Lacul lebedelor de Ceaikovski în versiunea Orchestrei şi
companiei de balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”
din Chişinău (25 iunie) reprezenta garanţia unui spectacol sold-out încă
înainte de a se şti distribuţia.
O legendă a dansului contemporan coregraful Jean-Claude Gallotta va prezenta pe 30 iunie la Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala Ion Caramitru iar pe 2 şi 3 iulie la Sibiu spectacolul "My Ladies Rock" în cadrul Întâlnirilor JTI.
Este vorba despre producţia lui Andrei
Şerban din 2017, acum sub bagheta lui Tiberiu Soare la pupitrul Orchestrei primei scene lirice naţionale, într-o nouă
distribuţie pentru care teatrul a organizat sesiuni de casting.
Îmi amintesc "scandaloasa" montare cu Oedipe a lui Andrei Şerban pe care am apărat-o cu modestele mele arme de critic muzical de 25 de ani în faţa condeielor “sacre” ale vremii din anii 90, încă puternic ancoraţi în rigiditatea comunistă.
Să o recunoaştem, formaţia instrumentală Trio Contraste este, la noi, unul dintre ansamblurile de îndelungată acreditare. Iar aceasta în ce priveşte promovarea creaţiei componistice româneşti atât în ţără cât şi pe parcursul numeroaselor turnee întreprinse în câteva dintre marile centre internaţionale ale muzicii zilelor noastre.
Nu e o glumă şi nici bătaie de joc la adresa evaluatorilor. Este concluzia (una, nu singura) ultimelor modificări aduse legii (OG 51/1998) care reglementează finanţarea de programe şi proiecte culturale. Iniţiate de Ministerul Culturii şi avizate de un cîrd de alte ministere şi autorităţi ale Statului.
Astfel am perceput momentele – multe şi însemnate – ale recentei ediţii a Săptămânii Internaţionale a Muzicii celei Noi,
muzica nouă de astăzi... şi de ieri; sunt evenimente ale unui proiect
de largă cuprindere, proiect ce adună idei şi muzică, creatori şi zone
ale unei creativităţi – nu poţi să nu observi - inepuizabile, tangente
evenimentelor timpului, timpurilor!
Îmi face plăcere să
folosesc un asemenea titlu. În actuala stagiune, Opera Naţională şi-a onorat
Centenarul, nu numai prin anunţarea întregului program cu distribuţii cu tot
încă dinaintea deschiderii oficiale, ci şi prin invitarea în spectacole a unor
vedete internaţionale adevărate, printre acestea numărându-se şi români ce-şi
desfăşoară activitatea în străinătate.
Ziaristă energică şi împătimită, în scrisul căreia se întâlneşte ecoul inspirat al gazetăriei tatălui său, marele poet Adrian Păunescu, făcătoare de revistă, „Flacăra lui Adrian Păunescu”, pe care o redactează, sporindu-i anvergura şi prin prestigioşii colaboratori, Ana-Maria Păunescu s-a înfăţişat la standul ei de la recentul Bookfest şi în ipostaza debutului poetic, semnând cartea intitulată „Toate poeziile pe care nu ţi le-am scris”.
Aproape de final, stagiunea centenară a Operei Naţionale Bucureşti a produs şi mult aşteptatul debut al lui Christian Badea, cu două spectacole cu Otello într-o distribuţie excepţională de solişti principali. Evenimentul tinde să devină mai important decât ar părea la prima vedere.
Un interviu acordat cu o zi înaintea primului dintre cele două spectacole cu Otello de la ONB, marcând prima apariţie a dirijorului Christian Badea la Opera din Bucureşti, alături de o distribuţie excepţională: Arsen Soghomonyan (Otello), Hrachuhí Bassénz (Desdemona), Vladislav Sulimsky (Iago)
Prima sâmbătă a lunii iunie s-a încetăţenit să fie ziua sărbătoririi Ceramicii de Horezu, astăzi recunoscută internaţional, când, în celebrul târg al Hurezilor, se întâlnesc şi concurează la premii şi la marele premiu ceramişti vestiţi din ţară şi din multe state europene.
Este firesc a insista asupra acestui moment important,
deja cunoscut publicului meloman, anume numirea prin concurs a noului
director manager al Filarmonicii bucureştene, în persoana maestrului
Marin Cazacu.
Stagiunea centenară ar fi fost mai săracă fără Rigoletto în excelenta producţie a lui Stephen Barlow, din 2014. E o punere în scenă reprezentativă pentru teatrul britanic şi, dacă decorurile ar fi realizate din materiale mai bune (de exemplu, cel folosit pentru a imita zidăria), ai putea crede că te afli la Covent Garden, dar numai din punct de vedere vizual.
Estimez că multă lume a primit în aceste zile informări de la furnizorii de gaze, cu vestea revoluţionară a noilor preţuri: de circa trei ori mai mari, dar momentan compensate de Guvern. Deci, la iarnă vom plăti de „doar” două ori mai mult.
Surprinzător sau nu, abia în a doua parte a lunii aprilie, dirijorul Tiberiu Soare a apărut pentru prima oară în calitate de şef de orchestră, aici, pe scena Atheneului, în compania colectivului simfonic al Filarmonicii. Dispune de ani buni de o extinsă experienţă privind direcţionarea baghetei sub imperiul faptelor importante ale muzicii; atât pe scenele de concert cât şi în teatrele de operă.
În aşteptarea spectacolelor cu Otello din 8 şi 11 Iunie de la Operă (unde va dirija pentru prima dată, oricât de surprinzător ar părea), revenind la Sala Radio după o absenţă de un deceniu (de ce atât de mult?), Christian Badea continuă agenda încărcată din această primăvară cu un nou concert la Filarmonică.
S-a împlinit mai mult de o lună de zile din momentul în care am aflat că Radu Lupu a poposit în eternitate. Nu momentul despărţirii este important. Am lăsat să treacă un timp pentru a observa cum este lumea muzicală fără Radu Lupu.
Evenimentul Stagiunii centenare a ONB pare să fie Otello din 8 şi 11 Iunie 2022 din cel puţin două motive. Avem un adevărat careu de aşi invitat în cele două spectacole: tenorul, soprana, baritonul şi dirijorul — o distribuţie fără precedent.
A fost pentru întâia
oară când prima scenă lirică naţională, manager-director general interimar Daniel
Jinga, a organizat şi găzduit un concert extraordinar pentru colectarea de
fonduri destinate susţinerii unei unităţi medicale, Institutul Regional de
Oncologie Iaşi.