Geo Saizescu, regizorul care ni l-a adus pe Păcală: „Papaiani a filmat cu o barbă împrumutată de la un ţap“ VIDEO

0
Publicat:

Deși este perceput ca un regizor al propagandei comuniste, Geo Saizescu a lăsat posterității comedii în vremuri grele și triste pentru România.

Geo Saizescu s-a născut la 14 noiembrie 1932, în localitatea Prisăceaua din judeţul Mehedinţi, şi a fost unul dintre cei mai prolifici regizori din perioada comunistă.

Producţiile sale, în special „Păcală“, „Secretul lui Bachus“ şi „Astă seară dansăm în familie“ au avut un succes uriaş.

De altfel, „Păcală“ este a doua cea mai vizionată peliculă românească din toate timpurile, în condiţiile în care a vândut 14.644.029 de bilete în cinematografe, cu doar 1.557 mai puţine decât „Nea Mărin miliardar“, lungmetrajul lui Sergiu Nicolaescu. „Păcală“ a reuşit totodată performanţa ca, în anul 1976, într-o singură difuzare să obţină 7.000.000 de spectatori la Televiziunea Română, situându-se pe locul al treilea în acel an.

Pe platourile de filmare Sebastian Papaiani și Geo Saizescu Colecție Cineclic
Pe platourile de filmare Sebastian Papaiani și Geo Saizescu Colecție Cineclic

Filmările au început la 8 august 1972 şi s-au desfăşurat în zona Râmnicu Vâlcea – Păuşeşti, Govora, Ioneşti, Bălceşti, iar regizorul Geo Saizescu a ţinut un adevărat „jurnal de culise“, publicat ulterior: „Istoria dramatică a unui film comic“. „L-am filmat pe Păcală travestit în preot, ca să nu fie prins de bandiţi. Papaiani a filmat cu o barbă împrumutată de la un ...ţap. (I-am ras ţapului barba, l-am machiat pe Papas cu ea şi, ca să nu se supere cumva stăpânul ţapului, la înapoiere i-am lipit-o adevăratului posesor (adică ţapului la loc!)“, scria Saizescu la finele primei zile de filmare.

Pe lângă Sebastian Papaiani, distribuţia filmului a inclus peste 200 de actori, printre care Ştefan Mihăilescu - Brăila (Pădurarul), Mariella Petrescu (Păcăliţa), Vasilica Tastaman (Nevasta pădurarului), Octavian Cotescu (Perceptorul), Mariana Mihuţ (Nevasta perceptorului), Aurel Cioranu (Ion, fratele lui Păcală), Cosma Braşoveanu (Gheorghe, fratele lui Păcală), Tanţi Cocea (Mama lui Păcală), Ion Besoiu (Şeful bandei de hoţi), Ovid Teodorescu (Banditul gras), Ştefan Bănică (Banditul slab), Geo Saizescu (Judecătorul), Ileana Stana Ionescu (Nevasta judecătorului), Nucu Păunescu (Cârciumarul), Dorina Lazăr (Cârciumăreasa), Ion Vîlcu (Călăul), Teodor Pîcă (Preotul) şi Mihai Mereuţă (Primul toboşar).

Geo Saizescu a fost, de altfel, un consecvent realizator de comedii de situaţii construite pe exploatarea unor gaguri fizice şi verbale, precum şi interpret al unor personaje de plan doi sau episodice, precum: "S-a furat o bombă" (1961), "Lumina palidă a durerii" (1979), "Buletin de Bucureşti" (1982), "Pe malul stâng al Dunării albastre" (1983).

Din bogata şi reprezentativa sa filmografie, la care a lucrat ca actor, dar mai ales ca regizor, sunt de menţionat: "Doi vecini" (1958), "Un surâs în plină vară" (1963), "Dragoste la zero grade" (1964), "La porţile pământului" (1965), "Astă seară dansăm în familie" (1972), "Păcală" (1974), "Eu, tu şi Ovidiu" (1977), "Şantaj" (1980), "Secretul lui Bachus" (1984), "Sosesc păsările călătoare" (1984), "Secretul lui Nemesis" (1986), "Harababura" (1990), "Viaţă de artist" (2003). În anul 2006, a realizat "Păcală se întoarce", o continuare a filmului de succes din 1974.

Geo Saizescu a murit la 23 septembrie 2013, la Bucureşti.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite