Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
0Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe aspecte ce vizează Republica Moldova.
Responsabilii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) îl acuză pe ambasador că a lansat mai multe afirmații false în timpul interviului, printre care și faptul că Republica Moldova depinde de legăturile comerciale cu Rusia.
,,Este o distorsionare gravă a realității. Faptele sunt clare: peste 65% din exporturile Moldovei ajung în statele Uniunii Europene, în timp ce doar 3,7 % merg în Federația Rusă. De altfel, chiar și regiunea transnistreană a Moldovei exportă peste 80% din mărfurile sale către UE. Țările Uniunii Europene sunt partenerii noștri de încredere, care oferă acces deschis în baza regulilor transparente și previzibile produselor noastre agricole, fructelor, legumelor și vinurilor de calitate. În contrast, Rusia a impus de-a lungul anilor embargouri abuzive, motivate politic, afectând producătorii moldoveni și multe familii care depindeau de aceste exporturi”, au menționat reprezentanții MAE.
O altă temă discutată de diplomatul rus a fost neutralitatea Republicii Moldova, iar angajații MAE i-au reamintit lui Oleg Ozerov că Rusia este singura țară care încalcă neutralitatea, păstrând trupe ruse în regiunea separatistă Transnistria.
,,Aderarea la Uniunea Europeană, decizia sprijinită de către cetățenii Republicii Moldova în cadrul referendumului constituțional din 20 octombrie 2024, nu contravine în niciun fel statutului de neutralitate, așa cum demonstrează state neutre, membre ale UE, precum Austria, Irlanda sau Malta. Dacă ambasadorul Federației Ruse dorește să contribuie la relansarea relațiilor bilaterale, primul pas ar trebui să fie elaborarea unui plan concret pentru retragerea necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului”, au mai afirmat reprezentanții structurii.
În acest context, Chișinăul a solicitat lui Oleg Ozerov să înceteze ,,propagarea declarațiilor false și manipulative care pot depăși limitele comportamentului diplomatic reglementat de Convenția de la Viena. Republica Moldova nu va tolera încercările de dezinformare și subminare a adevărului. Ambasadorul agreat este invitat să respecte cu strictețe normele diplomatice și să se concentreze pe soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări, nu pe propagandă”.
Declarațiile diplomatului rus
Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a oferit în data de 16 noiembrie un interviu pentru postul rusesc de radio ,,Radio Rossii”, menționând că: ,,Bunăstarea economică a Republicii Moldova depinde, în mare parte, de relațiile economice cu Rusia. Fără gaz rusesc ieftin, fără o piață rusă încăpătoare, gata să accepte produsele moldovenești, cu greu s-ar putea vorbi despre perspectivele de prosperitate ale republicii”.
Diplomatul a mai afirmat că: ,,Forțele externe încearcă să împingă Republica Moldova într-un bloc militar agresiv anti-rus. Această politică de antrenare a țării în „jocurile” militariste ale Occidentului este fundamental contrară intereselor poporului moldovenesc”.
De asemenea, Oleg Ozerov a declarat că moldovenii își doresc dezvoltarea relațiilor între țara lor și Rusia.
,,Subliniem că este important să fie respectată opinia cetățenilor moldoveni care susțin dezvoltarea relațiilor cu Rusia. Uniunea Europeană impune poporului Republicii Moldova o abordare inacceptabilă, contraproductivă, de genul сine nu este cu noi este împotriva noastră astfel provocând, în mare măsură, o scindare în societate. Suntem interesați de protejarea drepturilor cetățenilor ruși, al căror număr în Republica Moldova este aproximativ 250 de mii”, a adăugat ambasadorul.
Ambasador, de puțin timp
Oleg Ozerov ocupă funcția de ambasador al Rusiei în Republica Moldova din luna septembrie a acestui an.
Recent, acesta a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde i-a fost transmisă o notă de protest privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional, dar și încălcarea spațiului aerian după ce două drone au fost depistate în data de 10 noiembrie pe teritoriul Republicii Moldova.