în egală măsură“. A expus, printre altele, la Veneţia, unde a făcut furori, dar primul ei solo show în România are loc în lunile septembrie şi octombrie, în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, Bucureşti).

acum 2 luni · comentarii (2)

Laureat cu Premiul pentru cea mai bună regie, “Daxildəki Ada”/”The Island Within” e împărţit în două capitole clar delimitate, care oglindesc narativ şi vizual traseul parcurs de erou către propria sa emancipare.  Laureat cu Premiul pentru cea mai bună regie, “Daxildəki Ada”/”The Island Within” e împărţit în două capitole clar delimitate, care oglindesc narativ şi vizual traseul parcurs de erou către propria sa emancipare.

acum 2 luni · comentarii (0)

O pată de culoare şi speranţă într-o lume gri au fost cele 12 Concerte roz propuse în perioada iunie-iulie 2020 de corporaţia publică de radio. Începând cu data de 25 august, Radio România Muzical propune o nouă serie de recitaluri şi concerte camerale, pe scena Sălii Radio, de asemenea, fără public, însă transmise în direct la radio şi cu premiere ulterioare în reţelele sociale.

acum 2 luni · comentarii (0)

De la începutul lunii iunie s-a dat voie. Maximum 500 de persoane în aer liber pot participa la evenimente culturale. Ceea ce poate nu ştiu cei care nu sunt aproape de domeniul artelor spectacolului este că după câteva luni de stat acasă pentru artişti, fără acces în sala de repetiţii, un concert sau un spectacol nu pot fi puse în scenă a doua zi.

acum 2 luni · comentarii (1)
Postari Recente
Modifică Setările