UE interzice difuzarea de propagandă rusă pe teritoriul său. Care sunt canalele media vizate

0
Publicat:

Pentru că le consideră a fi mijloace de dezinformare şi de propagandă prorusă, miercuri, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au hotărât interzicerea difuzării pe teritoriul UE a media proruse Vocea Europei şi a altor trei media ruse, informează Agerpres.

La Bruxelles s-a votat în unanimitate, foto arhivă
La Bruxelles s-a votat în unanimitate, foto arhivă

Potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, în unanimitate, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au aprobat aceste sancţiuni împotriva Vocii Europei, agenţiei de presă ruse RIA Novosti, precum şi a ziarelor ruse Izvestia şi Rossiiskaia Gazeta.

Aceste media şi jurnaliştii lor pot în continuare să lucreze în Uniunea Europeană, atât timp că ele nu difuzează acolo producţiile sau articolele lor, precizează sursele citate, adăugând că în trecut şi alte personalităţi mediatice ruse au fost, de asemenea, sancţionate.

La începutul acestui an, serviciile de informaţie cehe au afirmat că au destructurat o reţea finanţată de Moscova menită să răspândească propagandă favorabilă Rusiei în Europa şi care viza în special Parlamentul European înainte de alegerile europene din iunie.

Potrivit unei declarații a serviciilor secrete cehe, „conținutul postului Vocea Europei a fost controlat și finanțat direct de Federația Rusă. Banii de la Moscova au fost, de asemenea, folosiți pentru a plăti anumiți reprezentanți politici pentru a distribui opiniile propagandei ruse... Unul dintre obiective a fost încercarea de a influența alegerile pentru Parlamentul European”.

Acest grup se folosea de site-ul de informaţii Vocea Europei, al cărui sediu este la Praga, pentru a difuza informaţii menite să descurajeze UE să trimită ajutor Ucrainei.

Expertul în dezinformare P. Kalenský a declarat că impactul cumulativ al campaniilor de dezinformare este ceea ce le face periculoase în timp, comparându-le cu eroziunea unei pietre. „Dacă ar fi căzut o singură picătură o singură dată, nu ar fi făcut nicio diferență, dar efectul cumulativ al atâtor picături care cad timp de atâția ani este cel care face gaura în piatră”, a descris el metaforic modelul după care funcţionează propaganda rusă.

Creată în Olanda în 2016 și acuzată în 2018 că servește interesele Rusiei, Vocea Europei a intrat în pauză o perioadă, dar şi-a reluat activitatea în mai 2023, publicând şi difuzând opinii pro-Kremlin, ulterior schimbându-și brandul și publicând pe platforma X.

Autoritățile cehe au sancționat doi dintre directorii de la Vocea Europei, dintre care unul, oligarhul ucrainean Viktor Medvedchuk, este cunoscut ca vechi prieten al liderului rus Vladimir Putin.

Parchetul federal belgian a declanşat, la rândul său, o anchetă asupra unor suspiciuni de fapte de corupţie ale unor eurodeputaţi, după identificarea unei reţele de influenţă finanţate de Moscova şi legată de Vocea Europei.

Iniţial, cele 27 de state membru au interzis difuzarea în Europa a mai multor media ruse sau proruse, printre care Russia Today, acuzând Moscova că utilizează aceste media pentru „a-şi răspândi propaganda şi a desfăşura campanii de dezinformare, inclusiv cu privire la agresiunea sa militară împotriva Ucrainei”, potrivit site-ului UE.

Această interdicţie de difuzare vizează toate mijloacele de transmisie şi de distribuţie din sau spre ţările UE, fie prin cablu, prin satelit, internet sau pe platforme şi aplicaţii de pe telefoane mobile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite