REPORTAJ VIDEO Talpa, satul în care s-au filmat „Moromeţii“, la 31 de ani de la primul film al lui Stere Gulea, inspirat de romanul lui Preda 2

Lungmetrajul „Moromeţii 2“ a rulat, sâmbătă, la căminul cultural din Talpa, judeţul Teleorman, acolo unde s-au turnat ambele filme regizate de Stere Gulea după o parte din opera lui Marin Preda. Reporterii „Adevărul” au vorbit cu oamenii din sat pentru a vedea ce importanţă a avut pentru ei găzduirea universului Moromeţilor.

REPORTAJ VIDEO Talpa, satul în care s-au filmat „Moromeţii“, la 31 de ani de la primul film al lui Stere Gulea, inspirat de romanul lui Preda Vezi comentarii 2

Igor Cobileanski. De la „Umbre” şi „Afacerea Est”, la poveşti din Est pentru România Centenară

Igor Cobileanski. De la „Umbre” şi „Afacerea Est”, la poveşti din Est pentru România Centenară

Regizorul care a semnat “Afacerea Est” sau seriile “Umbre” şi “Hackerville” participă la realizarea unui documentar colectiv despre România. “Am cunoscut oameni şi am văzut locuri. Posibilitatea de a povesti despre ele şi altora este fabuloasă. Să vadă ce am văzut eu, să audă ce-am auzit eu şi, dacă este făcut bine, să simtă, poate, ce am simţit eu”, spune Igor Cobileanski.

„Moromeţii 2“ - record absolut după primul weekend în cinematografe

„Moromeţii 2“ - record absolut după primul weekend în cinematografe

„Moromeţii 2“ s-a lansat oficial în cinematografele din întreaga ţară vineri, 16 noiembrie, şi a adus după primul weekend peste 52.000 de spectatori în sălile din peste 50 de oraşe. Cel mai aşteptat film al anului devine astfel şi cel mai mare succes de casă românesc din ultimii 25 de ani, până acum un număr total de 70.878 de spectatori urmărind filmul.

Violonistul Valeriy Sokolov şi dirijorul Christian Badea, într-un nou program din seria  „Concertele Centenarului la Ateneu”

Violonistul Valeriy Sokolov şi dirijorul Christian Badea, într-un nou program din seria  „Concertele Centenarului la Ateneu”

Joi şi vineri, Filarmonica „George Enescu”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, a programat  un nou eveniment, în seria „Concertele Centenarului la Ateneu”. Dirijor este Chistian Badea, iar  solistul invitat este violonistul ucrainean Valeriy Sokolov, care a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti, la ediţia din anul 2005.

Criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară: Expertiza unui tablou Picasso nu poate fi realizată cu seriozitate în România

Criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară: Expertiza unui tablou Picasso nu poate fi realizată cu seriozitate în România

Criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară a declarat duminică pentru News.ro că expertiza unui tablou Picasso nu poate fi realizată cu seriozitate în România, pentru că niciun expert român nu are calitatea de a expertiza o lucrarea a artistului spaniol, ci doar poate confirma dacă a fost realizată în perioada respectivă. El a mai apreciat că, fiind subiectul unei „aventuri”, valoarea lucării ar putea creşte.

O nouă dioramă multimedia de la Muzeul Antipa atrage atenţia asupra deşeurilor din plastic. Sâmbătă, vizitatorii pot cumpăra bilete cu pungi din plastic

O nouă dioramă multimedia de la Muzeul Antipa atrage atenţia asupra deşeurilor din plastic. Sâmbătă, vizitatorii pot cumpăra bilete cu pungi din plastic

Diorama „Plasticul, noua specie de prădător acvatic” a fost inaugurată la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti de către Veolia România, parte a grupului Veolia, expert global in gestionarea optimizata a resurselor. Sâmbătă, vizitatorii vor putea cumpăra biletul de la intrare în schimbul a minim 20 de pungi din plastic, care vor fi colectate spre reciclare.

120 de ani de la naşterea lui Benjamin Fundoianu, poetul care a refuzat scăparea de la Auschwitz

120 de ani de la naşterea lui Benjamin Fundoianu, poetul care a refuzat scăparea de la Auschwitz

Miercuri s-au împlinit 120 de ani de la naşterea lui Benjamin Fundoianu, unul dintre cei mai apreciaţi poeţi în Franţa şi un promotor al literaturii române în spaţiul francofon. Dominantele în viaţa lui Fundoianu au fost creaţia şi discuţiile cu gânditorii cei mai de seamă adunaţi în Paris. Totuşi, a sfârşit crunt, gazat de către nazişti, dar asumat, deşi ar fi putut scăpa. Prezentăm câteva puncte ale vieţii scriitorului român.

Fizicianul Cristian Presură va primi Medalia de Onoare a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România

Fizicianul Cristian Presură va primi Medalia de Onoare a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România

Fizicianului Cristian Presură, doctor în fizică, cercetător la Philips Research Eindhoven şi autorul cărţii Fizica povestită, publicată în colecţia de ştiinţă a Editurii Humanitas, îi va fi decernată Medalia de Onoare a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. Festivitatea va avea loc joi, 15 noiembrie, la ora 16:00, în amfiteatrul „Miron Nicolescu“ al Institutului de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române.

Adevărul Live, ora 13.00. Jazz cu Aura Urziceanu şi concerte simfonice la „RadiRo“, unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio

Adevărul Live, ora 13.00. Jazz cu Aura Urziceanu şi concerte simfonice la „RadiRo“, unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio

În perioada 18-28 noiembrie 2018 are loc, în Bucureşti, cea de-a IV-a ediţie a festivalului „RadiRo“, singurul festival dedicat orchestrelor radio din lume, organizat de Radio România. Vorbim, la Adevărul Live, de la ora 13.00, cu Liliana Staicu, coordonatoarea „RadiRo“ şi director director Radio Romania Muzical, despre noutăţile evenimentului, orchestrele invitate şi, pentru melomani, ce nu ar trebui să rateze din program.

Când îţi cumperi bilet la un concert sau la un spectacol de operă trebuie să te decizi repede asupra locurilor. Fie că eşti la casa de bilete sau în mijlocul unei achiziţii online, timpul te presează şi nu de puţine ori te întrebi dacă ai fost inspirat cu alegerea locurilor. De unde se aude cel mai bine? De unde ai cea mai bună vedere spre scenă?

acum 3 zile · comentarii (1)

Am avut privilegiul de a studia muzica clasică indiană în timpul doctoratului chiar în patria Gangelui în modul tradiţional în care această ştiinţă se transmite de milenii în casa unui Guru. Maestrul meu a fost Leela Omchery, Profesor Universitar Doctor, premiată cu distincţia Padma Shri. În casa ei din Ashok Vihar, Delhi, am învăţat tainele ragasurulor din stilul Carnatic. La ultima noastră întâlnire mi-a oferit acest interviu.

acum 4 zile · comentarii (2)

S-au întors de la Paris pentru a-şi împlini un vis la construcţia căruia şi eu vă invit, copiii lui Maitec, mai exact fiul lui, scenograful şi fotograful de elită Ştefan împreună cu soţia lui, Dana, fireşte Maitec, de asemenea artistă a fotografiei, care au cucerit recunoaşterea capitalei artelor şi a tuturor experimentelor inovatoare în spaţiul plasticii, al imaginii, al cultivării frumosului în ipostazele lui cele mai diverse.

acum 5 zile · comentarii (0)

În sfârşit (toate tentativele anterioare fuseseră zădărnicite, din varii motive), am văzut aseară – în proiecţia de la Centrul Ceh, în Fiction Tuesdays – „Incineratorul“ / „The Cremator“ (1968-9) lui Juraj Herz (1934-2018), piesă de bază, dar şi de amurg, de crepuscul, a „noului val ceh“ (invazia sovietică din august 1968 a făcut ca filmul, prezentat sporadic în 1969, să stea „închis“ timp de două decenii, până-n august 1990).

acum 7 zile · comentarii (1)

A fost şi este o preocupare permanentă a managerului general al Operei Naţionale Române din municipiul de pe malurile Bahluiului, Beatrice Rancea, de a identifica glasuri noi, tinere, de a le oferi debuturi, de a le forja în spectacole, cu perspective importante de dezvoltare ulterioară pe măsura pregătirii lor de bază, tehnice îndeosebi. De la Iaşi au pornit nume care s-au afirmat sau se află în curs de afirmare.

acum 16 zile · comentarii (0)

Recitalul de toamnă tradiţional dedicat liedului, pe care îl oferă renumita soprană Mariana Nicolesco prin discipolii săi, era aşteptat cu frenezie. În acest an a fost închinat celebrării Centenarului Marii Uniri, drept continuare a startului sărbătoririlor începute în vară, la Cursurile de Măiestrie Artistică de la Brăila.

acum 21 zile · comentarii (0)

„Touch Me Not“ al Adinei Pintilie funcţionează foarte bine ca o colecţie de secvenţe din viitorul post-uman al speciei, cel spre care apariţia şi convieţuirea cu „inteligenţa artificială“ ne-mpinge, vrem, nu vrem. Ca (mai) totdeauna, filosoful la care trebuie în primul rând să ne raportăm este germanul Nietzsche, cel pe care şi l-au revendicat în egală măsură şi totalitarismul (nazist), şi democraţia (postmodernă, cea vatimiană).

acum 22 zile · comentarii (5)

Titlul acestui film al lui Carlos Reygadas ar putea servi drept epigraf şi întregului festival Les Films de Cannes à Bucarest, aflat la a noua ediţie, la care am văzut anul acesta nu mai puţin de 22 de filme. Multe dintre ele intră pe ecrane în lunile următoare, şi ar fi păcat ca atunci să nu se înregistreze în săli aceeaşi afluenţă de public ca acum.

acum 23 zile · comentarii (0)

Ca şi la alte ediţii ale festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, filmele din Estul continentului par a prima clar în faţa celor din jumătatea vestică, atât din punct de vedere al măiestriei cu care sunt realizate, cât şi al importanţei subiectelor abordate. Cel mai clar exemplu: „Donbass“ al ucraineanului Serghei Lozniţa, despre războiul aflat în curs la doar câteva sute de kilometri de graniţele noastre.

acum 26 zile · comentarii (1)

Atunci când l-am cunoscut, George era un copil de şaptesprezece ani, slăbuţ, cu ochelari şi mereu îmbrăcat la sacou. Locuia de foarte mulţi ani la Asociaţia Umanitară Concordia, era elev în ultimul an la liceu şi făcea parte din prima generaţie care a studiat la Şcoala de ucenici, un proiect privat de educaţie profesională din cadrul asociaţiei al cărui prim director am fost.

acum 29 zile · comentarii (0)
Postari Recente