
Campania britanică secretă de „propagandă neagră” care a vizat inamicii din timpul Războiului Rece
Marea Britanie a stârnit tensiuni, haos şi violenţă în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia, potrivit unor surse desecretizate.
Marea Britanie a stârnit tensiuni, haos şi violenţă în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia, potrivit unor surse desecretizate.
Lipsa unei victorii în Ucraina în preajma sărbătoririi Zilei Victoriei a determinat propaganda pro-Kremlin să atingă noi limite ale absurdităţii, se arată într-o analiză a platformei Eu vs Disinfo. Astfel, eşecul de a cuceri oţelăria Azovstal ar fi cauzat de „ritualurile satanice” ale ucrainenilor.
Jurnalistul Vladimir Soloviov, considerat principalul propagandist al regimului Putin, a vorbit despre numărul „incredibil” de voluntari ruşi care-şi doresc să lupte în Ucraina.
Odată cu insuccesele apărute pe front, maşina propagandistică a Kremlinului a început să funcţioneze la turaţie maximă. În mare parte, aceasta a fost îndreptată în două direcţii: cea a urii faţă de Ucraina şi cea a intimidării faţă de Occident. Naraţiuni feroce, toxice şi în acelaşi timp absurde domină ordinea de zi în presa rusă de stat. Mesajele de escaladare sunt transmise şi de către Kremlinul oficial.
La intrarea în satul Tomai din raionul Ceadîr-Lunga, pe traseu a fost scris cu vopsea în limba rusă: „Găgăuzia este cu voi”, literele „Z” şi „V” fiind scoase în evidenţă prin vopsea de culoare oranj. Sub inscripţie a fost desenată şi panglica negru-oranj „Sf. Gheorghe” ꟷ simboluri de război interzise prin lege în Republica Moldova.
Propagandiştii ruşi îndeamnă acum trupele să fure porumb din Ucraina pentru ca Rusia să-l vândă Chinei. Remarcile au avut loc în cadrul unei emisiuni prezentate de Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai loiali propagandişti ai Kremlinului şi vin în contextul în care soldaţii ruşi ar fi furat deja echipamente agricole în valoare de 5 milioane de dolari şi materiale de construcţii, pe lângă tot ce au luat din locuinţele oamenilor.
Reporteri fără frontiere a publicat marţi clasamentul mondial privind libertatea presei pentru anul 2022. Din cele 180 de ţări evaluate, 73% se caracterizează prin situaţii „foarte grave”, „dificile” sau „problematice” pentru jurnalişti, în special din cauza creşterii „haosului informaţional” şi a dezinformării.
Cazul rusoaicei Marina O., editor la un canal al propagandei de stat, care a protestat în timpul unei transmisiuni în direct afişând o pancartă anti-război, a stârnit îndoială în Rusia şi printre activişti privind motivele sale, mai ales că jurnalista a scăpat doar cu amendă modică, nefiind condamnată penal, spre deosebire de alţi disidenţi.
Gazdele şi invitaţii la unul dintre cele mai urmărite programe din Rusia au discutat despre perspectiva unui război nuclear. A fost prezentată şi o hartă care detaliază cât timp ar dura ca rachetele să lovească capitalele europene. Aleksey Zhuravlyov, un politician naţionalist, a spus: „O rachetă Sarmat şi Insulele Britanice nu vor mai exista”, conform unui articol apărut în ziarul britanic Daily Mail.
Kira Obedinski, tânăra de 12 ani care a rămas orfană după un atac al ruşilor în Mariupol şi a fost dusă într-un spital din Doneţk, riscând să ajungă într-un orfelinat din Rusia, a fost adusă înapoi în Kiev. Guvernul ucrainean şi preşedintele Volodimir Zelenski s-au implicat direct în salvarea fetiţei.
Două videoclipuri falsificate care îl înfăţişează pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ca un consumator de cocaină au fost răspândite pe canalele Telegram pro-Rusia şi pe grupurile pro-război de pe reţelele de socializare.
Canalele de ştiri ruseşti susţin „operaţiunea specială“ a lui Vladimir Putin şi merg chiar mai departe, în platourile de ştiri avansându-se ideea că se impune o acţiune de „demilitarizare a NATO“.
Într-o analiză a portalului EU vs Disinfo, al Comisiei Europene, care luptă împotriva ştirilor false pro-Kremlin, se arată că mass-media şi oficialii chinezi au preluat, în mare parte, propaganda rusească în ceea ce priveşte războiul din Ucraina.
Politicienii ruşi au reacţionat dur la interzicerea unor simboluri pro-ruse în R. Moldova. Senatorul rus Alexei Puşkov a ameninţat-o pe preşedinta Maia Sandu, spunându-i că Moldova ar putea ajunge la „coşul de gunoi al istoriei”.
Istoria va fi materie obligatorie în Rusia, încă din clasa întâi, a anunţat ministrul rus al Educaţiei, Serghei Kravtsov, la un forum numit „Forţa în adevăr!”, relatează TASS. Decizia vine în contextul în care Moscova îşi intensifică eforturile de propagandă după ce a invadat Ucraina.
Ex-preşedintele Igor Dodon a criticat-o pe Maia Sandu după ce şefa statului a promulgat legea care interzice în Republica Moldova simbolurile de război promovate de Federaţia Rusă.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a dezminţit anunţul făcut de Rusia conform căruia în Ucraina ar fi prezenţi şi mercenari români.
Un desen animat din perioada sovietică a fost cenzurat în Rusia, pentru că personajele explicau că litera Z este un semn fascist. Astfel, Studioul de film „Soyuzmultfilm” a scos de pe canalul său de YouTube desenul animat „Comoara Corăbiilor Scufundate”, care a fost lansat în 1973, relatează cotidianul moldovean Timpul.
Portalurile folosite de Kremlin pentru campaniile sale de dezinformare şi propagandă experimentează cât de greu le este să funcţioneze fără serviciile giganţilor tehnologici precum Google, arată Politico.
Masacrele de la Bucea, Kramatorsk sau Borodianka au fost „gestionate” de propaganda pro-Kremlin după o strategie repetată. Dacă primul pas - negarea existenţei evenimentului sau invocarea unei înscenări - este invalidat, se trece la pasul doi: „Militarii ruşi nu au fost implicaţi, ci vina aparţine ucrainenilor“. Apoi se deviază atenţia de la crimele săvârşite, prin campanii masive de trolling.
Jurnaliştii francezi au demontat 3 postări care circulă pe reţelele de socializare în care sunt prezentate videoclipuri care ar susţine ideea că masacrul de la Bucea nu a fost comis de soldaţii ruşi, ci este o înscenare a serviciilor secrete ucrainene.
Adunarea Populară a Găgăuziei îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia Parlamentului de a interzice panglica „Sfântului Gheorghe” în Republica Moldova. Potrivit deputaţilor de la Comrat, „această panglică reprezintă un simbol al victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, iar localnicii poartă în piept cu mândrie această panglică în ziua de 9 mai”.
Faza a doua a invaziei militare din Ucraina va fi, pentru forţele ruseşti, încercuirea şi nimicirea grupării de forţe din Donbas şi asigurarea unei legături sigure pe uscat între Rusia şi Crimeea, legătură care asigură şi aprovizionarea cu apă a Crimeei, mi-a declarat, într-un interviu, generalul de brigadă (r) Marius Crăciun. Acesta a comandat Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) în perioada 2009-2016.
Russia24, una dintre cel mai urmărit post TV din Rusia a difuzat un videoclip care se vrea o dovadă a celor susţinute de Moscova din prima zi în care au fost făcute publice ororile din Bucea - şi anume că masacrul nu a fost comis de soldaţii săi, ci este o înscenare a serviciilor secrete ucrainene.
Furnizorii de servicii media care vor difuza conţinuturi calificate drept dezinformare sau informaţie ce afectează securitatea spaţiului informaţional audiovizual riscă amenzi de până la o sută de mii de lei. În cazul în care această încălcare va fi admisă repetat, acestui furnizor îi va fi retras dreptul de emisie pentru o anumită perioadă.
O investigaţie jurnalistică a portalului independent Fontanka din Sankt Petersburg a scos la iveală o fermă de trolli ai Kremlinului în spatele unei aşa-numite mişcări populare de apărare a operaţiunii militare speciale în Ucraina, relatează VICE.
De ani de zile, oficialii ruşi consideră „nazist” pe oricine se împotriveşte obiectivelor Rusiei, fie că vorbim de Polonia, statele baltice, Bulgaria, Cehia, Canada sau UE. Preşedintele Zelenski este evreu şi are trei unchi care au murit în Holocaust, iar la alegerile din 2019, extrema dreaptă nu a obţinut nici măcar un loc în Parlamentul Ucrainei, arată site-ul EU vs Disinfo
Preşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Presei, profesorul Cătălin Negoiţă, susţine că ne confruntăm cu un război informaţional, care se propagă inclusiv în media din România .„Vor rămâne răni adânci. Neîncredere şi ură, o Rusie stigmatizată”, afirmă profesorul.
Tacticile folosite de Kremlin în campaniile sale de dezinformare sunt menite să semene nu doar confuzie, ci şi apatie pe fondul epuizării informaţionale, scriu într-un editorial de opinie publicat de Politico Rory Finnin şi Jon Roozenbeek de la Universitatea din Cambridge.
Mihail Garbuz, un controversat politician din Republica Moldova, care este liderul aşa-numitului partid „Patrioţii Moldovei”, a organizat o conferinţă de presă joi, 24 martie, alături de un reprezentant al unui ONG. Cu panglica „Sfântul Gheorghe” agăţată de microfoane, aceştia au făcut mai multe declaraţii în favoarea invaziei ruse în Ucraina, folosind argumentele propagandei Kremlinului.