CRONICĂ „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude, un film despre nepăsarea unui popor faţă de propria istorie 2

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, cel mai recent lungmetraj al lui Radu Jude, vorbeşte despre masacrarea populaţiei evreieşti din Odesa de către trupele române în cel de-al Doilea Război Mondial, într-o manieră care arată cât de fluidă poate fi graniţa dintre film şi realitate.

CRONICĂ „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude, un film despre nepăsarea unui popor faţă de propria istorie Vezi comentarii 2

Cantautorul şi actorul Alex Ştefănescu, finalist la „Vocea României“: „Am 30 de ani şi îmi place să cred că nu i-am trăit degeaba“ VIDEO

Cantautorul şi actorul Alex Ştefănescu, finalist la „Vocea României“: „Am 30 de ani şi îmi place să cred că nu i-am trăit degeaba“ VIDEO

Alex Ştefănescu (30 de ani) a compus "9 piese remixate" - nouă piese de teatru faimoase, repovestite, cântate şi parodiate, pe care le intepretează la chitară. Cântecele sale au fost inspirate de piese de teatru celebre, printre care "Romeo şi Julieta", "Hamlet", "O scrisoare pierdută", "Aşteptându-l pe Godot", "Steaua fără nume", "Hamlet". "9 piese remixate", care a fost prezentat la Gala Hop de la Costineşti, se cântă la UnTeatru.

George Banu, aniversat la Paris

George Banu, aniversat la Paris

Cunoscutul critic de teatru român George Banu, care a împlinit anul acesta vârsta de 75 de ani, a fost celebrat la Paris, pe 19 septembrie, în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României în Franţa.

Seară de omagiere pentru Lucian Pintilie

Seară de omagiere pentru Lucian Pintilie

Desfăşurate în aceeaşi perioadă în acest an, festivalurile Les Films de Cannes a Bucarest (19-28 octombrie) şi Festivalul Naţional de Teatru (19-29 octombrie) îi vor aduce un omagiu lui Lucian Pintilie – realizatorul român care a marcat cu personalitatea şi viziunea sa atât teatrul cât şi filmul românesc în ultimii 50 de ani.

A murit Geta Brătescu

A murit Geta Brătescu

Artista Geta Brătescu, supranumită "marea doamnă a artei conceptuale" din România, a murit, la vârsta de 92 de ani. Geta Brătescu a fost o reprezentantă importantă a avangardei postbelice, a cărei contribuţie artistică pluridisciplinară a fost rezultatul studiilor în literatură şi filosofie, urmate în paralel cu cele de artă.

Artiştii plastici români, sursă de inspiraţie pentru o absolventă a British School of Bucharest, admisă la una dintre cele mai renumite universităţi de arte din lume

Artiştii
plastici români, sursă de inspiraţie pentru o absolventă a British School of
Bucharest, admisă la una dintre cele mai renumite universităţi de arte din
lume

Absolvenţii British School of Bucharest (BSB) au obţinut şi în acest an rezultate remarcabile la examenul A level, care marchează încheierea studiilor în sistemul de învăţământ britanic. Profesorii au de ce să fie mândri de studenţii lor, 35% dintre ei obţinând rezultate de A*- A, iar 83%, în intervalul A*- C.

Noutăţile programului „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica“, în stagiunea 2018-2019

Noutăţile programului „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica“, în stagiunea 2018-2019

Stagiunea 2018-2019 "Clasic e fantastic", cea cu numărul 9, este gândită după modelul deja impus: concerte simfonice, concerte camerale, concerte-spectacol de teatru şi muzică, lecţia de jazz, programe de prezentare a instrumentelor mai puţin cunoscute, programele colorate, sub genericul Geografii muzicale. Coordonatoarea programului, Cristina Sârbu, anunţă câteva noutăţi şi modificări care vor apărea în noua stagiunw.

Fiindcă de vineri intră pe ecrane un film-eveniment, (aproape) o capodoperă, „A Gentle Creature“ / „O creatură delicată“ al ucraineanului Serghei Lozniţa, distribuit de Voodoo Films, firma de distribuţie a regizorului Cristian Mungiu, reiau aici ceea ce scriam, „la cald“, după prima proiecţie românească din festivalul Les Films de Cannes à Bucarest din toamna anului trecut. Filmul a avut premiera în competiţia Festivalului de la Cannes din 2017.

acum 7 zile · comentarii (7)

Un colaj din marea trilogie a maestrului de la Busseto a fost programat la Arena veroneză într-o singură noapte, în 26 august. Câte un act din fiecare operă, al II-lea din „Rigoletto”, al III-lea din „Trubadurul” şi ultimul din „Traviata”, prefaţa aparţinând Uverturii „Forţa destinului” în interpretarea scenică a Corpului de balet al teatrului.

acum 8 zile · comentarii (0)

O lume în extensie, în descoperire... se dovedeşte a fi acest eveniment bianual, semnificativ, desfăşurat sub emblema InnerSound. Se doresc a fi cercetate, a fi fructificate zonele limitrofe ale diferitelor arte, teritorii tangente mai greu accesibile publicului larg, zone ce se dovedesc a fi creative şi care, la rândul lor, pot determina revelaţii absolut uimitoare.

acum 8 zile · comentarii (1)

S-a întâmplat în acestă vară, când artista din Braşov a fost invitată să susţină o serie de cinci spectacole cu rolul titular din opera lui Bizet, într-o nouă producţie a renumitului argentinian Hugo de Ana. Nu e puţin lucru să cânţi în aer liber, în faţa a 15000 de auditori, pe scena în care au păşit toate marile legende ale artei lirice în cei 105 ani de existenţă a unui festival aflat în prezent la a 96-a ediţie.

acum 10 zile · comentarii (0)

Sunt numeroase, sunt semnificative;...aceste prezenţe festivaliere ale tinerilor muzicieni, evoluţii observate an după an; în aceste săptămâni, la Ateneul Român, în sala Cazinoului din Sinaia. Sunt concerte simfonice, concerte camerale susţinute de cei mai tineri muzicieni ce urmează a intra mâine în viaţa de concert, la noi, în centrele muzicale ale circuitului internaţional.

acum 28 zile · comentarii (0)

Marius Andrei Alexe sau MC Bean de la trupa Subcarpaţi a decis să promoveze în rândurile iubitorilor de folclor meşteşugul cântecului la caval. Astfel, împreună cu Teatrul Naţional din Timişoara, el a iniţiat un proiect intitulat „Atelierul de identitate“ prin care să îi iniţieze în tainele acestui instrument tradiţional pe cei îşi doresc acest lucru.

acum 29 zile · comentarii (2)

Trei lungmetraje ale unor cineaşti români au fost selecţionate – şi prezentate deja – în cadrul competiţiei principale a Festivalului de Film de la Sarajevo (SFF), ajuns la ediţia a 24-a (10-17 august 2018).Trei lungmetraje ale unor cineaşti români au fost selecţionate – şi prezentate deja – în cadrul competiţiei principale a Festivalului de Film de la Sarajevo (SFF), ajuns la ediţia a 24-a (10-17 august 2018).

luna trecuta · comentarii (0)

Trei zile la rând, săptămânile trecute, trei orchestre de tineret sosite din Germania, Spania, din Anglia, ansambluri ale unor tineri luminoşi şi frumoşi, talentaţi şi pasionaţi, tineri care colindă pe diferitele meridiane culturale europene... au poposit la Ateneul Român, de asemenea în minunata sală de spectacole a Cazinoului din Sinaia.

luna trecuta · comentarii (0)